3ـ گنج

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
استفتائات جلد 2
2ـ مال حلال مخلوط به حرام4ـ معدن

سؤال 556 ـ منطقه اى وجود دارد که در آن اشیاى عتیقه یافت مى شود; ولى این اشیا همراه میّت دفن شده است و بیش از پانصد سال از دفن آنها مى گذرد. آیا کندن زمین براى بیرون آوردن این گنج ها، با توجّه به این که احتمالاً یا قطعاً نبش قبر مى شود و استخوانهاى میّت نیز بیرون مى آید، جایز است؟ آیا اشیاى مذکور حکم گنج دارد و خمس آن واجب است؟

جواب: هرگاه ـ آن طور که نوشته اید ـ صدها سال بر آن گذشته، اشیاى مذکور حکم گنج را دارد و خمس آنها واجب است; ولى اگر موجب نبش قبر مسلمان شود جایز نیست; مگر این که اثرى از اموات باقى نباشد.

سؤال 557 ـ یکى از مواردى که طبق فتواى همه مراجع تقلید ـ ادام اللّه عزّهم ـ خمس آن واجب مى باشد، گنج است; و معناى این سخن این است که یابنده گنج شرعاً مالک آن مى شود، و باید خمس آن را بپردازد; با توجّه به این مسأله چرا دولت اسلامى این گونه گنج ها را به بهانه حفظ آثار باستانى و غیر آن تملّک مى کند؟ و بر فرض جواز آیا نباید معادل قیمت آن را به یابنده گنج که شرعاً مالک است، بپردازد؟

جواب: البتّه به عنوان اوّلى گنجها با شرایطى متعلّق به صاحبان زمین، و در اراضى مباح، متعلق به یابنده آن است; ولى هرگاه حکومت اسلامى به خاطر مصالحى که در عناوین ثانویّه مى گنجد لازم ببیند که گنج در اختیار بیت المال اسلام قرار گیرد، باید مطابق آن عمل شود.

2ـ مال حلال مخلوط به حرام4ـ معدن
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma