SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

حکم شرعی عزل نطفه [راههاى جلوگيرى از باردارى]

Questionحكم عزل (كه مرد هنگام آميزش، نطفه خود را خارج از رحم بريزد) چيست؟ آيا رضايت زن شرط است؟
Answer: اشكال ندارد، ولى مكروه است مگر در مواردى كه ضرورتى باشد و رضايت زوجه شرط نيست، مگر درآمیزش واجب كه در هر چهار ماه واجب است كه عزل در آن اشكال دارد.

جلوگیری از بارداری به‌وسیله کاندوم [راههاى جلوگيرى از باردارى]

Questionكاندوم (قرار دادن روكش نازك پلاستيكى بر روى آلت تناسلى مرد در حين مقاربت) از وسايل جلوگيرى از حاملگى است، استفاده از آن چگونه است؟ آيا رضايت همسر شرط است؟
Answer: استفاده از آن جايز است و رضايت همسر شرط نيست ولى بدون اجازه او كراهت دارد.

بستن لوله‌ها بدون اجازه شوهر [راههاى جلوگيرى از باردارى]

Questionآیا زن بدون اجازه شوهر می‌تواند اقدام به بستن لوله بنماید؟
Answer: اگر ضرورتى نباشد جایز نیست.

بستن لوله‌ها بدون اطلاع از حرمت آن [راههاى جلوگيرى از باردارى]

Questionشخصى ازنظر مرجع تقلیدش اطّلاع نداشته و اقدام به بستن لوله‌هاى خود نموده است. آیا پس از اطلاع از حرمت، باید جبران کند؟
Answer: لازم نیست.

جلوگیری به خاطر ایدز [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionبچه‌دار شدن براى مبتلايان به بيمارى ايدز مضر است، آيا در اين حالت شوهر می‌تواند لوله‌های خود را ببندد؟
Answer: اگر زيان مهمی داشته باشد، مانعى ندارد.

جلوگیری به خاطر ناقص‌الخلقه شدن کودک [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionاگر حمل زن، موجب ناقص‌الخلقه شدن یا بیماری ژنتیکی كودك گردد، آيا می‌توان با بستن لوله‌های زن يا مرد اقدام به جلوگيرى از حاملگى بعدى كرد؟
Answer: هرگاه خوف ضرر و خطر قابل‌ملاحظه‌ای، هرچند نسبت به بچه وجود داشته باشد، جايز است.

بستن لوله به خاطر خطرات جدی بارداری [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionبا توجّه به منابع علمى پزشكى معتبر در مورد مادرانى كه بيش از پنج زايمان داشته و داراى سن بالاتر از ۳۵ سال می‌باشند، مبنى بر اينكه اگر حامله شوند در معرض خطرات جسمى قرار دارند، آيا مجاز به بستن لوله‌های رحم هستند؟
Answer: چنانچه خطر قطعى يا احتمال قابل‌ملاحظه‌ای باشد جايز است.

جلوگیری برای افراد مبتلابه تالاسمی مینور [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionپس از آزمایش‌های معلوم شد فرزندان آينده زن‌وشوهری ازنظر ژنتيكى تالاسمى مينور خواهند داشت. امّا به خاطر محبت زياد باهم ازدواج نموده، مادام‌العمر جلوگيرى می‌کنند. آيا اين كار جايز است؟
Answer: درصورتی‌که واقعاً احساس خطرى براى فرزند كنند، جلوگيرى مادام‌العمر مانعى ندارد.

جلوگیری به دستور پزشک [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionاگر دكترها به خانمى بگويند كه حاملگى برايت خطرهايى دارد، آيا زن می‌تواند لوله‌های رحم خود را ببندد اگرچه مستلزم عقيم شدن دائم و يا مستلزم نظر و لمس حرام باشد؟ آيا اين از مصاديق اضطرار است؟ تشخيص ضرورت بر عهده كيست؟
Answer: هرگاه طبق گفته اطبای حاذق مورد وثوق ازنظر صداقت و تعهد، خوف خطر وجود داشته باشد، اين كار جايز است.

جلوگیری زن از بارداری بدون رضایت شوهر [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionآيا زن بدون رضايت همسرش می‌تواند اقدام به بستن لوله رحم، استفاده از داروها و روش‌های ضدباردارى و تنظيم فواصل باردارى كند؟
Answer: اين كار جايز نيست مگر اينكه خطر قابل‌ملاحظه‌ای سلامت زن را تهديد كند.

دیه جلوگیری از بارداری بدون اجازه شوهر [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionاگر زن دائمى بدون اجازه شوهر از داروهاى ضدبارداری استفاده كند، يا به‌طورکلی از حامله شدن امتناع نمايد؛ آيا عمل زوجه، به خاطر اتلاف نطفه يا تضييع آن ديه دارد؟
Answer: كار خلافى كرده، ولى ديه ندارد.

منع شوهر از بچه‌دار شدن زن [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionآيا مرد می‌تواند به زن دائمى خود بگويد نبايد بچه‌دار شوى؟
Answer: زن را نمی‌توان مجبور كرد كه مثلاً لوله‌های خود را ببندد حتّى نمی‌توان او را مجبور كرد كه به‌وسیله قرص و مانند آن جلوگيرى كند. ولى مرد می‌تواند با خوردن دارو، يا استفاده از آمپول، يا مانند آن، موقتاً از انعقاد نطفه جلوگيرى نمايد.

اولویت زن یا مرد برای بستن لوله [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionدرصورتی‌که بستن لوله‌های زن يا مرد اجازه داده شود، حقّ تقدّم با كدام است؟
Answer: در شرايط مساوى بعيد نيست مرد مقدم باشد.

اجبار پزشکان به عقیم‌سازی [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionدر مورد پزشكى كه در استخدام دولت است، بفرماييد: ۱. اگر از طرف دولت موظّف شود كه براى كنترل مواليد، مردان وزنان را عقيم كند چه تكليفى دارد؟ ۲. اگر طبيب را براى انجام اين كارها مجبور نمودند در چه مرحله‌ای از اجبار، چنين اقدامى براى وى معصيت محسوب نمی‌گردد؟ ۳. آيا در مورد اجبار، طبيب ضامن خواهد آمد؟
Answer: ۱. هرگاه كارشناسان متدین ضرورت اين كار را تصديق كنند مانعى ندارد. ۲. اگر منظور از اجبار اين است كه شغل خود را از دست می‌دهد، نبايد تن به كار حرام بدهد. ۳. طبيب در اين حال ضامن است.

بستن لوله در ضمن جراحی به علت دیگر [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionخانمى است كه به علّت ديگرى تحت عمل جرّاحى قرارگرفته و شكم وى بازشده است. با توجّه به باز بودن شكم، بستن لوله‌ها چه حكمى دارد؟ آيا بازهم مسئله لمس و نظر مطرح است؟ درصورتی‌که پزشك مرد مسئول جرّاحى مشكل اولیه بيمار باشد چطور؟
Answer: لمس و نظر بايد به مقدار ضرورت باشد و بيش از آن مجاز نيست. علاوه بر آنكه احراز شرايط فوق و رضايت بيمار و همسرش نيز لازم است.

بستن لوله زن توسط پزشک مرد بدون نظر به پوست [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionدرصورتی‌که شكم زن بيمار توسّط دستيار زن‌باز شود، آيا پزشك مرد می‌تواند با دستكش، به عمل بستن لوله‌ها بپردازد، با توجّه به اينكه نظر به پوست ظاهر شكم صورت نمی‌گیرد و بيشتر داخل شكم مشاهده می‌گردد؟
Answer: تنها در موارد ضرورت جايز است.

تکلیف کسی که بدون اطلاع از حرمت لوله‌های خود را بسته [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionشخصى ازنظر مرجع تقليدش اطّلاع نداشته و اقدام به بستن لوله‌های خود نموده است. آيا پس از اطلاع از حرمت، بايد جبران كند؟
Answer: لازم نيست.

ترویج جلوگیری به‌منظور کنترل جمعیت [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionتبليغ و ترويج مردم مسلمان ايران در امر جلوگيرى و كنترل جمعیت به‌عنوان یک كار فرهنگى، اقتصادى و اجتماعى جامعه ايرانى در منابر و محافل دينى، چه حكمى دارد؟
Answer: درصورتی‌که اهل خبره و كارشناسان متدین، مسئله كنترل و محدود ساختن مواليد را یک ضرورت اجتماعى تشخيص دهند، شرعاً می‌توان به‌طور موقّت با آن موافقت كرد و يا در صورت لزوم به‌طور حساب‌شده از آن تبليغ نمود. در ضمن بايد توجّه داشت كه افزايش نسل به عقيده هیچ‌کس جزء واجبات نيست، بنابراين محدود ساختن، حرام نیست، مگر در مناطقى كه تغيير بافت جمعیتی به زيان مسلمين يا پيروان مكتب اهل‌بیت (علیهم‌السلام) باشد، كه در چنين مواردى بايد برنامه كنترل مواليد تعطيل شود. در ضمن بايد در موارد كنترل جمعيت به‌جای افزايش كمّى به سراغ افزايش كيفى رفت تا مسلمانانى عالم‌تر و كارآمدتر به جامعه اسلامى تحويل داده شوند و عزت و عظمت مسلمين حفظ شود؛ و نيز بايد توجه داشت كه در مواردى كه طبق تشخيص اهل خبره متعهد، كنترل جمعیت ضرورى است، بايد حتماً از وسايل مشروع استفاده كرد، نه از وسايل نامشروعى مانند سقط‌جنین و امثال آن.

عقیم کردن عقب‌ماندگان ذهنی [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionآیا ازلحاظ شرعی می‌توان کودکان عقب‌مانده ذهنی را عقیم کرد؟
Answer: اگر خوف خطر یا ضرر برای او باشد مانعی ندارد.

دیه عقیم کردن توسط پزشک [جلوگيرىهاى مجاز]

Questionهرگاه پزشك، مرد يا زنى را عقيم كند، آيا بايد ديه بپردازد؟
Answer: ديه ندارد، ولى اگر قابل بازگشت نباشد شرعاً جايز نيست.

حکم تزریق نطفه شوهر به رحم همسرش [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionآیا تزریق اسپرم شوهر به رحم همسرش جایز است؟
Answer: جايز است در موارد ضرورت نطفه مرد را با وسایلی گرفته و در رحم همسرش وارد كنند، لكن بايد مقدّمات آن مشروع و حلال باشد و از مقدّمات حرام پرهيز شود.

حکم فرزند متولدشده از تزریق نطفه شوهر به رحم همسرش [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionحکم شرعی فرزندی که با تزریق نطفه شوهر به رحم همسرش به وجود آید، چیست؟
Answer: هرگاه نطفه مرد را در رحم همسرش وارد كنند (خواه با استفاده از مقدّمات حلال يا حرام) فرزندى كه از او متولّد می‌شود حلال‌زاده است و متعلّق به آن مرد و زن است و تمام احكام فرزند را دارد (مانند ارث و نفقه و غير آن).

جدا کردن اسپرم شوهر در آزمایشگاه و تزریق به رحم همسر [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionیکی از روش‌های بارورى آزمايشگاهى (TVF)، جدا كردن اسپرم‌های فعّال (سلول‌های جنسى نر) از منى مرد در آزمايشگاه و تزريق آن به رحم همسرش است آیا این کار جایز است؟
Answer: اين كار ذاتاً اشكالى ندارد ولى اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع باشد، تنها در صورت ضرورت جايز است.

حکم تلقیح نطفه بیگانه [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionدر مواردی که نطفه شوهر ضعیف است و قابلیت باروری ندارد آیا می‌توان از نطفه مرد دیگری استفاده کرد و در رحم زن تزریق کرد تا آن زن و شوهر بچه‌دار شوند؟ و آیا این بچه حلال‌زاده است؟
Answer: تلقیح نطفه مرد بیگانه، شرعاً حرام است و فرزند حاصل نامشروع خواهد بود. بنابراین، جايز نيست نطفه مرد بيگانه را در رحم زنى وارد كنند، خواه با اجازه‏ آن زن باشد يا نه و خواه شوهر داشته باشد يا نه و خواه شوهرش اجازه بدهد يا نه؛ و هرگاه چنين كنند و بچه‌ای از آن متولّد شود اگر اين عمل به‌طور شبهه انجام‌شده مثل‌اینکه گمان مى‏كرد زن خود اوست و زن نيز گمان مى‏كرد نطفه شوهر اوست و بعدازآن معلوم شد چنين نبوده، در اين صورت بچه متعلّق به آن مرد و زن است و تمام احكام فرزند را دارد، ولى اگر اين كار از روى علم و عمد انجام گيرد بچه‌ای كه از آن متولّد می‌شود فرزند آن‌ها حساب نمی‌شود و احكام ارث و مانند آن را ندارد؛ ولى احكام محرمیت نسبت به صاحب نطفه، زن و بستگانشان جارى می‌شود.

تلقیح با اسپرم مصنوعی [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionآيامردى كه بچه‌دار نمی‌شود و هيچ اسپرمى ندارد، آيا می‌شود از نطفه مصنوعى جهت بچه‌دار شدن استفاده كند؟
Answer: جایز نیست.

استفاده از نطفه‌های موجود در بانك نطفه [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionسؤال بعضى از مؤمنين و مؤمنات، كه از حيث نطفه نقايصى دارند، براى اولاد دار شدن به مراكز نابارورى مراجعه می‌کنند. آيا می‌توان از نطفه‌هایی كه در بانك نطفه نگهدارى می‌شود، در لقاح مصنوعى با منى خود آن‌ها ممزوج و شرايط لقاح را فراهم و با دستگاه در رحم همسرانشان قرارداد؟ درصورتی‌که به‌طورکلی در منى آن‌ها اسپرم و تخمك وجود نداشته باشد، آيا می‌توانند از اسپرم‌ها و تخمک‌های مجهول‌الهویه موجود در بانك نطفه استفاده نمايند؟ و چنانچه در دو فرض فوق فرزندى به وجود آيد، متعلّق به چه كسى خواهد بود؟
Answer: استفاده از نطفه بيگانه براى صاحب فرزند شدن جايز نيست و تولّد فرزند بايد مستند به ازدواج صحيح شرعى باشد. ولى اگر چنين عملى انجام شود، فرزند متعلّق به صاحبان نطفه است و نسبت به مادرى كه در رحم او کشت‌شده نيز محرم است، بی‌آنکه از او ارث ببرد.

راهکار استفاده از نطفه بیگانه [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionهشت سال است ازدواج‌کرده، ولى بچه‌دار نمی‌شوم. مشكل از ناحيه شوهرم است و هيچ اميدى به بچه‌دار شدن من نيست، آيا می‌توان از نطفه مرد ديگرى استفاده كرد؟ به‌گونه‌ای كه دو طرف همديگر را نبينند و اسپرم مرد را در مطب دكتر به زن تزريق كنند. در ضمن شنیده‌ام كه گفته‌اند اين عمل چون براى جلوگيرى از طلاق است و دو طرف همديگر را نمی‌بینند، اشكالى ندارد و مانند خونى است كه از شخصى گرفته و به شخص ديگرى تزريق می‌کنند و لهذا ازنظر شرعى حلال است. آيا چنين چيزى صحّت دارد؟
Answer: اين كار گناه دارد و جايز نيست مگر اينكه شما از شوهرتان طلاق بگيريد و بعد از گذشتن عدّه به عقد موقّت مثلاً یک‌روزه مردى درآييد، هرچند او را هرگز نديده و نبينيد و نطفه آن مرد را در مطب دكتر گرفته و به شما تزريق كنند و بعد از تولّد فرزند مجدداً به عقد شوهرتان درآييد. در غير اين صورت جايز نيست.

روش تلقیح مجاز با نطفه بیگانه [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionدر مواردی که مرد نطفه ندارد آیا راهی وجود دارد تا با استفاده از تلقیح نطفه بیگانه این زن و مرد بچه‌دار شوند؟
Answer: تنها راه برای استفاده از نطفه مرد بیگانه این است که مرد موقّتا همسر خود را طلاق دهد و آن زن پس از عدّه به عقد موقّت مرد موردنظر درآید (هرچند اصلاً همدیگر را نبینند) سپس نطفه آن مرد را برداشته و در زمان عقد با تخمک زن ترکیب کنند و پس از بخشش باقیمانده مدّت عقد موقّت و تجدید عقد دائم با شوهر سابق، نطفه ترکیب‌شده را در رحم او بکارند. فرزندی که متولّد می‌شود بر آن مرد و زن و اقوام زن محرم است اما بر اقوام مرد محرم نیست و تنها از آن زن و صاحب نطفه ارث می‌برد.

حکم عده زن بعد از جایگزینی نطفه لقاح یافته [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionهمان‌طور که فرموده¬ايد: تلقيح نطفه بيگانه با تخمک زن جايز نيست؛ ولي بعد از طلاق از همسر اوّل و تمام شدن عده و عقد موقّت با صاحب اسپرم هرچند او را نبيند مانعي ندارد؛ آيا بعد از جايگزيني نطفه لقاح يافته، عدّه لازم است؟
Answer: چنانچه تخمک و اسپرم را ترکيب کنند، ولي قبل از جايگزيني در رحم زوجه، زوج باقيمانده مدّت را ببخشد و سپس نطفه را جايگزين کنند، زوجه در حکم غير مدخوله است و عدّه ندارد؛ مانند مادر جانشين. ولي چنانچه بعد از جايگزيني نطفه، باقيمانده مدّت بخشيده شود بايد تا پايان حمل، عدّه نگه‌داشته شود.
TotalPages : 664