پاسخ اجمالی:
ثواب تلاوت یک سوم قرآن و حاضر شدن و نماز گزاردن ملائکه بر جنازه قاری و جمع شدن خیر دنیا و آخرت و آمرزش خود و پدر و مادر و فرزندان برای تلاوت کننده این سوره بعد از هر نماز می باشد و همچنین فراوانی روزی و دوری از فقر.
پاسخ تفصیلی:
در فضیلت تلاوت این سوره، روایات زیادى در منابع معروف اسلامى آمده است، که حاکى از عظمت فوق العاده آن مى باشد، از جمله:
در حدیثى، از پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم که فرمود: «أَ یَعْجِزُ أَحَدُکُمْ أَنْ یَقْرَأَ ثُلُثَ الْقُرْآنِ فِی لَیْلِة»؛ (آیا کسى از شما عاجز است از این که یک سوم قرآن را در یک شب بخواند؟!)
یکى از حاضران عرض کرد: اى رسول خدا! چه کسى توانائى بر این کار دارد؟!
پیغمبر فرمود: «اِقْرَؤُا قُلْ هُوَ اللّهُ أَحَد»؛ (سوره قل هو اللّه را بخوانید). (1)
در حدیث دیگرى، از امام صادق(علیه السلام) مى خوانیم: «هنگامى که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) بر جنازه «سعد بن معاذ» نماز گزارد، فرمود: هفتاد هزار ملک که در میان آنها «جبرئیل» نیز بود، بر جنازه او نماز گزاردند! من از «جبرئیل» پرسیدم: او به خاطر کدام عمل، مستحق نماز گزاردن شما شد؟
گفت: به خاطر تلاوت «قل هو اللّه احد» در حال نشستن، و ایستادن، و سوار شدن، و پیاده روى و رفت و آمد». (2)
و در حدیث دیگرى، از امام صادق(علیه السلام) مى خوانیم: «کسى که یک روز و شب بر او بگذرد و نمازهاى پنجگانه را بخواند و در آن «قل هو اللّه احد» را نخواند، به او گفته مى شود: «یا عَبْدَاللّهِ! لَسْتُ مِنَ الْمُصَلِّیْنَ»؛ (اى بنده خدا! تو از نماز گزاران نیستى!). (3)
در حدیث دیگرى، از پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله) آمده است که فرمود: «کسى که ایمان به خدا و روز قیامت دارد، خواندن سوره «قل هو اللّه احد» را بعد از هر نماز ترک نکند؛ چرا که هر کس آن را بخواند، خداوند خیر دنیا و آخرت را براى او جمع مى کند، و خودش و پدر و مادر و فرزندانش را مى آمرزد». (4)
از روایت دیگرى استفاده مى شود: «خواندن این سوره، به هنگام ورود به خانه، روزى را فراوان مى کند و فقر را دور مى سازد». (5)
روایات در فضیلت این سوره بیش از آن است که در این مختصر بگنجد، و آنچه نقل کردیم تنها قسمتى از آن است.
در این که: چگونه سوره «قل هو اللّه» معادل یک سوم قرآن است؟ بعضى گفته اند: به خاطر این که قرآن مشتمل بر «احکام»، «عقائد» و «تاریخ» است، و این سوره بخش «عقائد» را به طور فشرده بیان مى کند.
بعضى دیگر گفته اند: قرآن سه بخش است: «مبدأ»، «معاد» و «آنچه در میان این دو» قرار دارد، و این سوره بخش اول را شرح مى دهد.
این سخن، قابل قبول است که، تقریباً یک سوم قرآن پیرامون توحید بحث مى کند و عصاره آن در سوره «توحید» آمده.
این سخن را با حدیث دیگرى درباره عظمت این سوره، پایان مى دهیم:
از امام على بن الحسین(علیه السلام) درباره سوره «توحید» سؤال کردند، فرمود: «إِنَّ اللّهَ عَزَّوَجَلَّ عَلِمَ أَنَّهُ یَکُونُ فِی آخِرِ الزَّمانِ أَقْوامٌ مُتَعَمِّقُونَ، فَأَنْزَلَ اللّهُ تَعالى قُلْ هُوَ اللّهُ أَحَدٌ، وَ الآْیاتِ مِنْ سُورَةِ الْحَدِیدِ إِلى قَوْلِهِ: «وَ هُوَ عَلِیمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ» فَمَنْ رامَ وَراءَ ذلِکَ فَقَدْ هَلَکَ»؛ (خداوند متعال مى دانست: در آخر الزمان اقوامى مى آیند که در مسائل تعمق و دقت مى کنند، لذا سوره «قل هو اللّه احد»، و آیات آغاز سوره «حدید»، تا «عَلِیْمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ» را (پیرامون مباحث توحید و خداشناسى) نازل فرمود، هر کس بیش از آن را طلب کند، هلاک مى شود». (6)، (7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.