ششم: حرف زدن (مسئله 1012 تا 1030)

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
رساله توضیح المسائل
پنجم: پشت به قبله نماز خواندن (مسئله 1010 تا 1011)هفتم: خنده (مسئله 1031 تا 1032)

مسأله 1012ـ اگر عمداً حرف بزند، حتّى یک جمله، یا یک کلمه، حتّى کلمه دو حرفى مانند «من» و «ما» نماز او باطل است بلکه بنابر احتیاط اگر دو حرف معنى دار هم نباشد نماز باطل مى شود (منظوراز احتیاط در مبطلات نماز آن است که نماز را تمام کرده بعد اعاده کند).

مسأله 1013ـ سخن گفتن از روى سهو و فراموشى و نسیان نماز را باطل نمى کند.

مسأله 1014ـ هرگاه کلمه اى بگوید که یک حرف بیشتر ندارد چنانچه معنى داشته باشد (مانند «ق» در عربى یعنى نگه دار) و معنى آن را قصد کند نمازش باطل است و اگر قصد نکند امّا متوجّه معنى آن باشد احتیاط آن است که نماز را اعاده کند.

 

مسأله 1015ـ سرفه کردن، آه کشیدن، عطسه زدن، نماز را باطل نمى کند، هرچند عمدى باشد، ولى گفتن «آخ» و «آه» و مانند اینها که دو حرف دارد اگر عمدى باشد بنابر احتیاط واجب نماز را باطل مى کند.

مسأله 1016ـ ذکر خدا، قرائت قرآن دعا، در هر جاى نماز جایز است اگر جمله اى را مانند «اَللّهُ اَکْبَرُ» به قصد ذکر خدا بگوید، امّا در موقع گفتن، صدا را بلندکند که چیزى را به دیگرى بفهماند اشکال ندارد، ولى دعا و ذکر به زبانهاى غیر عربى اشکال دارد.

مسأله 1017ـ تکرار کردن آیات حمد و سوره یا ذکرهاى رکوع و سجود و تسبیحات براى ثواب یا براى احتیاط مانعى ندارد، امّا اگر به خاطر وسوسه باشد اشکال دارد.

مسأله 1018ـ نمازگزار نباید در حال نماز به دیگرى سلام کند، ولى اگر دیگرى به او سلام کند جواب او واجب است، امّا جواب باید مانند سلام باشد، مثلاً اگر گفت: «اَلسَّلامُ عَلَیْکَ» در جواب بگوید «اَلسَّلامُ عَلَیْکَ» و اگر بگوید «سَلامٌ عَلَیْکُمْ» در جواب بگوید «سَلامٌ عَلَیْکُمْ»، حتّى اگر بگوید «سلام» در جواب باید بگوید «سلام».

مسأله 1019ـ در غیر نماز هم جواب سلام واجب، امّا سلام کردن مستحبّ است و باید جواب را طورى بگوید که جواب سلام محسوب شود، یعنى اگر زیاد فاصله بیندازد که جواب محسوب نشود کار حرامى کرده و جواب دادن واجب نیست.

مسأله 1020ـ اگر کسى در حال نماز جواب سلام را ندهد گناه کرده ولى نمازش صحیح است.

مسأله 1021ـ واجب است جواب سلام را طورى بگوید که سلام کننده بشنود، امّا اگر سلام کننده کر باشد یا در محیطى است که سر و صدا زیاد است چنانچه بطور معمول جواب دهد کافى است و احتیاط آن است که با اشاره نیز به او بفهماند.

مسأله 1022ـ جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضى از آیات قرآن و مانند آن.

مسأله 1023ـ هرگاه مرد یا زن نامحرم حتّى بچّه اى که خوب و بد را مى فهمد به نمازگزار یا غیر نمازگزار سلام کند جواب او واجب است.

مسأله 1024ـ هرگاه سلام از روى مسخره یا شوخى باشد و یا طورى غلط بگوید که سلام حساب نشود جواب آنها لازم نیست و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام غیر مسلمان فقط «سلام» بگوید، یا تنها «علیک».

مسأله 1025ـ اگر کسى وارد مجلس شود و به جمعیّت سلام کند جواب او بر همه واجب است، ولى اگر یک نفر جواب دهد کافى است.

مسأله 1026ـ هرگاه به عدّه اى سلام کند و در میان آنها بعضى مشغول نماز باشند اگر نمازگزار شک کند که سلام کننده قصد او را داشته یا نه، نباید جواب دهد و نیز اگر بداند قصد او را هم داشته، ولى دیگرى جواب سلام را بدهد، امّا در این صورت اگر دیگران جواب نگویند او باید جواب دهد.

مسأله 1027ـ سلام کردن از مستحبّات مؤکّد است و در قرآن مجید و روایات اسلامى روى آن تأکید فراوان شده است و سزاوار است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند.

مسأله 1028ـ اگر دو نفر همزمان به یکدیگر سلام کنند احتیاط واجب آن است که هر دو جواب دهند.

مسأله 1029ـ این که بعضى در جواب سلام مى گویند: «سلام از من» کافى است، امّا بهتر است به آن قناعت نکرده، و پاسخ سلام را جداگانه بگویند.

مسأله 1030ـ مستحبّ است جواب سلام را بهتر از سلام بگویند (البتّه در نماز همان گونه که گفته شد باید مثل آن باشد) مثلاً اگر کسى درغیر نماز بگوید: «سَلامٌ عَلَیْکُمْ» در جواب بگوید : «سَلامٌ عَلَیْکُمْ وَ رَحْمَةُ اللّهِ».

پنجم: پشت به قبله نماز خواندن (مسئله 1010 تا 1011)هفتم: خنده (مسئله 1031 تا 1032)
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma