طلاق خُلع و مبارات

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
احکام بانوان (جدید)
طلاق بائن و رجعىعدّه طلاق

مسأله ـ زنى که مایل نیست با شوهرش زندگى کند، و بیم آن مىرود که ادامه همسرى آنها باعث گناه شود، مىتواند مهر خود، یا مال دیگرى به او ببخشد که طلاقش دهد، این را «طلاق خُلع» گویند.
سؤال ـ شوهرم موافقت کرد که مبلغى را بصورت اقساط به او بپردازم تا مرا طلاق خلع دهد، پس از انجام طلاق مذکور، در حالى که اقساط را مىپرداختم، از طریق دادگاه اقدام به گرفتن دختر دو سالهام کردم. شوهرم بخاطر این مسأله مىگوید: «چون تمام مبلغ راتاکنون ندادهاى مطّلقه نیستى، و طلاق به هم خورده است». آیا این سخن صحیح است؟
جواب : طلاق خُلع واقع شده و مرد نمىتواند برگردد؛ مگر این که زن برگردد.
سؤال ـ اینجانب با بذل مهریّه از همسرم طلاق خلعى گرفتم، سپس در زمان عدّه کتبآ رجوع به بذل را به دفتردار محضر اعلام کردم. اکنون متوجّه شدهام که دفتردار، رجوع
به بذل را به علّت فراموشى ثبت ننموده است، حکم رجوع و بذل چیست؟
جواب : چنانچه در عدّه رجوع به بذل خود کردهاید، و به شوهر اطّلاع دادهاید، حق دارید بذل خود را باز پس بگیرید. و اگر خبر ندادهاید و عدّه گذشته، کافى نیست. و هر گاه دفتردار متکفّل این کار شده و کوتاهى کرده، ضامن مىباشد.
سؤال ـ طبق توافق زوجین، قرار شد زوجه علاوه بر مهریّه مبلغى نیز جهت طلاق خلع به شوهر بپردازد، ولى زوجه پس از اجراى طلاق از دادن مال مذکور امتناع مىورزد، زوج به مجرّد امتناع زوجه از بذل مال، رجوع خویش را به اطّلاع زن مىرساند، آیا در این فرض طلاق به هم مىخورد؟
جواب : هر گاه عدم پرداخت به عنوان رجوع به بذل باشد زوج حق دارد رجوع کند. و امّا اگر صرفآ تعلّلى در پرداخت بوده باشد، زوج حقّ رجوع ندارد، و ازدواج زن پس از عدّه جایز است، و زوج مىتواند طلب خود را از زوجه بگیرد.
سؤال ـ زوجه در طلاق خلع، که قبل از دخول صورت گرفته، تمام مهر خود را به زوج بذل نموده است، آیا زوجه حق دارد نصف مهر را بعد از طلاق مطالبه کند؟
جواب : حق ندارد.
سؤال ـ خانمى که طلاق خلع داده شده، بدون رجوع به بذل، با رجوع شوهرش موافقت کرده، و مدّت زیادى عمل زناشوئى انجام دادهاند. لطفآ بفرمائید:
الف) آیا عمل آنها صحیح است؟
جواب : تا زن رجوع به بذل نکند زوج حقّ رجوع ندارد؛ ولى مىتواند با توافق طرفین عقد جدید بنماید.
ب) اعمال زناشوئى آنها دراین مدّت چه حکمى داشته است؟ آیا این کار رجوع قهرى محسوب نمىشود؟
جواب : چون جاهل به مسأله بودهاند زنا نیست، بلکه وطى به شُبهه است و رجوع قهرى محسوب نمىشود؛ ولى از این به بعد اگر بدون عقد جدید با هم آمیزش کنند زنا محسوب مىشود.

سؤال ـ آیا بذلى که در طلاق خلع از سوى زوجه انجام مىشود، نوعى هبه است؟ یا از لحاظ فقهى عنوان دیگرى دارد؟
جواب : بذل زوجه نوعى هبه معوّضه است، ولى احکام مخصوص به خود را دارد.
سؤال ـ طلاقى که به درخواست زوجه و بدون موافقت زوج واقع مىشود، چه نوع طلاقى است؟ آیا قاضى دادگاه مىتواند بدون رضایت زوج بذل را قبول کند، و رأى به طلاق خلع بدهد؟
جواب : در مواردى که دادگاه به خاطر تخلّفاتى از سوى زوج حقّ طلاق دارد، و بازگشت و رجوع سبب تجدید مشکل مىشود، مىتواند طلاق خلع دهد و بذل را از طرف شوهر بپذیرد.
مسأله ـ هر گاه زن و شوهر یکدیگر را نخواهند، و زن مهر خود یا مال دیگرى به مرد ببخشد که او را طلاق دهد، آن را طلاق مبارات گویند.
مسأله ـ زن مىتواند در بین عدّه طلاق خلع یا مبارات از بخشش خود برگردد، و اگر بر گردد شوهر مىتواند رجوع کند، و بدون عقد دوباره او را همسر خود قرار دهد.
مسأله ـ مالى که شوهر براى طلاق مبارات مىگیرد نباید بیشتر از مهر باشد، بلکه احتیاط واجب آن است که کمتر باشد؛ ولى در طلاق خلع هر مقدار باشد اشکالى ندارد.
 

طلاق بائن و رجعىعدّه طلاق
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma