3 ـ مهاجرت و فرار از محیطهاى آلوده

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
زندگی در پرتو اخلاق
2 ـ اصلاح محیط اصول اخلاق از نظر قدما

 براى اصلاح محیطهاى آلوده و فاسد حداکثر کوشش را باید به خرج داد ; ولى اگر به عللى اصلاح محیط امکان نداشته باشد و بیم آن رود که ماندن در آن محیط موجب آلودگى گردد و محیط سالمترى که امکان مهاجرت به آن هست وجود داشته باشد ، چاره اى جز « مهاجرت » نیست .

   نظیر این موضوع نیز در بیماریهاى جسمانى دیده مى شود که افرادى که به سلامت خود علاقه مندند ، در چنان شرایطى از محیط آلوده فوراً مهاجرت مى کنند .

   مسأله « مهاجرت » در اسلام اهمیت خاصى دارد و جالب این است که پایه نخستین تاریخ اسلام را تشکیل مى دهد . مهاجرت پیغمبر اسلام (صلى الله علیه وآله وسلم)از مکه به مدینه جز فرار از یک محیط آلوده و نامساعد به یک محیط مساعدتر براى نشر ایمان و فضیلت ، نبود .

   مهاجرت گروهى از مسلمانان راستین ، از مکه به سرزمین حبشه ، طبق فرمان پیغمبر اکرم (صلى الله علیه وآله وسلم) نیز نمونه دیگرى از این موضوع بود .

   مهاجرین صدر اسلام امتیاز و اهمیت فوق العاده اى در تاریخ اسلام دارند و آیات متعددى در قرآن درباره آنان دیده مى شود ، احادیث متعددى در زمینه مهاجرت از نقاط آلوده به گناه و شرک ، به نقاط سالم وارد شده که اهمیت موضوع را روشن مى سازد .

   در تفسیر « مجمع البیان » در ذیل آیه

) وَمَنْ یُهاجِرْ فِی سَبِیلِ اللهِ یَجِدْ فِی الاَْرْضِ مُراغَماً کَثِیراً وَسَعَةً ((1)

کسى که در راه خدا هجرت کند ، جاهاى امن فراوان و گسترده اى در زمین مى یابد .

   از پیغمبر اسلام (صلى الله علیه وآله وسلم) نقل شده :

« مَنْ فَرَّ بِدِینِهِ مِنْ اَرْض اِلى اَرْض وَاِنْ کانَ شِبْراً مِنَ الاَْرْضِ اسْتَوْجَبَ الْجَنَّةَ وَکانَ رَفِیقَ اِبْراهِیمَ وَمُحَمَّد »(2)

کسى که براى آیین خود از سرزمینى به سرزمین دیگر ـ  اگرچه به اندازه یک وجب از زمین باشد  ـ مهاجرت کند ، مستحقّ بهشت مى گردد و همنشین ابراهیم و محمد ( دو پیامبر بزرگ مهاجر ) خواهد بود .

   تأکید مطلب از جمله « وَاِنْ کانَ شِبْراً ; اگرچه به اندازه یک وجب باشد » روشن مى شود ، و رفاقت و مصاحبت با این دو پیغمبر عظیم الشأن بواسطه این است که هر دو اقدام به هجرت فرمودند ، ابراهیم (علیه السلام) از بابِل که مرکز بت پرستان و نمرودیان بود آهنگ شام و فلسطین کرد ، و پیامبر اسلام (صلى الله علیه وآله وسلم) از مکه به مدینه .

   در تفسیر علىّ بن ابراهیم در ذیل آیه

) یا عِبادِیَ الَّذِینَ آمَنُوا اِنَّ اَرْضِی واسِعَةٌ فَاِیّایَ فَاعْبُدُونِ ((3)

اى بندگان من که ایمان آورده اید ! زمین من وسیع است ، پس تنها مرا بپرستید .

از امام عسکرى (علیه السلام) نقل مى کند :

« لا تُطِیعُوا اَهْلَ الْفِسْقِ مِنَ الْمُلُوکِ فَاِنْ خِفْتُمُوهُمْ اَنْ یَفْتِنُوکُمْ عَنْ دِینِکُمْ فَاِنَّ اَرْضِی واسِعَةٌ »

از زمامداران گنه کار پیروى نکنید و اگر مى ترسید شما را از آیین پاکتان منحرف سازند ( مهاجرت کنید ) زیرا زمین من وسیع و گشاده است .

   عدم شرکت در مجالس معصیت و گناه که در دستورات اسلام وارد شده و عدم خلوت با اجنبیّه و امثال اینها نیز یک نوع مهاجرت کوتاه از منطقه معصیت و لغزشگاه و خطر محسوب مى گردد و مسلماً براى جلوگیرى از سرایت مفاسد اخلاقى و آلوده نشدن به گناه مى باشد .

 

 


1 . سوره نساء ( 4 ) آیه 100 .

2 . مجلسى ، بحار الانوار 19 / 31 .

3 . سوره عنکبوت ( 29 ) آیه 56 .

 

2 ـ اصلاح محیط اصول اخلاق از نظر قدما
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma