8- فرضیّه تقدیر و بخت

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
پیدایش مذاهب
3ـ اسلام و مسأله روح1ـ سرچشمه پیدایش عقیده به بخت و شانس

فرضیّه دیگرى که از طرف دو جامعه شناس به نام «سمنر» و «کلر» اظهار شده و با اصرار و تأکید از آن دفاع کرده اند، گرایش به مذهب بر اثر اعتقاد به مسأله «تقدیر و بخت» به تعبیر خودشان و یا «بخت و اقبال» به تعبیر بعضى دیگر مى باشد.

آن دو در کتاب خود چنین مى گویند:

«عامل تقدیر، به خصوص جنبه منفى آن یعنى «بخت و تقدیر بد» دوران طفولیّت نژاد بشر را مملوّ از وحشت و هراس ساخته و دورنماى خوف ناکى براى همیشه در مقابل دیدگانش مجسّم ساخته است»(1).

آنها معتقدند که در گذشته، انسانهاى نخستین، پیوسته از مسأله بد اقبالى نگران و متوحّش بوده و فکرشان همیشه متوجّه این بوده است که براى جلوگیرى از بد اقبالى و تأمین «بخت موافق» تدبیرى بیندیشند.

سپس این دو اضافه مى کنند که انسان اوّلى به طور مسلّم ضمن تلاش براى تجزیه و تحلیل و شناخت عوامل خوشبختى و بدبختى چون عقلش به جایى نمى رسید آن را وابسته به قواى ما فوق طبیعى مى دانست; و به این ترتیب آنها معتقدند مذهب در مقابل یک نیازمندى صریح به وجود آمده و این نیازمندى عبارت از لزوم تطبیق با قواى ما فوق طبیعى است که آنها فرض مى کردند.

امروز هم اگر چه علم و هنر، بسیارى از عوامل غامض و اسرارآمیز را به نیروى فکر و اندیشه روشن ساخته، ولى باز بسیارى از این عوامل همچنان از حیطه علم گریخته اند و در لفّافه اسرار باقى مانده اند و در نتیجه لزوم پى بردن به این عوامل و تطبیق با آنها، موجب گرایش به مذهب گردیده است.(2)


1. جامعه شناسى، ص 206 و 207 با تلخیص.

2. جامعه شناسى، تلخیص از صفحات 206 و 207.

 

3ـ اسلام و مسأله روح1ـ سرچشمه پیدایش عقیده به بخت و شانس
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma