تصمیم گیرى در روایات اسلامى

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
مدیریّت و فرماندهى در اسلام
زیانها و ضایعات شوراآفات تصمیم گیرى

   در احادیث متعدّدى که از شخص پیامبر در منابع معروف اسلامى نقل شده، رابطه «عمل» با مسأله «تصمیم گیرى» به خوبى منعکس است; حدیث «إِنَّمَا الاَْعْمالُ بِالنِّیّاتِ; اعمال در گرو تصمیم گیریهاست!»(1) و «لا عَمَل إِلاّ بِنِیَّة; عمل بدون تصمیم گیرى بى ارزش است!»(2) از معروفترین احادیث در این زمینه است.

   ولى در روایات اسلامى، بیشتر روى مسأله خلوص و پاکى نیّت تکیه شده است. یک مدیر اسلامى باید بیش از هر چیز به این مطلب بیندیشد که هر گونه آلودگىِ نیّت را از خود دور سازد و خالصانه و مخلصانه عمل کند.

   در همین زمینه از پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم) نقل شده که فرمود:

   «لِکُلِّ امْرِىء مانَوى، فَمَنْ غَزى ابْتِغاءَ ما عِنْدَاللّهِ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللّهِ عَزَّ وَ جَلَّ، وَ مَنْ غَزى یُریدُ عَرَضَ الدُّنْیا أَوْ نَوى عِقالا لَمْ یَکُنْ لَهُ إِلاّ ما نَوى; بهره هر کس بسته به نیّت اوست، آن کس که در میدان جهاد به خاطر پاداش الهى گام مى نهد، اجر او برخداست; امّا آن کس که براى غنائم جنگى و متاع زود گذر دنیا گام برمى دارد، یا حتّى هدفش به دست آوردن «عِقال» و پاى بند شترى است، تنها بهره اى که مى برد همان است!»(3)

   مخصوصاً اسلام با دقّت عجیب و بى نظیرى به مسأله خلوص نیّت مى نگرد که در فصل «انگیزه ها» بیش از این بحث خواهیم کرد، در اینجا همین اندازه مى گوئیم از نظر اسلام پیروزیها رابطه مستقیمى با میزان اخلاص نیّت دارد.

* * *

 


1ـ وسائل الشیّعه، ج 1، ص 33.
2ـ وسائل الشیّعه، ج 1، ص 32.
3ـ وسائل الشیعه، ج 1، ص 34.

 

زیانها و ضایعات شوراآفات تصمیم گیرى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma