پاسخ اجمالی:
بعد از شهادت امام حسین(ع)، قیام هاى توابین و مختار در انتقام از واقعه عاشورا از سوى شیعیان و محبین اهل بیت برپا شد. از دل قیام مختار، کیسانیه ظهور کرد که محمد بن حنفیه را امام بعد از امام حسین(ع) معرفى کردند و مرگ محمد بن حنفیه را انکار کرده و او را مهدى موعود دانستند که در کوه رضوى پنهان گشته و در آینده ظهور خواهد کرد و جهان را پر از عدل و داد خواهد نمود.
پاسخ تفصیلی:
بعد از شهادت امام حسین(علیه السلام) و رجوع امام سجاد به مدینه، قیام هاى توابین و مختار در انتقام از واقعه عاشورا از سوى شیعیان و محبین اهل بیت برپا شد. از دل قیام مختار، کیسانیه ظهور کرد که محمد بن حنفیه را امام بعد از امام حسین(علیه السلام) معرفى کردند. در باب قیام مختار و رابطه آن با کیسانیه تحقیقات فراوانى صورت گرفته است و دیدگاه هاى گوناگونى مطرح گردیده است، که خوانندگان را به آن کتاب ها ارجاع مى دهیم.(1)
کیسانیه افرادى بودند که بعد از رحلت محمد بن حنفیه در حوالى سال هاى 80 تا 83 هجرى، مرگ وى را انکار کرده و او را مهدى موعود معرفى کردند. تلقى آنان این بود که در کوه رضوى پنهان گشته و در آینده ظهور خواهد کرد و جهان را پر از عدل و داد خواهد نمود. از دل کیسانیه فرقه هاى گوناگونى پدیدار گشت که از جمله آنها بیانیّه، از فرقه هاى غالى، به رهبرى بیان بن سمعان بود. در این زمینه دو کتاب «فرق الشیعه نوبختى» و «المقالات و الفرق اشعرى قمى» که هر دو از علماى شیعه قرن سوّم مى باشند، بیشترین مطالب را بیان کرده اند.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.