پاسخ اجمالی:
کتاب «اسنى المطالب» فى مناقب على بن ابى طالب (ع) توسط شمس الدین ابوالخیر محمد بن محمد دمشقى شافعى معروف به ابن جَزَرى (751 ـ 833 ق) تالیف شده است و یکى از مهمترین کتابهای به شمار مى رود که توسط علماى اهل سنت در فضایل و مناقب امام شیعیان و خلیفه بلافصل نبى اکرم (ص) به نگارش در آمده است. اهمیت کتاب اسنى المطالب فى مناقب على بن ابى طالب در این است که ابن جزرى در آن «حدیث غدیر» و ولایت علی بن ابى طالب (ع) را اثبات کرده و تواتراین حدیث را مطرح کرده است. در واقع او این کتاب را براى اثبات حقانیّت على بن ابى طالب (ع) در خلافت بلافصل رسول اکرم (ص) نوشته است که علماى شیعه بویژه علامه مجلسى و علامه امینى به مطالب آن استناد کرده اند؛ او منکر حدیث غدیر را از جاهلان و متعصبان دانسته است. به دلیل شخصیتى علمى که در زمینه حدیث و تاریخ اسلام دارد و اهل سنت او را به عنوان یکى از راویان عادل و معتبر پذیرفته اند، کتاب اسنى المطالب او نیز به عنوان یک اثر حدیثى معتبر شناخته شده است.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «اسنى المطالب» فى مناقب على بن ابى طالب (علیه السلام) توسط شمس الدین ابوالخیر محمد بن محمد دمشقى شافعى معروف به ابن جَزَرى (751 ـ 833 ق) تالیف شده است و یکى از مهمترین کتابهای به شمار مى رود که توسط علماى اهل سنت در فضایل و مناقب امام شیعیان و خلیفه بلافصل نبى اکرم (صلی الله علیه و آله) به نگارش در آمده است.
کتاب های هم نام أسنى المطالب:
البته کتابهای فراوانى با این عنوان توسط علماى شیعه و اهل سنت نوشته شده که موضوع هر کدام از آنها با کتاب حاضر متفاوت است مثل «اسنى المطالب فى نجاه ابى طالب» نوشته احمد بن زینى شافعى «اسنى المطالب فى احادیث مختلفه المراتب» تالیف ابو عبد الرحمن حوت شافعى، و «اسنى المطالب فى شرح روض الطالب» تالیف ابویحیى زکریا بن محمد انصارى مصرى شافعى، «اسنى المطالب فى الجغرافیا» نوشته عبدالله بن صلاح بن داعر، «اسنى المطالب فى صله الارقاب، نوشته ابن حجر هیثمى مکى.
اهمیت و جایگاه کتاب أسنى المطالب:
اهمیت کتاب اسنى المطالب فى مناقب على بن ابى طالب در این است که ابن جزرى در آن حدیث غدیر و ولایت علی بن ابى طالب (علیه السلام) را اثبات کرده و تواتراین حدیث را مطرح کرده است که از این جهت مورد توجه غدیر پژوهان شیعه و سنّى واقع شده است.
أسنى المطالب و حقانیت امام علی:
در واقع او این کتاب را براى اثبات حقانیّت على بن ابى طالب (علیه السلام) در خلافت بلافصل رسول اکرم (صلى الله علیه وآله) نوشته است که علماى شیعه بویژه علامه مجلسى و علامه امینى به مطالب آن استناد کرده اند؛ او منکر حدیث غدیر را از جاهلان و متعصبان دانسته است.
ابن جزرى علیرغم اینکه از لحاظ فقه و عقیده، شخصى سنى مذهب به شمار مى رود، اما این کتاب را در زمینه ولایت امیر مومنان (علیه السلام) تالیف کرده است. به دلیل شخصیتى علمى که در زمینه حدیث و تاریخ اسلام دارد و اهل سنت او را به عنوان یکى از راویان عادل و معتبر پذیرفته اند، کتاب اسنى المطالب او نیز به عنوان یک اثر حدیثى معتبر شناخته شده است.
تهذیب أسنى المطالب:
این کتاب توسط بسیارى از علماى اهل سنت شرح و تلخیص شده است و از میان علماى شیعه نیز علامه محمد باقر محمودى آن را تهذیب کرده و به نام «اسمى المناقب فى تهذیب اسنى المطالب» منتشر کرده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.