شرایط وجوب حجّ

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
استفتائات جلد 2
زکات فطرهحجّ نیابتى

سؤال 594 ـ زنى که مهریّه زیادى، که به حدّ استطاعت حجّ مى رسد، از شوهرش طلبکار است، آیا به صرف طلب کارى مستطیع شده و حجّ بر او مستقرّ مى باشد؟ و هرگاه قبل از گرفتن مهریّه از دنیا برود، آیا لازم است شخصى را به نیابت از او به حجّ بفرستند؟

جواب: هرگاه گرفتن مهریّه از شوهر براى او عیب نباشد و مشکلى در زندگانى او و شوهرش ایجاد نکند، مستطیع است و باید به حجّ برود و اگر نرفت باید ورثه او از مالش بردارند و ادا کنند.

سؤال 595 ـ زن جوانى از طرف شوهر، دوستان و فامیلها، در جشن عروسى داراى مقدارى طلا شده، که قیمت آن به اندازه استطاعت حجّ مى باشد، آیا این زن مستطیع است؟ یا چون زمان زینت و آرایش او مى باشد و خود را با آن آرایش مى کند طلاى مذکور جزء مؤونه مى باشد؟ اگر همین طلا را بفروشد، یا براى تبدیل بطور مکرّر خرید و فروش نماید چه تکلیفى دارد؟

جواب: اگر آن مقدارى که دارد جزء شؤون او در مورد زینت است، مستطیع نیست.

سؤال 596 ـ حضرتعالى براى وجوب حَجّة الاسلام شرط فرموده اید که مکلّف عاقل باشد، آیا منظور حضرتعالى جنون دائمى است، یا جنون ادوارى و گاهگاهى را نیز شامل مى شود؟

جواب: مراد جنون دائمى است و مجنون ادوارى اگر بتواند اعمال حجّ را در حالى که عاقل باشد بجا آورد اشکال ندارد.

سؤال 597 ـ اگر مکلّف در بین سال از حیث مالى مستطیع شود، ولى قبل از رسیدن موسم حجّ در همان سال فوت کند، آیا حجّ بر او واجب است؟

جواب: حجّ بر او واجب نیست.

سؤال 598 ـ خانمى مستطیع شده و امسال نام او را اعلام نموده اند. نامبرده به دلیل این که نابینا شده، فرزند خود را نایب نموده است. آیا صرف نابینا شدن موجب اسقاط استطاعت است؟ ضمناً نامبرده همراه ندارد و توان مالى براى پرداخت هزینه همراه را نیز ندارد.

جواب: افراد نابینا اگر همراه نداشته باشند، معمولاً مستطیع نیستند و اگر قبلاً استطاعتى نداشته اند لزومى ندارد کسى را به جاى خود بفرستند; مگر این که خودشان مایل باشند.

سؤال 599 ـ خانمى به دلیل استطاعت مالى و بدنى ثبت نام نموده و امسال نام او را اعلام کرده اند، بعد از اعلام، تصادف کرد و در چند جاى بدنش شکستگى استخوان به وجود آمد، در حال حاضر توان حرکت و شستشو و طاهر کردن خود را ندارد و ممکن است این وضعیّت تا موسم حجّ ادامه یابد، سؤال این است که آیا نامبرده با همین وضع و با بدن نجس باید به حجّ برود و طواف و نماز را با همین وضع بجا آورد، یا این که باید صبر کند تا سال بعد حالش مساعد شود؟ و اگر سازمان حجّ و زیارت قول مساعد براى سال بعد نداد وظیفه اش چیست؟

جواب: اگر مى تواند با همین حال به مکّه برود و طبق وظیفه شرعى خود عمل کند; مگر این که از رفتن عاجز باشد.

سؤال 600 ـ مدّتى قبل به منظور تشرّف به مکّه معظّمه ثبت نام کردم; ولى تا کنون موفّق به رفتن نشده ام، با توجّه به گذشت زمان، از لحاظ جسمانى ضعیف شده ام و به همان نسبت از نظر درآمد، فعلاً امکانات مالى اجازه این کار را نمى دهد; مگر این که ملک شخص خودم را در معرض فروش قرار دهم، و چنان چه ملک را به فروش برسانم در مضیقه قرار خواهم گرفت. آیا جایز است ملکى که از آن امرار معاش مى کنم، در معرض فروش قرار دهم؟

جواب: اگر هزینه هاى واجب حجّ را ندارید مستطیع نیستید و مى توانید فیش حجّ خود را بفروشید و قیمت آن را مصرف کنید.

سؤال 601 ـ یکى از مؤمنین اهل مدینه از مسجد شجره محرم مى شود و به قصد این که در جدّه پولى از برادرش بگیرد، تا به وسیله آن مستطیع شود، به طرف جدّه حرکت مى کند; ولى برادرش پولى ندارد که به او بدهد، مدّتى براى تهیّه پول معطّل مى شود تا این که پس از مدّتى شخصى مقدارى پول به عنوان هدیه یا غیر آن به برادرش مى دهد و او هم در اختیار این شخص مى گذارد آیا احرام اوّلش صحیح است؟

جواب: ظاهر این است که احرامش صحیح و حجّ او کفایت از حَجّة الاسلام مى کند.

زکات فطرهحجّ نیابتى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma