پاسخ اجمالی:
او از پیامبران بزرگ الهى بوده و در قرآن، جزء شخصیت های والامقام شمرده شده است. برخی او را همان«یوشع بن نون» پیامبر معروف بنى اسرائیل دانسته و برخی او را از دودمان «ابراهیم(ع)» دانسته اند و برخی هم او را با «خضر» یکى دانسته اند و در تورات نام وى «الیشع» به معنی ناجی ضبط شده است.
پاسخ تفصیلی:
تعبیر قرآن درباره او نشان مى دهد که وى از پیامبران بزرگ الهى بوده است، و در زمره کسانى است که درباره آنها مى فرماید: «وَ کلاًّ فَضَّلْنا عَلَى الْعالَمِینَ»؛ (هر یک از آنها را بر جهانیان برترى دادیم).(1)
بعضى معتقدند: او همان «یوشع بن نون» پیامبر معروف «بنى اسرائیل» است، که «الف و لام» بر آن داخل شده، و «شین» به «سین» تبدیل گردیده است، و داخل شدن «الف و لام» بر یک نام غیر عربى (و در اینجا عبرى) چیز تازه اى نیست، همان گونه که عرب «اسکندر» را به عنوان «الاسکندر» مى شناسند.
در حالى که بعضى آن را یک واژه عربى مى دانند که از «یسع» (فعل مضارع از ماده وسعت) گرفته شده، و بعد از آن که جنبه اسمى به خود گرفته «الف و لام» که از مشخصات اسم است بر آن وارد شده.
آیه 86 سوره «انعام» نشان مى دهد که: او از دودمان «ابراهیم» است، ولى روشن نمى سازد که از پیامبران «بنى اسرائیل» بوده، یا نه؟
در «تورات»، در کتاب «پادشاهان» نام وى «الیشع» فرزند «شافات» ضبط شده، و معنى «الیشع» در زبان عبرى: «ناجى» و معنى شافات: «قاضى» است.
بعضى او را با «خضر» یکى دانسته اند، اما دلیل روشنى بر این معنى در دست نیست، و این که: بعضى او را همان «ذا الکفل» مى دانند خلاف صریح آیه مورد بحث است; چرا که «ذا الکفل» را عطف بر «الیسع» کرده، به هر حال او پیامبرى است والامقام و پر استقامت و براى الهام گرفتن از زندگانیش، همین براى ما کافى است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.