پاسخ اجمالی:
دانشمندان سنّی و شیعه مانند ابن حجر هیتمی، فتال نیشابوری، سبط ابن جوزی، شیخ مفید و... همگی به عظمت علمی و برتری امام جواد(ع) در تقوا، زهد، حلم، حکمت، ادب و کمال تصریح کرده اند.
پاسخ تفصیلی:
سخنان و مناظرات امام جواد و حلّ مشكلات بزرگ علمى و فقهى توسط آن حضرت، تحسين و اعجاب دانشمندان و پژوهشگران اسلامى اعم از شيعه و سنى را برانگيخته و آنان را به تعظيم در برابر عظمت علمى امام واداشته است و هر كدام او را به نحوى ستوده اند. به عنوان نمونه، «سبط ابن الجوزى» مى گويد: «او در علم و تقوا و زهد و بخشش بر روش پدرش بود».(1)
«ابن حجر هيتمى» مى نويسد: «مأمون او را به دامادى انتخاب كرد، زيرا با وجود كمى سنّ، از نظر علم و آگاهى وحلم، بر همه دانشمندان برترى داشت».(2)
«شبلنجى» مى گويد: «مأمون پيوسته شيفته او بود، زيرا با وجود كمى سنّ، فضل و علم و كمالِ عقل خود را نشان داده برهان (عظمت) خود را آشكار ساخت».(3)
استاد شيعه «شيخ مفيد»، و «فتّال نيشابورى» از آن حضرت چنين ياد مى كنند: «مأمون شيفته او شد، زيرا مى ديد كه او با وجود كمى سنّ، از نظر علم و حكمت و ادب و كمال عقلى، به چنان رتبه والايى رسيده كه هيچ يك از بزرگان علمى آن روزگار بدان پايه نرسيده اند».(4)
«جاحظ عثمانى معتزلى» كه از مخالفان خاندان على (ع) بوده،(5) امام جواد را در شمار ده تن از «طالبيان» ى آورده كه درباره آنان چنين گفته است: «هر يك از آنان، عالم، زاهد، عبادت پيشه، شجاع، بخشنده، پاك و پاكنهادند. برخى از آنان خليفه و برخى نامزد خلافت مى باشند و تا ده تن، هر يك فرزند ديگرى است. آنان عبارتند از: حسن بن على بن محمد بن على بن موسى بن جعفربن محمد بن على بن الحسين بن على. هيچ يك از خاندانهاى عرب و عجم داراى چنين نسب شريفى نيست».(6)،(7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.