ب و ج) حیله هاى شرعى در کلام شیخ صدوق و علاّمه مجلسى(رحمهما الله)

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
حیله های شرعی و چاره جویی های صحیح
موارد مناقشه در کلام شیخ طوسىد) نظریه صاحب حدائق

   مرحوم صدوق (رحمه الله) در کتاب شریف «من لا یحضره الفقیه» روایات مربوط به قضاوت، باب مستقلّى را به حیله هاى شرعى در احکام اختصاص داده، و در این باب سیزده روایت نقل مى کند(1).

   مرحوم علاّمه مجلسى (پدر) در روضة المتّقین(2) ـ شرح من لا یحضره الفقیه ـ به صورت گسترده به تفسیر روایات سیزده گانه مى پردازد. علاوه بر این، به برخى از قضاوتهاى حضرت امیر مؤمنان(علیه السلام) نیز اشاره نموده، و آنها را نوعى چاره جویى و حیله مثبت مى شمرد.

   در این جا سؤالى مطرح است و آن این که :

   آیا قضاوتهاى معصومین (علیهم السلام)، شبیه آن چه از امیرالمؤمنین(علیه السلام)نقل شده، اختصاص به خود آن بزرگواران دارد، یا سایر قضات هم مى توانند چنین قضاوتهایى داشته باشند، و از این طریق حکم صادر کنند ؟

   پاسخ این است که قضات دیگر نیز مى توانند براى کشف حقیقت تلاش کنند و از راههایى، شبیه آن چه در قضاوتهاى آن حضرات آمده، حقیقت را روشن نموده و حکم صادر کنند; بلکه در بعضى روایات این مسأله مورد تأکید قرار گرفته است، مثل این که قاضى موظّف شده، در صورت شک و احتمال تبانى، شهود را از یکدیگر جدا کند، و از هر کدام جداگانه بازجویى نماید، تا حقیقت روشن گردد(3).

   بنابراین قضاوتهایى شبیه قضاوتهاى آن بزرگواران، اختصاص به آنها ندارد، و قضات غیر معصوم نیز مى توانند مانند آن را انجام دهند.


1 . من لا یحضره الفقیه، جلد 3، ابواب القضایا والاحکام، باب 12.

2 . روضة المتقین، جلد 6، صفحه 59 به بعد.

3 . وسائل الشیعه، جلد 18، ابواب کیفیة الحکم، باب 20.

 

موارد مناقشه در کلام شیخ طوسىد) نظریه صاحب حدائق
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma