SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

کثیرالشک بودن در قسمتی از نماز [شک کثیر الشک ]

Question چنانچه شخصی تنها در قسمتی از نماز زیاد شک می‌کند مثلاً در رکوع یا قرائت، وظیفه‌ی چنین شخصی در مقابل شک چه است؟
Answer: كسى كه فقط در يك مورد نماز زياد شك می‌کند (مثلاً در حمد و سوره) چنانچه در چيزهاى ديگر شك كند بايد به دستور شك عمل نمايد، تنها درموردى كه زياد شك می‌کند اعتنا نخواهد كرد.

کثیر الشک بودن در نماز معین [شک کثیر الشک ]

Questionچنانچه شخصی تنها در نماز معینی زیاد شک می‌کند مثلاً در نماز عصر، وظیفه‌ی چنین شخصی در مقابل شک ایجادشده در نمازهای دیگر چه است؟
Answer: اگر كسى در نماز معيّنى‏ مانند نماز صبح زياد شك می‌کند، فقط در آن بايد اعتنا نكند و در مورد بقیه‌ی شک‌ها باید اعتنا نماید و باید مانند دیگران عمل نماید.

وظیفه‌ی کثیرالشک در نماز [شک کثیر الشک ]

Questionشخصی که در نماز زیاد شک می‌کند، وظیفه‌ی او در مقابل شک چه است؟
Answer: «كثير الشك» يعنى كسى كه زياد شك می‌کند نبايد به شک خود اعتنا كند، خواه در عدد ركعات نماز باشد، يا در اجزاى نماز، يا شرايط نماز.

کثیرالشک بودن در مکان خاص [شک کثیر الشک ]

Questionچنانچه شخصی در مکان خاصی که قرار می‌گیرد در نماز زیاد شک می‌کند مثلاً در کنار جمعیت، وظیفه‌ی چنین شخصی در مقابل شک چه است؟
Answer: اگر كسى در مكان مخصوصى (مثلاً وقتى در میان جمع نماز می‌خواند) زياد شك می‌کند فقط در همان‌جا اعتنا به شک خود نمی‌کند و در بقیه ی موارد به شک خود اعتنا می‌کند.

شک در کثیرالشک شدن و بالعکس [شک کثیر الشک ]

Questionچنانچه شخصی در نمازهای خود شک می‌کند، اما نمی‌داند که جزء کثیرالشک شده یا نه هم‌چنین بالعکس آن کثیرالشک بوده اما الآن نمی‌داند که از کثیرالشک بودن خارج‌شده یا نه وظیفه‌ی او چیست؟
Answer: هرگاه انسان شك كند كثير الشك شده يا نه بنا می‌گذارد بر اين‏كه كثير الشك نشده و به‌عکس اگر كثير الشك بوده تا يقين نكند به حال معمولى برگشته، بايد به شک خود اعتنا نكند.

عمل کثیرالشک به وظیفه و کشف خلاف [شک کثیر الشک ]

Questionچنانچه شخص کثیرالشک در افعال رکنی یا غیر رکنی شک نماید و به شک خود اعتنا نکند و بعد متوجه شود به‌جا نیاورده، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: كسى كه زياد شك می‌کند اگر شك كند ركنى را به‌جا آورده يا نه (مانند ركوع) و به آن اعتنا نكند بعد يادش بيايد كه آن را به‌جا نياورده است، چنانچه وارد ركن بعد نشده بايد آن را به‌جا آورد و اگر مشغول ركن بعد شده نمازش باطل است، ولى اگر غير ركن باشد و بعد يادش بيايد كه به‌جا نياورده، چنانچه وارد ركن بعد نشده به‌جا می‌آورد و اگر وارد ركن بعد شده بر نمی‌گردد و نمازش صحيح است.

حکم وسواس در نماز [شک کثیر الشک ]

Questionوظیفه‌ی اشخاصی که مبتلای به وسواس هستند در برابر شک و یقین چه است؟
Answer: اشخاص وسواسى بايد به‌یقین و شک خود عمل نكنند بلكه مطابق اشخاص معمولى عمل كنند خواه يقين براى آن‌ها حاصل شود يا نه و الا در بسيارى از موارد نمازشان باطل خواهد بود.

وظیفه کثیر الظن در نماز و سایر اعمال [شک کثیر الشک ]

Question وظیفه کثیرالظن در نماز (یعنی کسی که زیاد دچار ظن و گمان می‌شود نه کثیرالشک) چیست؟
Answer: در فرض سؤال مانند کثیرالشک است و چنین کسی نباید به شک خود اعتنا کند.

وظیفه‌ی شخص فراموش‌کار [شک کثیر الشک ]

Questionکسى که زیاد فراموش‌کار است مثلاً غالباً در نمازها فراموش می‌کند که 2 یا 3 یا 4 رکعت خوانده، وظیفه‌اش چیست؟
Answer: در فرض سؤال حکم کثیرالشک را دارد و کثیر الشّک بنا را برطرفى می‌گذارد که مفید به حال او است.

شک کثیر الشک یا وسواسی در اصل انجام عمل [شک کثیر الشک ]

Question اگر كثيرالشك يا وسواسى در اصل انجام اعمال (نه در نحوه و کیفیت آن) مانند انجام اصل نماز، غسل، وضو يا تطهير شىء نجس بسيار ترديد نمايد، لطفاً بفرماييد تكليف اين شخص چيست؟
Answer: احتياط آن است كه اگر وقت باقى است عمل را انجام دهد؛ مگر اینکه به سرحد وسواس برسد.

تکلیف کثیر الشک در موارد بروز شک ابتدائی [شک کثیر الشک ]

Questionدرصورتی‌که انسان در غالب، موارد كثيرالشك باشد آیا در خصوص مواردى هم كه شک ابتدايى حادث مى‌گردد، كثيرالشك محسوب می‌شود؟
Answer: هرگاه كثرت شك مخصوص به مورد معيّنى نيست هر شكى كه مى‌كند داخل دايره آن محسوب می‌شود.

شک در خواندن اصل نماز [شک بعد از وقت ]

Questionچنانچه شخصی شک نماید که نماز را خوانده است یا اینکه آن را به‌جا نیاورده، تکلیف او در مورد نماز چه است؟(چه شک در وقت و چه شک در غیر وقت)
Answer: هرگاه بعد از گذشتن وقت نماز شك كند كه نماز را خوانده يا نه يا حتّى گمان كند نخوانده است، به شك اعتنا نكند، ولى هرگاه پيش از گذشتن وقت نماز شك كند، بايد نماز را به‌جا آورد، حتّى اگر گمان دارد نماز را خوانده كافى نيست.

وظیفه‌ی کسی که نمی‌داند چه نمازی خوانده [شک بعد از وقت ]

Questionچنانچه شخصی بعد از وقت، شک نماید نمازی که خوانده است به نیت کدام‌یک از نمازها بوده است، تکلیف او چیست؟
Answer: هرگاه بعد از گذشتن وقت نماز ظهر و عصر بداند فقط چهار ركعت نماز خوانده، ولى نداند به نيّت ظهر بوده يا عصر بايد چهار ركعت نماز قضا به نيّت ما فى الذّمّه (يعنى نمازى كه بر او واجب است) خواه ظهر يا عصر به‌جا آورد، امّا اگر بعد از گذشتن وقت نماز مغرب و عشا بداند يكى از آن دونماز را به‌جا آورده ولى نداند مغرب بوده ‏يا عشا باید هم نماز مغرب‏ را قضا كند و هم عشا را.

شک در بجا آوردن رکعت اول در حین سلام نماز [شک بعد از سلام ]

Question اگر در آخر نماز در هنگام سلام دادن شک داشته باشیم که آیا رکعت اول را به‌جا آورده‌ایم یا نه نماز باطل است؟
Answer: در نماز دو و سه رکعتی نماز باطل است ولی در نماز چهار رکعتی به شک در سه و چهار برمی‌گردد.

شک بعد از سلام اگر هر دو طرف شک باطل باشد [شک بعد از سلام ]

Questionچنانچه شخصی بعد از سلام نماز شک نماید که یک‌رکعت خوانده است یا دو رکعت خوانده است، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: چنین شخصی یقین به بطلان نماز دارد و واضح است این داخل در شکی که در رساله احکام آن را بیان کرده‌ایم نیست.

شک در اجزاء و افعال نماز بعد از سلام [شک بعد از سلام ]

Question اگر بعد از تمام شدن نماز، نمازگزار در افعال و اجزاء و شرایط شک نماید، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: هرگاه بعد از سلام نماز شك كند كه نمازش صحيح بود يا نه خواه شك مربوط به عدد رکعت‌های نماز باشد يا شرايط نماز، مانند قبله و طهارت و يا اجزاى نماز مانند ركوع و سجود، به شک خود اعتنا نمی‌کند.

شک بعد از وارد شدن به عمل بعدی [شک بعد از محل ]

Questionاگر نمازگزار در انجام عملی شک نماید، وظیفه‌ی او چیست؟
Answer: هرگاه در بین نماز بعد از گذشتن محل چيزى، شك كند آن را به‌جا آورده يا نه مثل اين‏كه بعد از داخل شدن در ركوع، شك در حمد و سوره كند و يا بعد از ورود در سجده شك در ركوع كند، در هیچ‌یک از اين موارد نبايد به شک خود اعتنا كند، خواه جزء بعدى ركن باشد يا غير ركن.

شک در آیات حمد و سوره در حین قرائت [شک بعد از محل ]

Questionچنانچه نمازگزار در هنگام قرائت حمد و سوره، شک نماید که آیه‌ی قبلی را خوانده است یا نه یا شک نماید که کلمه‌ی قبلی را خوانده است یا نه وظیفه‌ی او چه است؟
Answer: اگر زمانی كه وارد آيه بعد شده شك كند آيه قبل یا قبل‌تر را خوانده يا نه يا وارد کلمه‌ای از يك آيه شده، شك كند كلمه قبل را خوانده بايد بنا بر احتياط واجب برگردد و آن را به‌قصد قربت به‌جا آورد و بعد دنبال آن را ادامه دهد؛ اما اگر شروع به خواندن سوره کرده و در خواندن حمد شک کند یا به رکوع یا قنوت رفته و شک در حمد یا سوره کند نباید به شک خود اعتنا کند و نماز در این حالت صحیح است.

شک در ذکر بعد از رکوع و سجده [شک بعد از محل ]

Questionاگر نمازگزار بعد بلند شدن از رکوع یا سجده شک نماید که ذکر را صحیح گفته است یا نه، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: هرگاه بعد از ركوع يا سجود بداند ذكر واجب را گفته امّا نمی‌داند با شرايط و به‌طور صحيح انجام داده يا نه به شک خود اعتنا نكند.

شک در صحت جزء انجام‌شده [شک بعد از محل ]

Question اگر نمازگزار شک در صحت عملی نماید مثلاً شک نماید تشهد را که انجام داده است صحیح بوده است یا نه آیا باید به شک خود اعتنا نماید، وظیفه‌ی او چه است؟
Answer: اگر بعد از انجام جزئى از نماز در صحت آن شک کند، یعنى نمی‌داند جزئى را که بجا آورده، صحیح انجام‌شده است یا نه در این صورت به شک خود اعتنا نمی‌کند، یعنى بنا بر صحیح بودن آن می‌گذارد و نماز را ادامه می‌دهد.

عمل به دستور شک و نقصان نماز [شک بعد از محل ]

Question چنانچه نمازگزار در یکی از اجزاء نماز شک نمود و طبق وظیفه عمل نمود، بعد متوجه شد که آن جزء را به‌جا نیاورده است، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: هرگاه بعد از گذشتن محل، شك كند و طبق دستور، اعتنا نكرده و بگذرد، بعد متوجّه شود كه آن عمل مشكوك را انجام نداده، هرگاه وارد ركن بعد نشده بايد برگردد و به‌جا آورد و اگر وارد ركن بعد شده نمازش صحيح است، مگر آن‌که آن جزء مشكوكى كه ترك شده ركن باشد.

شک در گفتن سلام [شک بعد از محل ]

Questionچنانچه نمازگزار شک نماید که سلام نماز را گفته است یا نه وظیفه ی او چه است؟
Answer: هرگاه شك كند كه «سلام» نماز را گفته يا نه يا شك كند درست گفته يا نه چنانچه وارد نماز ديگرى شده، يا مشغول كارى است كه نماز را به هم می‌زند و از حال نمازگزار بيرون رفته بايد به شک خود اعتنا نكند و اگر پیش‌از این موارد است بايد برگردد و سلام را بگويد.

عمل به دستور شک و اضافه شدن جزئی به نماز [شک بعد از محل ]

Question اگر نمازگزار در نماز شک نمود و طبق دستور شک عمل نمود، اما بعد از نماز متوجه شد آن جزء را به‌جا آورده و درواقع به نماز چیزی اضافه کرده است، حکم نماز او چیست؟
Answer: هرگاه قبل از گذشتن محل، شك كند و برگردد و به‌جا آورد، بعد معلوم شود آن جزء را انجام داده بود و بار دوم اضافه بوده، اگر ركن باشد نمازش باطل می‌شود و اگر ركن نباشد صحيح است.

وظیفه‌ی معذور از قیام در هنگام شک [شک بعد از محل ]

Question شخصی که نشسته یا خوابیده نماز می‌خواند اگر شک در به‌جا آوردن سجده یا تشهد نماید، وظیفه او چه است؟
Answer: كسى كه نشسته يا خوابيده نماز مى‏خواند هرگاه موقعى كه حمد و تسبيحات مى‏خواند شك كند سجده يا تشهد را به‌جا آورده یا نه، بايد اعتنا نكند، امّا اگر پيش از آن‏كه مشغول حمد و تسبيحات شود شك كند بايد به‌جا آورد.

رها کردن نماز در صورت ایجاد شک‌های باطل [شک های باطل کننده نماز ]

Questionآیا اگر در نماز یکی از شک‌های مبطل نماز ایجاد شد باید فوراً نماز را رها نمود و از ادامه دادن منصرف شد؟
Answer: اگر يكى از شک‌های باطل در اثناء نماز براى انسان پيش آيد نمی‌تواند نماز را بشكند، بلكه بايد اوّل مقدارى فكر كند اگر شك پابرجا شود، نماز را رها كند.

شک بین 3 و 5 بعد از نماز [شک های باطل کننده نماز ]

Questionچنانچه نمازگزار شک بین 3 و 5 درنماز 4رکعتی بعد از اتمام نماز بنماید، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: نماز باطل است و باید نماز را اعاده نماید زیرا شک بین دو طرف باطل است.

توجه به صحیح بودن نماز اصلی قبل یا حین نماز احتیاط [احکام نماز احتیاط ]

Questionچنانچه نمازگزار قبل از خواندن یا وسط نماز احتیاط متوجه شود که نماز اصلی صحیح بوده است، وظیفه‌ی او چیست؟
Answer: هرگاه قبل از خواندن نماز احتياط متوجّه شود نمازى را كه خوانده است درست بوده، نماز احتياط لازم نيست و اگر در وسط نماز احتياط بفهمد می‌تواند آن را رها كند.

آگاهي از کم بودن رکعات نماز قبل از نماز احتياط [احکام نماز احتیاط ]

Question چنانچه نمازگزار قبل از خواندن نماز احتیاط، یقین حاصل نماید که نماز ناقص بوده است، وظیفه‌ای او چیست؟
Answer: هرگاه پيش از خواندن نماز احتياط متوجّه شود كه رکعت‌های نمازش كم بوده، مثلاً به‌جاى چهار ركعت سه ركعت خوانده، چنانچه كارى كه نماز را باطل كند انجام نداده بايد آن مقدار را كه كم خوانده است انجام دهد و براى سلام بی‌جا بنا پراحتیاط واجب دو سجده سهو به‌جا می‌آورد و اگر كارى كه نماز را باطل می‌کند انجام داده بايد نماز را اعاده كند.

هرگاه بعد از نماز احتياط بفهمد کسرى نمازش به‌اندازه نماز احتياط بوده [احکام نماز احتیاط ]

Questionچنانچه نمازگزار بعدازآنکه نماز احتیاط را خواند، شک او برطرف شود و یقین حاصل نماید که رکعات نماز او کم بوده است، در این صورت نماز احتیاطی که او خوانده است چند صورت دارد: الف: نماز احتیاط او مساوی و برابر با رکعاتی بوده است که نماز او کم داشته است مثلاً شک بین سه و چهار کرده و یک‌رکعت نماز احتیاط خوانده و حالا یقین پیداکرده است که نماز او یک‌رکعت کم داشته است، وظیفه‌ی او چیست؟ ب: نماز احتیاط او از رکعاتی که اصل نماز کم داشته است کمتر است، وظیفه‌ی او چیست؟ ج: نماز احتیاط او از رکعاتی که اصل نماز کم داشته است بیشتر است، وظیفه‌ی او چیست؟
Answer: الف: هرگاه بعد از نماز احتياط بفهمد كسرى نمازش درست به‌اندازه نماز احتياط بوده (مثلاً در شك میان سه و چهار یک‌رکعت نماز احتياط بخواند و بعد بفهمد نماز را سه ركعت خوانده) نمازش صحيح است. ب: اگر بفهمد كسرى نماز كمتر از نماز احتياط بوده بنا بر احتياط واجب بايد كسرى نماز را بلافاصله به‌جا آورد و اصل نماز را هم اعاده كند. ج: اگر بفهمد كسرى نماز بيشتر از نماز احتياط بوده، چنانچه بعد از نماز احتياط كارى كه نماز را باطل كند انجام نداده، احتياط واجب اين است كسرى نماز را به‌جا آورد و اصل نماز را هم اعاده كند.
TotalPages : 658