3ـ با نیّت خالص باشد

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
از تو سوال می کنند
شرط دیگر انفاق آن است که تنها براى جلب رضایت پروردگار باشد، نه براى ریا و خودنمایى، یا جلب آراى دیگران در انتخابات، یا تعریف و تمجید مردم، یا به قصد جمع کردن مرید و مشترى، و امورى از این قبیل، بلکه تنها و تنها به منظور جلب رضاى الهى باشد.

به دو آیه از آیات قرآن مجید توجّه کنید که یکى انفاق به قصد خدا و دیگرى انفاق به منظور ریا و خودنمایى را به تصویر مى کشد.

در آیه شریفه 264 سوره بقره انفاق ریاکارانه را این چنین بیان مى کند:

«(یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لاَ تُبْطِلُوا صَدَقَاتِکُمْ بِالْمَنِّ وَالاَْذَى کَالَّذِی یُنفِقُ مَالَهُ رِئَاءَ النَّاسِ وَلاَ یُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْیَوْمِ الاْخِرِ فَمَثَلُهُ کَمَثَلِ صَفْوَان عَلَیْهِ تُرَابٌ فَأَصَابَهُ وَابِلٌ فَتَرَکَهُ صَلْداً لاَّ یَقْدِرُونَ عَلَى شَىْء مِّمَّا کَسَبُوا وَاللهُ لاَ یَهْدِى الْقَوْمَ الْکَافِرِینَ); اى کسانى که ایمان آورده اید! صدقات خود را با منّت و آزار باطل نسازید ; همانند کسى که مال خود را براى نشان دادن به مردم انفاق مى کند; و به خدا و روز رستاخیز ایمان نمى آورد ; (عمل) او همچون قطعه سنگى است که بر آن (قشر نازکى از) خاک باشد; (و بذرهایى در آن افشانده شود) و رگبارى بر آن ببارد، (و همه خاکها و بذرها را بشوید) و آن را صاف (و خالى از خاک و بذر) رها کند. آنها از کارى که انجام داده اند، چیزى به دست نمى آورند; و خداوند گروه کافران را هدایت نمى کند».(1)

دونکته در این آیه شریفه قابل توجّه است:

نخست این که در روایات آمده است که وقتى به «یا ایّها الذین آمنوا» مى رسید لبیّک بگویید;(2) یعنى تک تک مسلمانان بلکه تمام افراد بشر مخاطب آیات قرآنند و باید به مضمون آن عمل کنند.

دیگر این که کار انسان ریاکار پایه و ریشه و اساسى ندارد، به همین دلیل بدون دوام است. مردم به زودى متوجّه ریاکارى او مى شوند، و در پى آن نه در نزد خدا آبرویى خواهد داشت، و نه رویى در نزد خلق خدا.

آیه شریفه فوق تصویر گویایى از انفاق بدون قصد قربت را ارائه کرد. ولى آیه شریفه 265 سوره بقره انفاق خالصانه را به تصویر مى کشد. توجّه فرمایید:

«(وَمَثَلُ الَّذِینَ یُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللهِ وَتَثْبِیتاً مِّنْ أَنْفُسِهِمْ کَمَثَلِ جَنَّة بِرَبْوَة أَصَابَهَا وَابِلٌ فَأَتَتْ أُکُلَهَا ضِعْفَیْنِ فَإِنْ لَّمْ یُصِبْهَا وَابِلٌ فَطَلٌّ وَاللهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ); و (عمل) کسانى که اموال خود را براى خشنودى خدا، و پایدار ساختن (فضایل انسانى در) روح خود، انفاق مى کنند، همچون باغى است که در نقطه بلندى باشد، و بارانهاى درشت به آن برسد، و میوه خود را دو چندان دهد و اگر باران درشت به آن نرسد، بارانى نرم به آن مى رسد. (و در هر حال، شاداب و باطراوت است) و خداوند به آن چه انجام مى دهد بیناست».

طبق این آیه شریفه خلوص در انفاق، فضائل اخلاقى درون وجود انسان را پابرجا، و بخل و دنیاپرستى را دور، و سخاوت را ثابت و پابرجا مى کند. آرى، هر کارى باید براى رضاى خدا باشد تا ثمربخش باشد، و فضائل اخلاقى را در انسان پرورش دهد. افرادى که براى رضاى خدا کار مى کنند آثار آنها ماندگار و پرجاذبه است. مساجد پررونق، کتابهاى پرخواننده، مدارسى که شخصیتهاى مهمّى را تحویل جامعه داده، همه نشان از اخلاص بانیان آن دارد، و به همان نسبت که اخلاص بانیان بیشتر است، آثار آنها ماندگارتر و پرجاذبه تر خواهد بود.
1. سوره بقره، آیه 264.
2. وسائل الشیعه، ج 4، ص 753، ح 1.
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma