پاسخ اجمالی:
ذهبى اشاره کرده به کسانى از نويسندگان سنن و اخبار، که روايات عبد الله بن لهیعة را نقل کرده اند. مى توان احاديث او را در صحيح ترمذى، صحيح ابوداود و ساير کتاب هاى اصلى اهل سنت يافت. ابن خلّکان وي را به نيکى ستوده است. وى سال 174 از دنيا رفته است.
پاسخ تفصیلی:
عبداللّه بن لهیعة بن عقبه حضرمى، قاضى و عالم مصر بود.
ابن قتیبه در کتاب معارف او را از رجال شیعه شمرده است.
ابن عدى ـ چنان که در شرح حال لهیعه در میزان الاعتدال آمده است ـ مى گوید: او در تشیع افراط کرده بود.
ابویعلى از کامل بن طلحه، نقل مى کند: ابن لهیعه از حىّ بن عبداللّه مغافرى، از ابوعبدالرحمن حبلى، از عبداللّه بن عمرو براى ما حدیث گفت که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) هنگام بیماریش فرمود: «برادرم را خبر کنید نزد من بیاید». ابوبکر را طلبیدند. پیامبر(صلى الله علیه وآله) از او اعراض کرد و سپس فرمود: «برادرم را بخوانید که نزدم بیاید». عثمان را خبر کردند. پیامبر از او نیز روى برگرداند. سپس به على اطلاع دادند. پیامبر(صلى الله علیه وآله) على(علیه السلام) را در بستر خود خواند و او را در زیر همان پوششى که بر او افکنده بودند، در آغوش کشید و آن گاه که امام از پهلوى ایشان کنار آمد به او گفته شد: پیامبر به تو چه فرمود؟ پاسخ داد: «هزار باب علم به من تعلیم داد که از هر کدام، هزار باب علم دیگر گشوده مى شود...».
ذهبى در میزان الاعتدال(1) نام وى را آورده و در کنار نامش «د.ت.ق» گذارده است تا اشاره کند به کسانى از نویسندگان سنن و اخبار، که روایاتش را نقل کرده اند.
مى توان احادیث او را در صحیح ترمذى، صحیح ابوداود و سایر کتاب هاى اصلى اهل سنت یافت.
ابن خلّکان در وفیات الاعیان(2) وى را یاد کرده و به نیکى ستوده است. از نظر مسلم، ابن وهب از او حدیث نقل نموده است.
هم اکنون احادیثى که او از یزید بن ابى حبیب نقل نموده، در صحیح مسلم، موجود است.
ابن قیسرانى در کتاب خود «الجمع بین کتابى ابى نصر الکلاباذى و ابى بکر الاصفهانى» در رجال بخارى و مسلم، نام ابن لهیعه را ذکر کرده است.
وى در یکشنبه، نیمه ربیع الثانى سال 174 از دنیا رفته است.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.