پاسخ اجمالی:
«جمادات» همچون در و دیوار دارای فهم و شعور هستند. مگر در و ديوار جهان، شاعر و آگاه نيست؟ اگر ما مطيع باشيم، همين ها به نفع ما در قيامت شهادت نميدهند؟ و اگر تبهكار باشيم عليه ما گواهي نمي دهند؟ مگر زمين شهادت نمي دهد؟ مگر مسجد شكايت يا شفاعت نمي كند؟ پس معلوم مي شود همه اشيا داراي فهم و شعور هستند و لذا اهل معنا از گناه شرم مي كنند و مي گويند همه موجودات عالم چشم باز كرده ما را مي بينند. در محضر آنان چگونه گناه كنيم؟
پاسخ تفصیلی:
جمادات همچون در و دیوار دارای فهم و شعور هستند. روستا و سنگ و ... مي توانند حرف بزنند و شهادت بدهند. مثلا درباره قريه و روستا كه در داستان حضرت يوسف(ع) آمده است برخي از مفسران مي گويند: مضاف در جمله «وَ سْئَلِ الْقَرْيَةَ»(1) محذوف است. برادران يوسف وقتي برادر ديگر را هم بردند و نياوردند، يعقوب(سلام الله عليه) فرمود: برادرتان را چه كرديد؟ گفتند: «وَ سْئَلِ الْقَرْيَةَ» يعني از آن محل و شهر بپرس. منظور اين است كه از مردم اين شهر بپرس، كه ما كوتاهي نكرده ايم. برخي ديگر مي گويند: چيزي در آنجا حذف نشده است. «وَ سْئَلِ الْقَرْيَةَ» يعني از خود قريه بپرس. اگر توانستي با زبان قريه حرف بزني و زبان آنها را بفهمي، در و ديوار قريه جواب مي دهد. منتها شما نمي توانيد سؤال كنيد. آنها كه زبان در و ديوار را مي فهمند، سؤال مي كنند. پس مضافي در اينجا محذوف نيست.
مگر در و ديوار جهان، شاعر و آگاه نيست؟ اگر ما مطيع باشيم، همين ها به نفع ما در قيامت شهادت نميدهند؟ و اگر تبهكار باشيم عليه ما گواهي نمي دهند؟ مگر زمين شهادت نمي دهد؟(2) مگر مسجد شكايت يا شفاعت نمي كند؟ پس معلوم مي شود همه اشيا داراي فهم و شعور هستند.
شخصي درباره حجرالاسود پرسيد چرا آن را استلام كنيم يا ببوسيم؟ «حجرٌ لاتضرّ و لاتنفع» سنگي است مانند سنگهاي ديگر، بدون آنكه نفع و ضرري داشته باشد. خواست بدعتي بگذارد؛ ولي امام علي(عليه السلام) در محل حاضر بود و جلو اين بدعت را گرفت. امام صادق(سلام الله عليه) به نقل از حضرت علي (عليه السلام) فرمود: «حجرالاسود در روز قيامت بر انگيخته مي شود، زبان و دو لب دارد، به نفع كسي كه به او وفا كرده شهادت مي دهد. اگر فهم و شعور نداشته باشد كه شهادت نمي دهد. حجرالاسود تجلّي دست خدا در روي زمين است».(3)
اهل معنا از گناه شرم مي كنند و مي گويند همه موجودات عالم چشم باز كرده ما را مي بينند. در محضر آنان چگونه گناه كنيم؟ او با اين ديد به سراغ قرآن مي رود و قرآن مي خواند.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.