پاسخ اجمالی:
دهلوى می گوید: «زمانی از حدیث تشبیه برترى علی(ع) از خلفاى ثلاثه اثبات مى شود که آنها در ویژگیهاى یاد شده یا مانند آنها، با پیامبران یاد شده برابر نباشند». پاسخ: روایات تشبیه خلفاى ثلاثه به برخى پیامبران، ساختگى و سند آنها مخدوش است. از طرفى، وقتی طبق حدیث تشبیه، برترى علی(ع) بر انبیا(ع) اثبات شد، دیگر نیازى به اثبات برترى آن حضرت بر خلفا نیست. همچنین خود ابوبکر با شنیدن حدیث تشبیه به برتری علی(ع) اعتراف کرده. دهلوى نیز به اینکه اهل تسنّن چنین مرتبتى را درباره شیخین باور ندارند، اعتراف مى کند.
پاسخ تفصیلی:
دهلوى مى گوید: «بى گمان، آن گاه از حدیث تشبیه برترى امیرالمؤمنین(علیه السلام) از خلفاى سه گانه اثبات مى شود که آن خلفا در ویژگیهاى یاد شده یا مانند آنها، با پیامبران یاد شده برابر نباشند.»
در پاسخ مى گوییم: روایاتى که دلالت بر تشبیه خلفاى ثلاثه به برخى پیامبران دارد مجعول و ساختگى است و سند آنها مخدوش است؛ چرا که بسیارى از علماى رجال اهل سنت در سند این روایات خدشه کرده اند، به عنوان نمونه: در ذیل روایتى(1) که از طریق قرمیسینى در این باره وارد شده، ابن عساکر مى گوید:«این حدیث به کلّى شاذّ و نادر است و در سند آن افرادى هستند که مجهول و ناشناخته مى باشند، پس نمى توان به آنها اعتماد کرد. بنابراین این حدیث پیش از آنکه ضعیف باشد موضوع و جعلى است»(2) همچنین عقبه مى گوید: «در سند این روایت چندین نفر مجهول وجود دارد».(3)
و ذهبى در میزان الاعتدال مى نویسد: «سند این روایت، سندى است تاریک که خبرى غیر صحیح را نقل مى کند»(4) از طرفى، دلالت حدیث تشبیه به برترى امیرالمؤمنین(علیه السلام) از انبیا(علیهم السلام) در جاى خوداثبات شده است; بنابراین، هیچ نیازى به اثبات دلالت این حدیث به برترى آن حضرت بر خلفاى سه گانه ـ که راهى به اثبات برابرى آنها با پیامبران وجود ندارد ـ نیست.
همچنین، وقتى که ابوبکر حدیث تشبیه را از نبىّ اکرم(صلى الله علیه وآله) شنید، آن را عجیب دانست و گفت: آفرین! آفرین، اى ابوالحسن! کجا همانندى براى تو یافت مى شود؟(5) کسى که اعتراف مى کند همانندى براى على(صلى الله علیه وآله) وجود ندارد مى تواند از آن حضرت برتر باشد؟! دهلوى خود، به اینکه اهل تسنّن چنین مرتبتى را درباره شیخین باور ندارند، اعتراف مى کند.(6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.