پاسخ اجمالی:
عمر هنگام جاری شدن حد شراب بر شخصی وقتی دید حد زننده، با شدت ضربات را بر مشروب خوار وارد می کند نزد خود اجتهاد کرد و شدن ضربات را به ازای 20 ضربه شلاق در نظر گرفت و دستور داد از مقدار حد 20 ضربه کمتر کنند. درحالیکه طبق آیات و روایات از زدن بیش از حدّی که معین شده و کمتر از آن نهی شده است.
پاسخ تفصیلی:
از ابورافع نقل شده است: شرابخوارى را نزد عمر آوردند، عمر گفت: اینک تو را نزد شخصى مى فرستم که به تو آسان نگرفته و سخت گیرى کند. او را نزد مطیع بن اسود عدوى فرستاده گفت: صبح فردا ، حدّ را بر او جارى ساز. صبح آن روز وقتى مطیع مشغول اجراى حکم بود عمر وارد شد و دید با شدّت بر او شلاّق مى زند، عمر به او خطاب کرد : او را کشتى مگر چند ضربه به او زدى گفت: شصت ضربه عمر گفت: بیست ضربه کم کن .
ابو عبیده مى گوید : معناى آن این است که شدّت ضربه به جاى بیست ضربه باقیمانده قرار داده شود(1).
قابل ذکر است، در حدیثى آمده: «یؤتى بالرجل الّذی ضرب فوق الحدّ فیقول الله: لِمَ ضربْتَ فوق ما أمرتُک؟ فیقول : یا ربّ غضبتُ لک؛ فیقول: أکان لغضبک أن یکون أشدّ من غضبی؟ ویؤتى بالّذی قصّر فیقول : عبدی لم قصّرت؟ فیقول : رَحِمْتُه؛ فیقول : أکان لرحمتک أن تکون أشدّ من رحمتی؟»(2)؛ (روز قیامت شخصى را مى آورند که بیش از حدّ شرعى به مجرم شلاّق زده است . خداوند به او مى فرماید: چرا بیش از حدّى که معیّن کرده بودم زدى؟ پاسخ مى دهد: خدایا به خاطر تو بر او خشمگین شدم. خداوند مى فرماید: آیا غضب تو از غضب من بالاتر است؟ و دیگرى را مى آورند که کمتر از حدّ معیّن شده زده است خداوند به او مى فرماید: چرا کمتر از حدّ معیّن زدى؟ جواب مى دهد: دلم به حالِ او سوخت. خداوند به او مى گوید: آیا رحم تو از رحمت من بیشتر است). و این روایت نظائر فراوانى دارد که حفّاظ آن را نقل کرده اند(3). (4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.