پاسخ اجمالی:
مخفی بودن وقت ظهور امام زمان(عج) حكمت هايي دارد از جمله: 1- براى مردم يك نوع امتحان است. 2- گاه مصلحت در تقديم و تأخير زمان غيبت است كه اين کار با معين بودن زمان ظهور نمي سازد. 3- در صورت معين بودن ظهور، دشمنان حضرت(عج) در صدد تدارك بر آمده و با حضرت در همان زمان مقابله خواهند كرد. 4- در صورت عدم تعيين وقت ظهور حالت توجه و تضرع بر انسان ها حاكم خواهد شد كه ممکن است موجب تعجيل در فرج امام(عج) گردد. 5- مردم به كارهايى تشويق مي شوند كه در ظهور امام(عج) مؤثر است و ...
پاسخ تفصیلی:
گاهى اين سؤال در ذهن انسان خطور مى كند كه چرا وقت ظهور در منابع اسلامى معين نشده است؟ در جواب اين سؤال مى گوييم اين كار حكمت هاي بسياري دارد؛ از جمله:
1. كسى كه منتظر شخص دوست داشتنى است و وقت آمدن او را نمى داند هميشه در حال انتظار است، هميشه آماده است و هميشه در صدد پياده كردن دستورات او در خود و اجتماع است؛ ولى در صورتى كه زمان رسيدن او را بداند خصوصاً آنكه بداند كه بسيار دور است مأيوس شده و هرگز خود را به اين زودى آماده نمى كند.
2. معين نبودن وقت ظهور، يك نوع امتحان است براى مردم تا معلوم گردد آيا مردم با اين همه سختى هاى مختلف، روحيه خود را از دست مى دهند يا خير؟
3. گاه مصلحت در تقديم و تأخير زمان غيبت است كه اين کار با معين بودن زمان ظهور امکان پذیر نیست و لذا در قصه حضرت موسى(عليه السلام) به جهت ادامه ملاقات او با خداوند از سى روز تا چهل روز، عده اى به انحراف كشيده شدند.
4. در صورت معين بودن ظهور، دشمنان حضرت مهدي(عجل الله تعالی فرجه) در صدد تدارك بر آمده و با حضرت در همان زمان به مقابله بر خواهند خاست. لذا در روايات اسلامى از عنصر «ناگهانى بودن ظهور» به عنوان عنصر اساسى در پيروزى حضرت ياد شده است.
امام صادق(عليه السلام) به ابن النعمان فرمود: «اى پسر نعمان به راستى عالِم نمى تواند به هر چه اطلاع دارد تو را آگاه سازد ... پس عجله نكنيد به خدا سوگند! سه بار اين امر [امر فرج] نزديك شد؛ ولى به جهت آنكه شما آن را فاش كرديد خداوند آن را به تأخير انداخت. به خدا سوگند نزد شما سرّى نيست؛ مگر آنكه دشمنانِ شما به آن از شما آگاه ترند».
5. در صورت عدم تعيين وقت ظهور حالت انقطاع و توجه و تضرع خاصى بر انسان ها حاكم خواهد شد كه چه بسا اين امر سبب تعجيل در فرج امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) گردد؛ ولى اگر وقت ظهور به طور قطع مشخص باشد ديگر از اين اثر معنوى خبرى نيست.
6. از آنجا كه وقت ظهور همانند علايم ظهور مورد «بداء»؛ (تجدید نظر) واقع مى شود لذا نبايد به طور دقيق وقت ظهور مشخص باشد تا مردم به كارهايى تشويق شوند كه در ظهور امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) مؤثر است.
7. از آنجا كه ممكن است ظهور حضرت به طول انجامد لذا وقت آن معين نشده است تا مردم مأيوس نباشند و با احتمال ظهور حضرت در هر لحظه حالت انتظار مثبت را از دست ندهند.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.