شرایط وجوب حج

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
استفتائات جلد 1
مسائل متفرّقه زکاتحجّ نیابتى

سؤال 374 ـ شخصى مستطیع است ولى چون ثبت نام نکرده، استطاعت رفتن به حج رانداشته است ولى اکنون به نیابت از پدرش ـ که ثبت نام کرده بود و فوت کرده ـ عازم حج است، آیا این نیابت صحیح است؟

جواب: چنانچه استطاعت مالى داشته ولى بر اثر موانعى موفّق به ثبت نام نشده نیابت او صحیح است.

سؤال 375 ـ خدمه اى که در کاروان به حج مى روند با توجّه به عدم استطاعت مالى خود، حج را چگونه انجام دهند آیا باید نیّت واجب کنند؟

جواب: خدمه کاروان مستطیع هستند (به شرط این که نفقه همسر و فرزندان خودرا در مدّت حج داشته باشند) و باید نیّت حجّ واجب کنند و اگر مرتبه اوّل آنهاست نمى توانند به قصدنیابت کسى حج بجا بیاورندهمچنین اگر کسى به عنوان کمک کسى به حج برود.

سؤال 376 ـ آیا شخصى که به منزل شخصى احتیاج دارد مستطیع مى شود؟

جواب: چنانچه احتیاج به منزلى داشته باشد مى تواند آن پول را صرف خریدمنزل کند و در این صورت مستطیع نخواهد بود.

سؤال 377 ـ مهریه خانمى چند برابر استطاعت اوست آیا بعد از فوت زن بر ورثه لازم است که قبل از تقسیم ترکه مخارج حج را کسر کنند؟

جواب: چنانچه زن در حیات شوهر، طبق عرف و عادت مى توانسته مهریه را ازشوهربگیرد،مستطیع بوده باید ازترکه او برداشته شود و چنانچه نمى توانسته، مستطیع نبوده است.

سؤال 378 ـ در سفر حج، سازمان حج و زیارت از زن مستطیعه اجازه رسمى شوهرش را مى خواهد و شوهرش اجازه نمى دهد، حال زن چه باید بکند؟

جواب: بعید است آنها در حج واجب اجازه شوهر را بخواهند، زیرا شرعاً اجازه شوهر شرط نیست.

سؤال 379 ـ کسى پنج سال پیش مثلا مستطیع بوده و در ثبت نام حج شرکت کرده، ولى الآن فقیر شده آیا حج بر چنین شخصى واجب است؟ و اگر سیّد باشد مى شود از خمس آل محمّد(صلى الله علیه وآله) به او داد تا به مکّه برود؟

جواب: اگر موقعى که نوبت او مى رسد فاقد بعضى از شرایط باشد حج بر او واجب نیست.

سؤال 380 ـ شخصى حدود ده سال قبل براى حجّ بیت الله الحرام ثبت نام نموده لیکن در سال 66 به رحمت ایزدى پیوست امسال نوبت حجّ آن مرحوم رسیده است مستدعى است تکلیف ورثه و برى شدن ذمّه آن مرحوم را بیان فرمایید از طرف دیگر تصرّف در این وجه چگونه است؟

جواب: اگر راهى براى رفتن به مکّه جز بودن در نوبت نداشته است چنین کسى مستطیع نشده و وجه مزبور جزء مال الارث است و اگر بخواهند احتیاط کنند مى توانند حجّ میقاتى به مبلغ کم بگیرند مشروط بر این که صغیر نداشته باشد یا اگر صغیر دارد از سهم کبیر بردارند.

سؤال 381 ـ اگر خانمى قبل از ازدواج نذر کرده باشد که حجّى بجا آورد و بعد از آن ازدواج کند، آیا باز هم جهت انجام فریضه حج اجازه شوهر لازم است؟ و آیا شوهر حقّ ممانعت دارد؟

جواب: اجازه شوهر لازم است و شوهر حق ممانعت دارد.

سؤال 382 ـ تمام مخارج حج را شوهرم بر عهده گرفته است، ولى مى دانم که اهل خمس نیست و من از خود مالى ندارم، تکلیف من در ارتباط با هزینه رفت و برگشت، ارز، لباس احرامى و قربانى چیست؟ خمس اینها بر عهده کیست؟

جواب: خمس اینها بر عهده شماست و اگر توانایى ندارید مستطیع نیستید.

سؤال 383 ـ اگر زنى نیاز به همراه داشته باشد و همراه هم مزد مى گیرد و او توانایى پرداخت مزد را ندارد آیا مستطیعه است؟

جواب: مستطیع نیست.

سؤال 384 ـ شخصى در حج اجیر کس دیگرى بوده است،بعد از انجام عمره تمتع، به سکته قلبى دچار شده و از برگزارى اعمال حج معذور گردید و به ایران مراجعت کرده است و در سال آینده مى خواهد مشرّف شود، آیا اعلام این وضعیت به اولیاى منوبٌ عنه و اجازه مجدّد به نیابت از منوبٌ عنه در سال آینده لازم است؟

جواب: چنانچه براى سال معینى اجیر شده، اعلام و اجازه لازم است.

سؤال 385 ـ در صورتى که کسى بر تهیه فیش حج به قیمت آزاد قدرت داشته باشد ولى این قیمت با نرخ متعارف خیلى متفاوت باشد و مستلزم به تأخیر افتادن نوبت دیگران شود، آیا حج بر او واجب است؟

جواب: در صورتى که تفاوت قیمت به صورت اجحاف کلّى بوده باشد و یا مایه ضایع شدن حقّ دیگران گردد مستطیع نیست.

سؤال 386 ـ آیا خانمى که به لحاظ مالى و بدنى و راه مستطیع است ولى طفل شیرخوارى دارد که با غیر او آرام نمى گیرد مستطیع است؟

جواب: چنانچه جداشدن از آن طفل داراى خطر جانى یا بیمارى شدید یا سبب عسر و حرج براى دیگران شود مستطیع نیست .

مسائل متفرّقه زکاتحجّ نیابتى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma