پاسخ اجمالی:
بسیاری از اصحاب امام جواد(ع) از اصحاب پدر بزرگوار و فرزندان آن حضرت بودند. يكي از آنها «عبدالعظیم حسنی» است که به ترویج و اشاعه احادیث اهل بیت(ع) همت گماشت. «داود بن قاسم» مشهور به «ابو هاشم جعفری» از برجسته ترین یاران آن حضرت می باشد. ابو هاشم از خاندان جعفر بن ابی طالب بود كه در کتب رجال از وی به نیکی یاد شده است. «علی بن مهزیار» نيز به نوشته نجاشی از امام رضا(ع) و امام جواد(ع) هر دو روایت نقل کرده است. همچنين «خیران الخادم» و «ابراهیم بن محمد همدانی» از وکلای آن حضرت بوده اند.
پاسخ تفصیلی:
بسیاری از اصحاب امام جواد(علیه السّلام) از اصحاب پدر بزرگوار و فرزندان آن حضرت بودند که عده ای از آنها سالها عمر کرده و حتی تألیفات گرانبهایی مشتمل بر احادیث امامان(علیهم السّلام) از خود به یادگار گذاشته اند. یکی از اصحاب امام جواد(علیه السّلام) حضرت «عبدالعظیم حسنی» است که مقدار قابل توجهی حدیث از آن حضرت نقل کرده است. این بزرگمرد علوی حسنی، در ری سکنی گزید و به ترویج و اشاعه احادیث اهل بیت(علیهم السّلام) همت گماشت. در اثر فعالیت های او بود که شیعیان ری رو به افزایش گذاشتند و تشیّع در این دیار رو به گسترش نهاد.(1)
«داود بن قاسم» مشهور به «ابو هاشم جعفری»، یکی دیگر از اصحاب امام جواد(علیه السّلام) است. او احادیث زیادی از امام جواد(علیه السّلام) نقل کرده و یکی از برجسته ترین یاران آن حضرت می باشد. «ابو هاشم» از خاندان جعفر بن ابی طالب بود و در کتب رجال از وی به نیکی یاد شده است.
«علی بن مهزیار» یکی دیگر از اصحاب امام جواد(علیه السّلام) و شخصیتی است پرارج و شناخته شده در میان شیعیان؛ وی در اصل از «هندیجان» بود و پس از آن که به «اهواز» آمد، به اهوازی شهرت یافت. به نوشته «نجاشی» او از امام رضا و امام جواد(علیهما السّلام) هر دو روایت نقل کرده و از نزدیکان امام جواد(علیه السّلام) بوده و آن حضرت در بزرگداشت وی عنایت ویژه ای داشته اند.(2) روایات او از امام جواد(علیه السّلام) نسبتاً زیاد است.(3) به نوشته «نجاشی»، ابن مهزیار با «علی بن اسباط» که فطحی مذهب بود، مناظراتی داشت و مسائلی در این باره میان آن دو رد و بدل گردید. سرانجام آن دو، مسائل مورد بحث خود را پیش امام جواد(علیه السّلام) بردند که این امر، با بازگشت «علی بن اسباط» از عقیده باطل خود، خاتمه یافت.
«خیران الخادم» یکی از وکلای امام جواد(علیه السّلام) بود که کشی از او یاد کرده است.(4) «ابراهیم بن محمد همدانی» یکی از وکلای آن حضرت بوده و روایاتی از وی نقل کرده است.(5) همچنین «احمد بن محمد بن ابی نصر بزنطی» که از اصحاب اجماع به شمار می رود، یکی از یاران امام جواد(علیه السّلام) است. وی از خواص شیعیان امام رضا و امام جواد(علیهما السّلام) بود که همه علمای رجال از او ستایش کرده اند. او در سال 221 بدرود حیات گفت. «ابن ندیم» از وی و کتابش که مشتمل بر روایات او از امام رضا(علیه السّلام) میباشد یاد کرده و دو کتاب «الجامع» و «المسائل» را از آثار وی دانسته است.(6)،(7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.