2 و 3ـ «علم» و «قدرت»

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
مدیریّت و فرماندهى در اسلام
1ـ ایمان به هدف4ـ امانت و درستکارى

   این دو چنانکه مى دانیم در قرآن مجید صریحاً آمده است، و به عنوان دو ارزش مهم در مسأله گزینش فرمانده روى آن تکیه مى کند. چنانکه قبلاً به طور اجمال در ماجراى «طالوت و جالوت» به آن اشاره کردیم.

   ماجرا چنین بود که بنى اسرائیل گرفتار سلطان جبّار مستبد و خود کامه اى به نام «جالوت» شده بودند، و در زیر فشار این نظام ستمگر دست و پا مى زدند.

   براى یافتن راه نجات از پیامبرشان «اشموئیل» کمک خواستند، و تقاضا کردند که فرماندهى شایسته براى آنان برگزیند، تا صفوف آنها را متّحد سازد، و با طاغوت عصر خود به مبارزه برخیزند. «اشموئیل» جوان نیرومند و بیداردل و آگاهى را به نام «طالوت» براى این هدف مهم برگزید. او یک روستائى زاده بود، از نظر مادّى فقیر، و از نظر نسب از یک خانواده گمنام!

   هنگامى که سردمداران بنى اسرائیل از این گزینش، سخت در تعجّب فرو رفتند و گفتند: «چگونه ممکن است طالوت حاکم و فرمانده ما باشد، در حالى که ما از او شایسته تر به حکومتیم، و او از نظر مالى تهیدست است!» (قالُوا أَنّى یَکُونُ لَهُ الْمُلُکُ عَلَیْنا وَنَحْنُ أَحَقُّ بِالْمُلْکِ مِنْهُ وَلَمْ یُؤْتَ سَعَةً مِنَ الْمالِ)(1)

   چرا از قبائل معروف، و بزرگزادگان بنى اسرائیل و ثروتمندان مشهور یکى را انتخاب نکردى؟! شایسته تر از طالوت بسیارند!

   اشموئیل در یک پاسخ کوتاه، معیار گزینش او را چنین بیان کرد:

   «إِنَّ اللّهَ اصْطَفاهُ عَلَیْکُمْ وَزادَهُ بَسْطَةً فِى الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ; این یک گزینش الهى است، خداوند او را بر شما برگزیده و بر علم و قدرت جسمانى او افزوده».(2)

   اشاره به این که علم و قدرت اکتسابى او با امدادهاى الهى افزایش یافته و در او موهبت و اکتساب به هم آمیخته است.

   این پاسخ محکم، ناآگاهان بنى اسرائیل را بیدار کرد و به آنها نشان داد که در معیارهاى گزینش فرمانده، سخت در اشتباهند; شخصیّت نیاکان، شهر و قبیله، ثروت و امکانات مادّى، هرگز رمز پیروزى در میدان نبرد نیست; و در مسأله گزینش فرمانده یا مدیر نمى تواند نقش اصلى داشته باشد. مهم «علم» و «قدرت» یا «دانائى» و «توانائى» است.

   البتّه ذکر این نکته لازم است که، منظور از آگاهى و علم در اینجا آن نوع علم و آگاهى است که با گردش کار مدیر و فرمانده پیوند دارد، و در حوزه مأموریّت او اثر مى گذارد.

   بسیار است تشکیلاتى که مدیران آنها به خاطر حاکمیّت روابط شخصى و خصوصى،این دو ضابطه سرنوشت ساز را به دست فراموشى سپرده، و از هم متلاشى شده اند.

   مدیر ناآگاه یا ناتوان تشکیلات خود را به ورشکستگى و سقوط مى کشاند و چنین فرماندهى در میدان نبرد نیز سرنوشتى جز شکست ندارد.

   امام صادق(علیه السلام) در این زمینه چنین مى فرماید:

   «أَلْعامِلُ عَلى غَیْرِ بَصْیرَة کالسّائِرِ عَلى غَیْرِ الطَّریقِ لاتَزیدُهُ سُرْعَةُ السَّیْرِ عَنِ الطَّریقِ إِلاّ بُعْداً; کسى که بدون بصیرت و آگاهى کارى را انجام مى دهد، همانند کسى است که از بیراهه سیر مى کند که هر قدر سریعتر مى رود از مقصد دورتر مى شود».(3)

   و در همین زمینه، پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله وسلم) مى فرماید:

   «مَن اسْتَعْمَلَ عامِلاً عَنِ المُسْلِمینَ وَهُوَ یَعْلَمُ أَنَّ فیهِمْ مَنْ هُوَ أَوْلى بِذلِکَ مِنْهُ، وَأَعْلَمُ بِکِتابِ اللّهِ وَسُنَّةِ نَبِیِّهِ، فَقَدْ خانَ اللّهَ وَرَسُولَهُ، وَجَمیعَ المُسْلمینَ; هر کس از میانه مسلمانان فرماندارى را برگزیند در حالى که مى داند دیگرى نسبت به او، اولویّت دارد و به قرآن و سنّت آگاهتر است، خیانت به خدا و رسول او و جمیع مسلمانان کرده است.»(4)

 

   به راستى این حدیث که هم ناظر به بُعد مکتبى و تعهّد، و هم بُعد تخصّصى و آگاهى است پشت را مى لرزاند و به همگان هشدار مى دهد که در همه جا اصل لیاقت و آگاهى و اولوّیتها را دقیقاً مراعات کنند.

   این نیز روشن است که بخشى از این دو امتیاز ذاتى است و بخش مهمّى از طریق اکتساب فراهم مى گردد مخصوصاً از طریق تجربه و سابقه کار و باید مدیران و فرماندهان را در این دو جنبه پرورش داد.

 

* * *

 


1ـ سوره بقره، آیه 247.
2 و 3ـ سوره بقره، آیه 247.
4ـ سنن بیهقى، جلد 10، ص 11.

 

1ـ ایمان به هدف4ـ امانت و درستکارى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma