پاسخ اجمالی:
وقتی علی و عمار در جریان یکی از جنگ ها و هنگام استراحت در خاک های نرم خوابیده بودند، پیامبر(ص) آنها را بیدار کرد و امام علی(ع) را به کنیه ابوتراب خواند. این حدیث در منابع روایی اهل سنت هم موجود است و جعلیاتی پیرامون آن حضرت که این کنیه را مربوط به اختلافات خانوادگی اش با حضرت فاطمه(س) می داند، بی اساس است.
پاسخ تفصیلی:
انتخاب این کنیه در غزوة العشیره بود که در جمادى الاُولى یا جمادى الثانى سال دوم هجرت واقع شد. هنگامى که پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) امیر مؤمنان على(علیه السلام) و عمّار را دید که در میان خاکهاى نرم خوابیده اند ، بیدارشان کرد و على را تکان داده، فرمود : «قم یا أبا تراب! ألا اُخبرک بأشقى الناس؟ رَجُلَین : اُحیمر ثمود عاقر الناقة ، والّذی یضربک على هذه ـ یعنی قرنه ـ فیخضب هذه منها ـ یعنی لحیته ـ» ؛ (برخیز اى ابوتراب! آیا مى خواهى از شقى ترین افراد به تو خبر دهم؟ دو نفرند: احمیر ثمود که کُشنده ناقه است، و کسى که بر اینجا ضربت مى زند ـ یعنى بر فَرْق او ـ و اینجا را ـ یعنى محاسن او را ـ با خون سرت خضاب مى کند) .
سند این حدیث صحیح است و «حاکم ابو عبدالله نیشابورى» آن را در «مستدرک» آورده و «هیثمى» آن را صحیح دانسته است.
این حدیث را تعدادی از افراد نقل کرده اند از جمله: امام حنبلى ها در «مسند» خود; حاکم در «مستدرک»; طبرى در «تاریخ» خود ; ابن هشام در «السیرة النبویّة»; و ابن کثیر در «تاریخ» و... (1) .
لازم به ذکر است درباره علت نامیده شدن امیرالمؤمنین(علیه السلام) به ابوتراب، سخنان دیگرى نقل شده است از جمله: ابن اسحاق(2) از برخى اهل علم نقل کرده است: پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) از این رو على را ابوتراب نامیده است که او هرگاه بر فاطمه ایرادى مى گرفت و از او خشمگین مى شد ، با وى سخن نمى گفت و حرفى به او نمى زد که ناراحت شود ، فقط خاکى برداشته بر سر خود مى گذاشت. ابن اسحاق مى گوید: هر گاه پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) او را مى دید که خاک آلوده است متوجّه مى شد که با فاطمه دعوا کرده پس به او مى فرمود: «ما لک یا أبا تراب»؛ (تو را چه شده اى ابا تراب) .
امّا باید گفت : این سخن از تراوشات سینه هاى پر کینه است که براى آلوده ساختن دامن پاک امیر مؤمنان(علیه السلام) و تاریک جلوه دادن معاشرت زیباى آن حضرت با همسر پاک و مطهّرش، به هم بافته اند و این، سبب پایین آوردن مقام صدّیق اکبر و صدّیقه کبرى از جایگاه بلندشان در مکارم اخلاقى نمى شود؛ زیرا آن دو بزرگوار طبق نص صریح قرآن(3) با برخوردارى از عصمت از هر نوع بغض و کینه اى دور هستند.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.