تأثیر مطالعات توحیدى بر روح ما

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
خدا را چگونه بشناسیم
یک راهنمایى جالبشاخه هاى توحید

«نیروى فکر انسان» عجیب ترین چیزى است که بشر تاکنون به آن برخورده است. آنچه که سرمایه خود انسان است براى او عجیب ترین چیز نیز هست و «دژ» مرموزى است که علم نتوانسته آن را فتح کند.15

این نیرو مى تواند در زمینه هاى مختلف و حتى متضاد فعالیت کند. آن مى تواند از یک سو به کوچک ترین چیزى که در این جهان مادى مى توان تصور کرد بپردازد و از سوى دیگر آن قدر گسترش یابد که تمام یک کهکشان را زیر نگاه تیزبین خود قرار دهد.

این توان و قدرت رشد و توسعه اى که در نیروى فکر انسان است با شرایط و امکانات متعددى مى تواند پدیدار شود. دانشمندانى که دل مشغول به مطالعه جهان و اسرار آن هستند. داراى روحى بزرگ، همتى بلند، نظرى وسیع و فکرى کنجکاو هستند. مطالعه و تحقیق و بررسى در جهان در روح آنان تأثیر بخشیده و باعث رشد قدرتهاى درونى آنان شده و از سوى دیگر خاصیت «تطبیق روح» آنان نیز به رشد و ترقى آنان کمکهاى زیادى کرده است.

از اینجا به خوبى روشن مى شود که چرا قرآن کریم آن قدر به مطالعه و برسى جهان و کشف اسرار آن توصیه کرده است. آن کتاب آسمانى مى خواهد ما با مطالعه اسرار آسمان و زمین، فکر بلند خود را فقط در مسایل پیش پا افتاده و روزمره مادى محصور و محدود نسازیم.16 این کتاب بزرگ تفکر درباره آسمانها و اسرار آفرینش را نشانه عقل و دانش شمرده و مومنین را به آن فرا مى خواند:

«اولم ینظرو فى ملکوت السموات و الارض و ما خلق الله من شیئى; آیا در ملکوت آسمانها و زمین و هر چه خدا آفریده نمى نگرند؟.(1)

مى توان موضوع تفکر و تامل در کتاب آفرینش را در کلمات پیشوایان بزرگ دینى یافت، یعنى کسانى که در سایه قرآن کریم رشد کرده اند. در سخنان حضرت امیرالمؤمنین على(علیه السلام) مى خوانیم:17

«عبادة کالتفکر فى صنعة الله!; هیچ عبارتى مانند تفکر کردن در اسرار جهان خلقت نیست»!(2)

اما به راستى این همه توصیه به مطالعه آسمان و زمین و دریافتن اسرار آنها فقط براى افزودن دانش نظرى ماست بدون تأثیر روحى و عملى در ما؟ آیا خداوند متعال از مطالعه آسمان و زمین نمى خواهد در روح ما تأثیرى ژرف ایجاد شود؟ بى شک دینى که اساسش بر رشد و تعالى روح و ارزشهاى والاى انسانى است، توصیه هاى آن نیز به دنبال چنین هدفى است. در واقع انسان با تفکر و تأمل در جهان خلقت و دریافت نشانه هاى متعدد عظمت آن بیشتر به خُردى خود پى مى برد. او در مى یابد در چه جهان گسترده و با چه ارتباط و نظم گسترده اى روبروست که او در این بین عنصرى بسیار کوچک است که در این جهان پهناور عمر کوتاه او و بدن بسیار خردش، چنان ارزشى ندارد که بخواهد لحظه اى به آن مغرور شود. مطالعه و تفکر و تأمل روح انسان را به کرنش در درگاه الهى مى کشاند و باعث مى شود تا به حقیقت جایگاه انسانى خود بیشتر وقوف یابد.

مطالعه و تأمل در مورد خداوند متعال و مبدأ عالم هستى باعث مى شود تا روحِ انسان به صورتى عمیق تر و روشن تر به موقعیت و جایگاه خود پى برد. در این طریق است که انسان نه تنها درمى یابد کسى هست که اصل هر چیزى از اوست و خود را به صورتى کامل وابسته به آن مى بیند. براى چنین انسانى هستى نه لحظات زودگذر و گذران عمر فانى، بلکه در یک ارتباط عمیق و پرشکوه با اصل هستى خواهد بود. از این رو، مطالعه درباره خداوند متعال بزرگ ترین تأثیر در رشد و تعالى روح آدمى دارد و باعث مى شود تا نیروى فکر انسان به والاترین امکانات خود دست یابد.


1.(سوره اعراف آیه 184)

2. سفینة البحار، جلد2، ماده «فکر» صفحه 382.

 

یک راهنمایى جالبشاخه هاى توحید
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma