تفسیر اوّل: زندگى بنى اسرائیل

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
سوگندهاى پربار قرآن
شرح و تفسیرتفسیر دوم: مقدّسات تشریعى و تکوینى

تمام این سوگندها مربوط به زندگى بنى اسرائیل است. توضیح اینکه:

منظور از «طور» همان کوه طورى است که حضرت موسى بن عمران(علیه السلام) به آنجا رفت، و در آن مکان وحى بر وى نازل شد، و پس از دریافت وحى، به سوى قومش بازگشت، و پیام خداوند را به مردم رساند. گفته مى شود کوه طور، کوه کوتاه و کوچکى بوده که به خاطر نزول وحى عظمت و قداست پیدا کرده، وگرنه خود کوه داراى عظمت ظاهرى نمى باشد. برخى معتقدند این کوه در نجف واقع شده است.

و امّا منظور از کتاب مسطور همان «تورات» است که در کوه طور بر حضرت موسى(علیه السلام)نازل شده است.

معتقدان به تفسیر اوّل «بیت المعمور» را به بیت المقدّس که محلّ مأموریت حضرت موسى(علیه السلام)، و پایگاه بنى اسرائیل بوده تفسیر نموده اند.

و امّا «سقف مرفوع» همان چیزى است که در آیات دیگر قرآن مجید، از جمله آیه 171 سوره اعراف به آن اشاره شده است. توجّه کنید:

«(وَإِذْ نَتَقْنَا الْجَبَلَ فَوْقَهُمْ کَأَنَّهُ ظُلَّةٌ وَظَنُّوا أَنَّهُ وَاقِعٌ بِهِمْ خُذُوا مَا آتَیْنَاکُمْ بِقُوَّة وَاذْکُرُوا مَا فِیهِ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ); و (نیز به خاطر بیاور) هنگامى که کوه را همچون سایبانى بر فراز آنها بلند کردیم، آن چنان که گمان کردند بر آنان فرود مى آید; (و در همین حال از آنها پیمان گرفتیم و گفتیم:) آنچه را (از احکام و دستورها) به شما داده ایم با قوّت (و جدیّت) بگیرید، و آنچه در آن است به یاد داشته باشید (و عمل کنید،) تا پرهیزکار شوید».

بنابراین منظور از سقف مرفوع قطعه کوهى بوده که خداوند از کوه طور جدا کرده، و بر بالاى سر بنى اسرائیل قرار داده بود. آنها تصوّر کردند که آن قطعه کوه بر سر آنان فرود خواهد آمد، و همه آنان را نابود مى کند، و لذا قول اطاعت دادند. خداوند آن را، که همچون سقف بر افراشته اى بود، از بالاى سر آنها به جاى اصلیش بازگرداند.

و «بحر مسجور» اشاره به داستان قارون است. خداوند متعال در آیه 81 سوره قصص به این مطلب اشاره کرده است. توجّه فرمایید:

«(فَخَسَفْنَا بِهِ وَبِدَارِهِ الاَْرْضَ فَمَا کَانَ لَهُ مِنْ فِئَة یَنصُرُونَهُ مِنْ دُونِ اللهِ وَمَا کَانَ مِنَ المُنْتَصِرِینَ); سپس ما او و خانه اش را در زمین فرو بردیم، و گروهى نداشت که او را در برابر عذاب الهى یارى کنند، و خود نیز نمى توانست خویشتن را یارى دهد».

مى گویند قارون و خانه اش آن قدر در زمین فرو رفتند که به قعر زمین رسیدند. قعر زمین جایى است همانند دریاى آتشین که داغ، شعلهور، مذاب و مایع است. بنابراین «بحر مسجور» اشاره به قعر زمین است، که قارون به آنجا رفت.

راستى عجیب است هنگامى که خداوند اراده مى کند گردنکش جبّارى را مجازات کند، این مأموریّت را به لشکریان زمین و آسمان محوّل نمى کند، بلکه به زمینى که گهواره انسان و مایه آرامش اوست دستور مى دهد که مایه عذاب و نابودیش گردد! در ضمن شبیه مجازاتهایى که قرآن مجید درباره قارون نقل کرده، در عصر و زمان ما نیز رخ داده است. سالها قبل در شمال آفریقا زلزله اى آمد. پس از وقوع زلزله جهت کمک رسانى به روستایى رفتند. هیچ اثرى از آن روستا نبود. گویا زمین دهان باز کرده بود، و آن روستا را با تمام ساکنین و ساختمانها و مزارع و باغات و دیگر متعلّقاتش در خود فرو برده بود!

نتیجه اینکه طبق تفسیر اوّل منظور از «طور» کوه طور معروف، و «کتاب مسطور» تورات، و «بیت معمور» بیت المقدس، و «سقف مرفوع» قطعه کوهى است که بر سر بنى اسرائیل قرار گرفت، و «بحر مسجور» قصّه فرو رفتن قارون و اموالش در زمین است.

شرح و تفسیرتفسیر دوم: مقدّسات تشریعى و تکوینى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma