پاسخ اجمالی:
در آموزه های وحیانی از؛ هدایت الهى، قرآن مجید، ایمان، روشن بینى، آئین اسلام، شخص پیامبر(ص) و امامان و پیشوایان معصوم، به عنوان«نور» یاد شده است.
پاسخ تفصیلی:
در قرآن مجید و روایات اسلامى از چند چیز به عنوان «نور» یاد شده است:
1 ـ قرآن مجید ـ چنان که در آیه 15 سوره «مائده» مى خوانیم: «قَدْ جاءَکُمْ مِنَ اللّهِ نُورٌ وَ کِتابٌ مُبِینٌ»؛ (از سوى خداوند نور و کتاب آشکارى براى شما آمد).
و در آیه 157 سوره «اعراف» نیز مى خوانیم: «وَ اتَّبَعُوا النُّورَ الَّذِی أُنْزِلَ مَعَهُ أُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ»؛ (کسانى که پیروى از نورى مى کنند که با پیامبر نازل شده است، آنها رستگارانند).
2 ـ ایمان ـ چنان که در آیه 257 «بقره» آمده است: «اللّهُ وَلِیُّ الَّذِینَ آمَنُوا یُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ»؛ (خداوند ولى کسانى است که ایمان آورده اند، آنها را از ظلمت هاى [شرک و کفر] به سوى نور [ایمان] رهبرى مى کند).
3 ـ هدایت الهى و روشن بینى ـ چنان که در آیه 122 سوره «انعام» آمده: «أَ وَ مَنْ کانَ مَیْتاً فَأَحْیَیْناهُ وَ جَعَلْنا لَهُ نُوراً یَمْشِی بِهِ فِی النّاسِ کَمَنْ مَثَلُهُ فِی الظُّلُماتِ لَیْسَ بِخارِج مِنْه»؛ (آیا کسى که مرده بوده است و ما او را زنده کردیم و نور هدایتى براى او قرار دادیم که در پرتو آن بتواند در میان مردم راه برود، همانند کسى است که در تاریکى باشد و هرگز از آن خارج نگردد؟!)
4 ـ آئین اسلام ـ چنان که در آیه 32 سوره «توبه» مى خوانیم: «یَأْبَى اللّهُ إِلاّ أَنْ یُتِمَّ نُورَهُ وَ لَوْ کَرِهَ الْکافِرُونَ»؛ (خداوند ابا دارد جز از این که نور [اسلام] را کامل کند هر چند کافران نخواهند).
5 ـ شخص پیامبر(صلى الله علیه وآله) ـ در آیه 46 سوره «احزاب» درباره پیامبر(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم: «وَ داعِیاً إِلَى اللّهِ بِإِذْنِهِ وَ سِراجاً مُنِیر»؛ (ما تو را دعوت کننده به سوى خدا به اذن و فرمان او قرار دادیم و چراغى نور بخش).
6 ـ امامان و پیشوایان معصوم ـ چنان که در زیارت «جامعه» آمده: «خَلَقَکُمُ اللّهُ أَنْواراً فَجَعَلَکُمْ بِعَرْشِهِ مُحْدِقِیْنَ»؛ (خداوند شما را نورهائى آفرید که گرد عرش او حلقه زده بودید).
و نیز در همان زیارت نامه آمده است: «وَ أَنْتُمْ نُورُ الأَخْیارِ وَ هُداةُ الأَبْرارِ»؛ (شما نور خوبان و هدایت کننده نیکوکاران هستید).
7 ـ و بالاخره از علم و دانش نیز به عنوان نور یاد شده چنان که در حدیث مشهور است: «العِلْمُ نُورٌ یَقْذِفُهُ اللّهُ فِى قَلْبِ مَنْ یَشاء»؛ (علم نورى است که خدا در قلب هر کس که بخواهد مى افکند)... (1)، (2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.