ب) برخى از گناهانى که تعزیر دارد

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
تعزیر و گستره آن
الف) انواع تعزیر ج) مقدار تعزیر

سؤال 9ـ چه نوع گناهانى تعزیر دارد؟

جواب:تمام گناهان کبیره، در صورت صلاح دید حاکم شرع، تعزیر دارد.

سؤال 10ـ آیا افرادى که اقدام به نگهدارى و تماشاى فیلمهاى ویدئویى مبتذل مى کنند (فیلمهایى که در آن بدن عریان، یا نیمه عریان زنان، اعمال جنسى، مجالس لهو و لعب، رقص مختلط و امثال آن به نمایش گذاشته مى شود) تعزیر دارند؟

جواب: آرى تعزیر دارند. ولى توجّه دارید که تعزیر مراتبى دارد; گاه از طریق اندرز و نصیحت است، و گاه با سخنان تند و اعتراض شدید، و برخى اوقات شلاّق و زندان، و گاه جریمه مالى، و در یک جمله، اشخاص و موارد با هم متفاوت است.

سؤال 11ـ در مواردى که برخى اشخاص در منازل خود، و به دور از انظار دیگران، و بدون ایجاد مزاحمت براى همسایگان، مرتکب اعمال حرام ذیل شوند، آیا قاضى مأذون مى تواند آنان را از باب ارتکاب فعل حرام تعزیر کند:

الف) تماشاى فیلمهاى مبتذل و مستهجن ویدئویى.

ب) استماع آهنگهاى مبتذل نوارهاى کاست.

ج) نگهدارى عکسهاى مبتذل و مستهجن زنان اجنبیّه.

د: نگهدارى آلات قمار، و استفاده شخصى از آن.

جواب: هرگاه قاضى (حاکم شرع) در این گونه امور نیز مأذون باشد، و علم وى از طریق عادى و معمولى حاصل گردد، تعزیر لازم است. مگر در مواردى که این گونه اقدامات منشأ مفاسدى گردد، که در این صورت پرده پوشى لازم است، و هرگاه با احضار کردن، یا هشدار دادن، یا ارشاد نمودن، یا تعهّد گرفتن، ردع و منع حاصل گردد، باید به همان مقدار قناعت کرد.

سؤال 12ـ اگر شخصى، زن و مردى را مجبور به زنا کند، حکمش چیست؟

جواب: تعزیر شدید دارد.

سؤال 13ـ شخصى دخترى را به قصد ازدواج فرارى مى دهد، و در مدّت فرار اعمالى غیر از آمیزش انجام مى دهند. سپس رضایت اولیاى دختر را جلب نموده، و عروسى مى کنند. آیا پسر و دختر نسبت به اعمالى که در زمان فرار و قبل از عروسى انجام داده اند، تعزیر دارند؟

جواب: همه این اعمال خلاف شرع است، و تعزیر دارد. ولى اگر قبلا توبه کرده باشند تعزیر ساقط است.

سؤال 14ـ مرد و زنى براى انجام عمل نامشروع در منزلى اجتماع کرده، ولى قبل از ارتکاب عمل خلاف دستگیر شده اند. مجازات آنها چیست؟

جواب: خلوت با اجنبیّه گناه است و تعزیر دارد.

سؤال 15ـ پس از بوسیدن یکى از دوستان، که از روى شهوت بود، مایع بى رنگ و کمى چسبنده از بدنم خارج شد. این کار چه حکمى دارد؟

جواب: این کار حرام بوده، و باید توبه کنید، و براى کسى که توبه نکرده تعزیر دارد. ولى چنانچه از روى شهوت نباشد اشکالى ندارد، امّا با توجّه به این که این گونه کارها دام شیطان است، سزاوار است از آن هم پرهیز کنید.

سؤال 16ـ هرگاه شخصى با دست، یا چیز دیگر، کارى کند که منى از او خارج شود، این عمل چه حکمى دارد؟

جواب: این عمل زشت، استمناء نامیده مى شود و حرام است. حتّى اگر بدون کمک گرفتن از دست و وسایل دیگر، و تنها با فکر کردن، یا مشاهده بعضى از صحنه ها، یا گوش دادن به برخى از وسوسه هاى این و آن، چنان حالتى به او دست دهد، مرتکب حرام شده، و تعزیر دارد; مگر این که قبلا توبه کند.

سؤال 17ـ آیا استمناء با تخیّل نیز ممکن است؟ در صورتى که بر اثر این کار آبى از انسان خارج شود چه حکمى دارد؟

جواب: استمناء با تخیّل کاملا امکان پذیر است، ولى اگر آب مشکوکى خارج شود که علامت منى را نداشته باشد، یا فقط برخى از علائم آن را دارد، جنابت محسوب نمى شود.

سؤال 18ـ آیا استمناء با کسب رضایت زوجه جایز است؟

جواب: اگر از طریق ملاعبه با همسر بوده باشد اشکالى ندارد. امّا اگر با خودش باشد حرام است; خواه به رضایت زن باشد، یا بدون رضایت وى.

سؤال 19ـ بعضى از اطبّا براى این که بفهمند انسان بچّه دار مى شود یا نه، از مرد مى خواهند که با عمل استمناء، نطفه خود را در اختیار آزمایشگاه قرار دهد. آیا این کار جایز است؟ در هر حال مجازات آن چیست؟

جواب: تا ضرورتى ایجاب نکند، و راه چاره منحصر به آن نباشد، جایز نیست، و محکوم به تعزیر است.

سؤال 20ـ چه خساراتى بر مبتلایان به استمناء وارد مى گردد؟

جواب: این عمل ناشایست زیانهاى فراوانى دارد; به تجربه ثابت شده که روى اعصاب اثر منفى مى گذارد، از نور چشم مى کاهد، انسان را خمود و منزوى و گوشه گیر مى کند، و حتّى ممکن است سبب ناتوانى جنسى گردد. امّا هنگامى که جوانان این عادت زشت را ترک کنند، امید بهبودى مى رود. (شرح این مطالب را با ذکر مدارک آن، در کتاب «مشکلات جنسى جوانان» نوشته ایم).

سؤال 21ـ اشخاص مبتلى به این عمل (استمناء) چگونه آن را ترک کنند؟

جواب: جوانان عزیر باید از دوستان و رفقاى آلوده و بى بند و بار، که غالباً سبب این آلودگیها مى شوند، بپرهیزند، و از کتابهاى بدآموز و مشاهده صحنه هاى تحریک کننده (مانند فیلمها و عکسها و مناظر محرّک) اجتناب ورزند، و در مجالس گناه شرکت نکنند، و عواقب کسانى که گرفتار این گونه امور شده را مشاهده نمایند، و فریب وسوسه هاى بعضى از نویسندگان غیر متعهّد، که ادّعا مى کنند این عمل ضررى ندارد را نخورند، و نیروهاى خداداد خود را بیهوده از دست ندهند، و بر خدا تکیه کنند، ان شاءالله مشکل آنها حل مى شود. ضمناً توجّه به عبادات، و تاریخ پیشوایان اسلام، و نصایح و اندرزهاى آنان، و ورزش مستمر، اثر بازدارنده مهمّى در این زمینه دارد. براى توضیح بیشتر «کتاب مشکلات جنسى جوانان» را مطالعه نمایید.

سؤال 22ـ آیا مى توان زوجه را به علّت عدم تمکین در امور زوجیّت تعزیر کرد؟

جواب: تعزیر به دست حاکم شرع است که پس از شکایت زوج، مبنى بر عدم تمکین زوجه و ثبوت آن، انجام مى گیرد. زوجه نیز مى تواند به حاکم شرع شکایت کرده، و براى زوج در برابر خلافکاریهایش تقاضاى مجازات کند.

سؤال 23ـ اگر شوهر وظایف شرعى و قانونى خود را عمل نکند، از نظر قانونى در رابطه با ترک إنفاق مجازات حبس دارد. آیا حاکم شرع مى تواند در رابطه با ترک وظایف واجب زناشویى، او را تعزیر کند؟

جواب: اگر ثابت شود که مرد بدون عذر شرعى و بدون رضایت همسرش وظایف واجب خود عمل نکرده، حاکم شرع مى تواند او را تعزیر کند.

سؤال 24ـ اگر مردى با داشتن عیال دائمى، و بدون جلب موافقت او، با خانمى ازدواج موقّت (دراز مدّت، یا کوتاه مدّت) نماید. آیا چنین مردى، در صورت شکایت همسر اوّل، قابل تعقیب و تعزیر است؟

جواب: کار حرامى انجام نداده است; ولى مردان نباید ازدواج موقّت را وسیله هوسبازى خود قرار دهند. این کار عواقب بدى دارد.

سؤال 25ـ چنانچه مستأجرى علیرغم پایان یافتن مدّت اجاره، ملک را تخلیه نکند، آیا مى توان وى را با تعزیر وادار به تخلیه نمود؟

جواب: در صورتى که حاکم شرع مصلحت را در تعزیر و حبس بداند، مانعى ندارد. ضمناً مستأجر هم نباید گرفتار عسر و حرج شدید باشد، که در این صورت باید ضرب الأجلى براى او تعیین کرد.

سؤال 26ـ پزشکى از معالجه بیمار امتناع ورزید، و بیمار فوت کرد. مجازات او چیست؟

جواب: مجازات او تعزیر است.

سؤال 27ـ آیا ترک وظیفه واجب (مانند معالجه بیمار که بر پزشک واجب است) تعزیر دارد؟

جواب: در صورتى که حاکم شرع مصلحت ببیند، او را تعزیر مى کند.

سؤال 28ـ مجازات مردى که دشنام خواهر و مادر به همسرش مى دهد، و همیشه زبان او به غیبت دیگران باز است، چه مى باشد؟

جواب: دشنام دادن به دیگران تعزیر، و در برخى اوقات حدّ قذف (هشتاد تازیانه)دارد، که به وسیله حاکم شرع انجام مى شود.

سؤال 29ـ کسى که دیگرى را متّهم به ارتداد و کفر کند، و نتواند ادّعاى خود را در محضر حاکم شرع اثبات نماید، حکمش چیست؟ آیا مصداق قذف است؟ چنانچه شخص مورد اتّهام از حقّ خود صرفنظر کند، آیا مجازات ساقط مى گردد؟

جواب: قذف تنها در دو مورد است: نسبت زنا یا لواط دادن، بقیّه نسبتهاى ناروا تعزیر دارد، و ظاهراً تعزیر با گذشت صاحب حق ساقط مى گردد; مگر این که حاکم شرع ملاحظه کند که ترک تعزیر در این گونه موارد، منشأ مفاسد اجتماعى مى شود، که بر طبق عنوان ثانوى تعزیر مى کند.

سؤال 30ـ چنانچه شخصى به دیگرى تهمت بزند، و نتواند ادّعاى خود را در محاکم قضایى ثابت کند، لطفاً بفرمایید:

1ـ آیا مى توان او را تعزیر کرد؟

جواب: در صورتى که این مطلب طبق ادلّه شرعى نزد حاکم شرع ثابت شود، وى را تعزیر مى کند.

2ـ آیا تفاوتى بین قصد ایذاء و عدم آن وجود دارد؟

جواب: اگر تعمّد نداشته، تعزیر ندارد.

سؤال 31ـ اینجانب در حال تحقیق پیرامون جرم «توهین به مقدّسات مذهبى در حقوق ایران» به عنوان پایان نامه مى باشم. با توجّه به مادّه 513 قانون تعزیرات سال 1375، که مقرّر مى دارد: «هر کس به مقدّسات اسلام، یا هر یک از انبیاى عظام(علیهم السلام)، یا ائمّه طاهرین(علیهم السلام)، یا حضرت صدّیقه طاهره(علیها السلام) اهانت نماید، اگر مشمول حکم سابّ النبى باشد اعدام مى شود، در غیر این صورت به حبس از یک تا پنج سال محکوم خواهد شد.» توهین به مقدّسات اسلام، غیر از آنچه در مادّه مذکور آمده است، نظیر توهین به کعبه معظّمه، یا مساجد و امثال آن چه مجازاتى دارد؟

جواب: توهین به سایر مقدّسات فقط تعزیر دارد; ولى در خصوص آلوده کردن خانه کعبه به نجاست، روایات متعدّدى داریم که حکم آن قتل است.

سؤال 32ـ آیا لقب زشت نهادن بر کسى جایز است؟ چه مجازاتى دارد؟

جواب: گذاشتن القاب زشت و اهانت به اشخاص از این طریق جایز نیست، و تعزیر دارد.

سؤال 33ـ شخصى متأسّفانه اقدام به خود کشى نموده، ولى به لطف خدا از مرگ نجات مى یابد. آیا چنین کسى مستحقّ تعزیر است؟

جواب: آرى حاکم شرع، در صورت مصلحت مى تواند او را تعزیر کند.

سؤال 34ـ لطفاً به دو سؤال زیر پاسخ دهید:

الف) آیا مى توان براى بازداشتن گنهکار از ارتکاب منکر، یا ترک واجب، وى را تعزیر کرد؟

ب) در مورد گناهان مشترک بین حق الله و حق النّاس، که صاحب مال فقط مالش را مطالبه کرده و تقاضاى مجازات نمى نماید، و چنانچه به هر وسیله به مالش دست یابد شکایتى جهت اجراى مجازات نمى کند، آیا مى توان از باب نهى از منکر، مجرم را تعزیر کرد؟

جواب: آرى در صورتى که حاکم شرع مصلحت ببیند او را تعزیر مى کند.

جواب: در مورد اوّل اگر حاکم یقین پیدا کند متّهم کارهاى خلاف مقدّماتى، مانند خلوت با اجنبیّه، یا کارهاى ما دون اعمال منافى عفّت (لواط و زنا) انجام داده تعزیر دارد، و مى تواند او را به عنوان تعزیر بازداشت کند، و در مورد دوم نیز همین معنى صادق است; یعنى چنانچه آنها درگیریهایى را به وجود آورده، و نظم جامعه را بر هم زده اند، و حفظ نظم اجتماعى منوط به بازداشت موقّت این گونه اشخاص باشد، آن نیز مانعى ندارد. در واقع تعزیرات در این گونه موارد بر مقدّماتى است که آنها نیز فى نفسها گناه محسوب مى شود.

الف) انواع تعزیر ج) مقدار تعزیر
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma