مسائل دیگر مسجد

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
استفتائات جلد 2
مستحبّات و مکروهات مسجداذان و اقامه

سؤال 207 ـ تزئین مساجد در مراسم اعیاد و تولّد حضرات معصومین(علیهم السلام) با پرچمها و عکسها و کاغذهاى رنگى و مانند آن، چه حکمى دارد؟

جواب: اگر تزئیناتى باشد که ذاتاً حلال است و مزاحم نمازگزاران و منافى احترام مسجد نباشد، اشکالى ندارد; ولى از آوردن عکس به مساجد خوددارى شود.

سؤال 208 ـ آیا قبول هدایاى پادشاهان و دولتهاى همسایه ـ که غالباً نیّت سوئى دارند ـ براى مسجد جایز است؟

جواب: قبول هدایا مانعى ندارد; مگر این که اثر سوئى براى اسلام و مسلمین داشته باشد.

سؤال 209 ـ اگر کسى فرشى را بخرد و بعد از خریدن ببیند در پشت آن نوشته شده است: «وقف مسجد امام حسین(علیه السلام)» و او نداند که این مسجد کجاست، تکلیف او چیست؟

جواب: احتیاط آن است که تحقیق کند، اگر مسجدى در آن منطقه، یا در آن جا به نام امام حسین(علیه السلام) است، تحویل آن جا بدهد و اگر نیست به یکى از مساجد دیگر بدهد.

سؤال 210 ـ اگر انسان سهواً خسارتى به یک قسمت از مسجد وارد کند، آیا باید حتماً خسارت را جبران کند، اگر متولّى اجازه دهد که خسارت را نپردازد چه حکمى دارد؟

جواب: باید خسارت را جبران کند; مگر این که متولّى یا دیگرى به جاى او این کار را انجام دهد.

سؤال 211 ـ مسجد قدیمى کوچکى در محلّه ما وجود دارد که دیگر ظرفیّت جمعیّت محله را ندارد، و صاحبان زمین هاى اطراف آن حاضر نیستند جهت توسعه مسجد، از زمین خودشان چشم بپوشند، لذا مردم در مکانى دورتر، مسجد وسیعى ساخته اند و آن مسجد قدیمى متروک شده است; وظیفه مردم نسبت به مسجد متروکه چیست؟

جواب: آن مسجد را باید حفظ کنند، هرچند کمتر در آن نماز خوانده شود.

سؤال 212 ـ آیا رفتن به مسجد با لباس نجس، براى غیر نماز، مثل مجلس ترحیم، حرام است؟

جواب: حرام نیست; مگر این که سرایت به مسجد کند.

سؤال 213 ـ آیا کفّارات را مى شود صرف تعمیر مسجد نمود؟

جواب: کفّارات را باید به مستحقّین داد.

سؤال 214 ـ اگر کسى فرش یا لوازم دیگرى را از سارقى بخرد و بعد معلوم شود از اموال مسجد بوده که سارق آن را به سرقت برده است، وظیفه او چیست؟

جواب: وظیفه او این است که آن وسایل را به مسجد بازگرداند، و اگر قدرت داشته باشد مى تواند وجه خود را از سارق باز پس بگیرد.

سؤال 215 ـ برگزارى مجلس ترحیم اشرار و قاچاقچیانى که در درگیرى کشته شده اند، در مسجد چه صورتى دارد؟

جواب: اشکال دارد; ولى برگزارى مجلس ترحیم براى کسانى که با حدود شرعیّه، یا قصاص، یا انتحار از دنیا رفته اند مانعى ندارد.

سؤال 216 ـ آیا مشورت کردن و جلب موافقت امام جماعت و متولّى مسجد، در امور تبلیغى که در مسجد انجام مى شود، لازم است؟ و اگر مشورت نشود و یا موافقت آنها جلب نشود، موجب هتک حرمت آنهاست؟

جواب: در صورتى که تبلیغ مناسب مسجد باشد و مزاحم نمازگزاران نباشد، مشورت لازم نیست; ولى بهتر است که در این امور به امام جماعت مسجد احترام بگذارند و با او مشورت شود.

سؤال 217 ـ با توجّه به التقاطى فکر کردن بعضى از افراد در دانشگاه ها، آیا ساخت مسجد در این مکانها ضرورى نیست؟

جواب: بى شک وجود مساجد در دانشگاهها و در همه جا بسیار مؤثّر و مفید است، و علاقه مندان زیادى در دانشگاهها نسبت به مسجد وجود دارد، که با ایجاد آن گسترش خواهند یافت.

سؤال 218 ـ آیا اعتقاد به این که، مسجد مهم ترین پایگاه مذهبى مسلمانان است، از ضروریّات دین است؟ کسانى که «جمع خانه» و «خانقاه» را مهم تر از مسجد مى دانند، حکمشان چیست؟

جواب: آنها یا منحرفند و یا در اشتباهند، و احترام به مسجد از ضروریّات دین است. و چیزى نباید جاى مسجد را بگیرد.

سؤال 219 ـ از نظر احکام شرع، تغییر نام مسجد چه حکمى دارد؟ مثلاً در جایى که بانى مسجد نام خود را بر آن نهاده است، مى توان نام آن مسجد را تغییر داد؟

جواب: هرگاه مسجد به نام شخص بانى یا افرادى مانند او بوده باشد و بخواهند آن را به نام امامان معصوم(علیهم السلام)، یا شخصیّتهاى معروف اسلامى تغییر بدهند، اشکالى ندارد; ولى بهتر آن است که نام بانى را به عنوان بنا کننده، زیر نام مسجد بنویسند تا مردم براى او طلب مغفرت کنند; ولى اگر بر فرض در وقف مسجد نام خاصّى شرط شده، احتیاط حفظ آن نام است.

جواب: باید در اوقات سه گانه، درهاى مساجد باز باشد; مگر در مواردى که نمازگزارى در آن جا نباشد، یا به خاطر خلوت بودن مفسده اى مترتّب شود.

سؤال 221 ـ آیا پختن غذا در ایّام سوگوارى، در پشت بام مسجد، جایز است؟

جواب: اگر ضررى به مسجد نزند و مزاحم نمازگزاران و همسایگان نباشد، اشکال ندارد; ولى غالباً مزاحم و زیان آور است.

سؤال 222 ـ آیا نمازخانه داخل هواپیما و قطار، حکم مسجد را دارد؟

جواب: چنین محلّى حکم مسجد را ندارد; ولى وجود آن براى مسلمانان کار بسیار خوبى است.

سؤال 223 ـ نماز خواندن در مساجدى که وهّابیها در بعضى از مناطق شیعه نشین، براى ضدیّت با شیعه مى سازند، چه صورتى دارد؟

جواب: اگر نماز خواندن در آن جا، باعث ترویج و تقویّت وهابیّت بشود اشکال دارد.

سؤال 224 ـ آیا ساخت مساجد، با انگیزه هاى محلّى و طیفى و یا سیاسى، در نزدیک یکدیگر جایز است؟

جواب: ساختن مساجد نزدیک یکدیگر کار خوبى نیست و باید نیازها را در نظر بگیرند، و از کشانیدن اختلافات به مساجد خوددارى کنند.

سؤال 225 ـ آیا ساخت مناره و گلدسته براى مسجد ضرورى است؟

جواب: ضرورى نیست; ولى اگر باعث شکوه مسجد شود کار خوبى است.

سؤال 226 ـ اعلام اشیاى گمشده و یا فروش اجناس، از بلندگوى مسجد چه حکمى دارد؟

جواب: اعلام اشیاى گمشده مکروه است; ولى استفاده از بلندگوى مسجد، براى فروش اجناس، جایز نیست.

سؤال 227 ـ در فارس شهرى است با جمعیّتى بالغ بر 27000 نفر، که جملگى شیعه اثنا عشرى بوده و در امر دیانت و ارادت به خاندان عصمت و طهارت(علیهم السلام)زبانزد خاصّ و عام مى باشند، به همین سبب این مردم خیّر در امر بناى ساختمانهاى مذهبى و فرهنگى و مانند آن به حدّى تلاش داشته و دارند که نمونه آن کم است. از آن جمله ساخت بیش از 59 مسجد کوچک و بزرگ و حسینیّه در سطح شهر مى باشد که در هر خیابان و کوچه اى حدّاقل یک مسجد وجود دارد.

حال سؤال این است که با توجّه به جمعیّت محدود این شهر و کثرت بناهاى مذهبى، آیا شایسته و سزاوار است که افراد خیّر این شهر براى ساخت مسجد، که بیش از نیاز شهر است، اقدام یا وصیّت نمایند، یا این که اصرار بر این امر خود مصداق اسراف است؟ این در حالى است که این شهر در زمینه هاى دیگر شدیداً محتاج امکانات و فضاهاى مناسب مى باشد.

جواب: در صورتى که به مقدار کافى در آن شهر مسجد ساخته شده، مؤمنین و مؤمنات به بناهاى خیر دیگر، که مورد نیاز مردم است، بپردازند که ان شاءاللّه ثوابش کمتر از مسجد نخواهد بود، یا به مناطق محروم و نیازمند توجّه کنند.

مستحبّات و مکروهات مسجداذان و اقامه
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma