ازدواجهاى مجاز و غیر مجاز

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
استفتائات جلد 2
اولیاى عقدمحارم

سؤال 923 ـ آیا مرد مى تواند با خواهر همسر خود ازدواج کند؟ با فرض این که همسرش بیمارى داشته باشد و اجازه این ازدواج را به او بدهد.

جواب: مادام که آن خواهر در زوجیّت اوست ازدواج با خواهر دیگر حرام است; خواه اجازه بدهد یا ندهد.

سؤال 924 ـ در قضیّه جمع بین اختین در نکاح، در صورت حیات یکى، حرمت عقد و ازدواج با خواهر دیگر روشن است. حال اگر مردى به شکل صورى موقّتاً یکى را طلاق بدهد و در منزل نگهدارد و با خواهرش ازدواج نماید، آیا این کار در شرع انور جایز است؟ ضمناً بعد از طلاق سوّم در ازدواج که محلّل لازم است، آیا بین عقد دائم و موقّت تفاوتى هست؟

جواب: اگر جدّاً نیّت طلاق کند بعد از عدّه مى تواند با خواهرش ازدواج کند و بعد از طلاق سوّم احتیاج به محلّل است; ولى اگر به صورت عقد موقّت باشد هرچند بار تکرار شود، محلّل لازم نیست.

سؤال 925 ـ آیا با دختر خوانده مى توان ازدواج کرد؟

جواب: در صورتى که رابطه نسبى و سببى نداشته باشد اشکالى ندارد.

سؤال 926 ـ مرد متأهّل و زن شوهردارى شدیداً به یکدیگر علاقه مند مى شوند و معاشرتهاى غیر شرعى نیز داشته اند; براى این که این علاقه مشروع باشد، زن از شوهر خود جدا و به عقد مرد مزبور در مى آید، پس از هشت سال از این ماجرا، متوجّه مسأله اى مى شوند که به موجب آن عقد این دو نفر جایز نبوده است; ولى از فرط علاقه اى که به یکدیگر دارند نمى توانند از یکدیگر جدا شوند، به گونه اى که تلاشهاى آنان براى ترک این علاقه، به بیمارى آنها منجر شده است. لطفاً بفرمایید آیا راه حلّ شرعى یا پرداخت کفّاره اى وجود دارد که اینها بتوانند به زندگى مشترک خود ادامه دهند؟

جواب: در صورتى که قبل از ازدواج و در زمانى که زن در عقد شوهر اوّل بوده، مرتکب زنا و آمیزش شده اند، آن دو بر یکدیگر حرام هستند بنابر احتیاط واجب و باید از هم جدا شوند; ولى اگر معاشرتهاى آنان در آن زمان، در حدّ آمیزش نبوده است، ازدواجشان اشکالى ندارد.

سؤال 927 ـ ازدواج کردن با زنانى که اشتهار به زنا دارند، حرام است یا مکروه؟ اگر حرام نیست، آیا این گونه زنان مرتد هستند؟ آیا واجب است قبل از ازدواج از اعتقادات آنها تحقیق شود؟

جواب: این گونه زنان مرتد نیستند; بلکه مسلمان معصیت کارند و پرسش از اعتقادات قبل از ازدواج لازم نیست و امّا ازدواج با زنان مشهوره به زنا، احتیاط لازم در ترک است; مگر این که واقعاً توبه کنند و راه سابق را ترک نمایند.

سؤال 928 ـ با توجّه به این که در مبحث لعان، پس از انجام تشریفات ملاعنه، رابطه نسبى بین پدر و ارحام پدرى با فرزند قطع مى شود، آیا ازدواج فرزند با عمّه سابق خود که با لعان رابطه نسبى اش با این فرزند قطع شده صحیح است؟

جواب: ظاهراً اشکالى ندارد; هرچند احتیاط ترک آن است.

سؤال 929 ـ چند سالى است که در محافل و رسانه ها، از سوى اهل فنّ و علم اعلام مى گردد که از ازدواجهاى فامیلى، بخصوص ازدواج پسر عمو با دختر عمو و امثال آن، خوددارى شود، در این صورت لطفاً بفرمایید:

الف) ازدواج حضرت على(علیه السلام)، با دختر پسر عموى خویش، حضرت فاطمه زهرا(علیها السلام)که به سفارش و با موافقت پیامبر(صلى الله علیه وآله) واقع گردیده، چگونه توجیه مى گردد؟ آیا صرف نظر از تمامى مسائل، این خود یک امر تبلیغى براى این گونه ازدواجها نیست؟

ب) دین اسلام که کاملترین دینهاست و درباره تمامى آداب و رفتار و اعمال انسانها حکم لازم را منظور و تبیین فرموده است، آیا در خصوص موضوع مورد سؤال، حکمى دارد؟

جواب: در بعضى از روایات اسلامى از ازدواج فامیل هاى نزدیک نهى شده و در حدیثى از پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم که فرمود: «این کار را نکنید که مایه ناتوانى فرزند مى شود;»(1) ولى هر قاعده کلّى استثنایى دارد و گاه دیده ایم که حاصل ازدواج فامیلى فرزندان بسیار باهوش و سالم بوده است و ازدواج آن دو بزرگوار نیز از این استثناهاست.

سؤال 930 ـ آیا خواهر، مادر و دختر لواط کننده بر لواط دهنده حرام مى باشند؟ در صورت نابالغ بودن طرفین، یا شک در دخول چه حکمى دارد؟

جواب: مادر، خواهر و دختر لواط کننده بر لواط دهنده حرام نیست; ولى عکس آن، یعنى مادر، خواهر و دختر لواط دهنده بر لواط کننده حرام است، به شرط آن که یقین به دخول حاصل شده باشد و لواط کننده بالغ باشد.

سؤال 931 ـ دادن دختر به دراویش و صوفیّه و گرفتن دختر از آنان چه حکمى دارد؟

جواب: هرگاه توبه کنند مانعى ندارد.

سؤال 932 ـ با توجّه به این که طبق مادّه 16 بند 3 کنوانسیون محو اشکال تبعیض علیه زنان، ازدواج کودک غیر قانونى اعلام شده، و کودک در عرف بین المللى به کمتر از 18 سال اطلاق مى شود، ازدواج دختران کمتر از 18 سال چه حکمى دارد؟

جواب: در صورتى که بالغ شرعى باشند و نیز رشد جسمانى، و رشد کافى عقلى براى تصمیم گیرى در امر ازدواج داشته باشند، مانعى ندارد.


1. القوائد و الفوائد، جلد اوّل، صفحه 381، قاعده 147; و الحدائق النّاظره، جلد 23، صفحه 18; و نهایة الاحکام، جلد 3، صفحه 106، و تذکرة الفقها، جلد 2، صفحه 569; و تلخیص الحبیر ابن حجر عسقلانى، جلد 3، صفحه 146.

اولیاى عقدمحارم
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma