پاسخ اجمالی:
طبری اگرچه در کتاب تاریخ خود حدیث یوم الدار را به صورت کامل نقل می کند اما در کتاب تفسیر خود، امانت علمی را رعایت نمی کند و گفتار حضرت رسول در فضیلت کسی که به دعوت او لبیک بگوید را مجمل و مبهم گذارده است. او با این کار، بدون هیچ دلیل موجهی، نص حضرت رسول بر خلافت و وصایت علی به عنوان تنها کسی که در ماجرای یوم الدار به ایشان ایمان آورد، را مبهم می گذارد.
پاسخ تفصیلی:
طبری با اينكه حدیث یوم الدّار را در کتاب تاریخ خود روايت كرده اما در کتاب تفسیر خود دوستی با آن حدیث را کنار گذاشته، خیانت کرده و تمام متن و سند را حرف به حرف آورده است لکن گفتار رسول خدا(صلى الله علیه وآله) در فضیلتِ کسى که به پذیرش دعوت مبادرت کرد را مجمل و مبهم گذاشته و نوشته است: پس پیامبر فرمود: «فأیُّکم یوازرنی على هذا الأمر على أن یکون أخی وکذا وکذا؟»؛ (کدام یک از شما مرا بر این کار کمک مى کند تا برادر من و فلان و فلان باشد؟). و درباره کلام اخیر پیامبر(صلى الله علیه وآله) مى نویسد: «إنَّ هذا أخی و کذا و کذا»؛ ( فرمود: همانا این برادر من و فلان و فلان است).
ابن کثیر شامى نيز در کتاب «البدایة و النهایة»(1)، و در تفسیر خود(2)، در این دگرگونى و واژگونى حدیث، از طبرى پیروى کرده است و ذکر آن دو کلمه بر او گران آمده است، در حالى که تاریخ طبرى ـ که تنها منبع وى در تاریخش مى باشد و در آن جا حدیث را به طور مفصّل ذکر کرده است ـ در برابر دیدگانش وجود داشته است؛ او اين كار را كرده زیرا برایش خویشایند نبوده که نصّ بر وصایت و خلافت دینى امیرالمؤمنین(عليه السلام) را اثبات کند یا بر آن دلیل آورد یا به آن اشاره کند.
اما آیا هدف طبرى وقتى در تفسیر خود، کلمات را از جایگاهش تغییر داده و تحریف کرده ـ پس از اینکه (از روى غفلت) این روایت را به صورت صحیح در تاریخ خود ذکر کرده ـ نیز همین بوده است؟!! [ يا اينكه ديگران هنگام چاپ تفسير او آنرا تغيير داده اند؟ (و الله اعلم). آنچه مسلم است اين است كه روايتي كه در تاريخ طبري آمده چون مجمل نيست و طبري انگيزه اي براي جعل آن هم نداشته روايتي صحيح است و حجتي است براي جويندگان حقيقت].(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.