SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

حکم عده زن بعد از جایگزینی نطفه لقاح یافته [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionهمان‌طور که فرموده¬ايد: تلقيح نطفه بيگانه با تخمک زن جايز نيست؛ ولي بعد از طلاق از همسر اوّل و تمام شدن عده و عقد موقّت با صاحب اسپرم هرچند او را نبيند مانعي ندارد؛ آيا بعد از جايگزيني نطفه لقاح يافته، عدّه لازم است؟
Answer: چنانچه تخمک و اسپرم را ترکيب کنند، ولي قبل از جايگزيني در رحم زوجه، زوج باقيمانده مدّت را ببخشد و سپس نطفه را جايگزين کنند، زوجه در حکم غير مدخوله است و عدّه ندارد؛ مانند مادر جانشين. ولي چنانچه بعد از جايگزيني نطفه، باقيمانده مدّت بخشيده شود بايد تا پايان حمل، عدّه نگه‌داشته شود.

تلقيح نطفه اجنبى با تخمک زن اجنبیه خارج رحم و انتقال آن به رحم زن [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionمردى عقيم، ولى زن او سالم و قدرت بارورى دارد. اگر اسپرم مرد ديگرى در آزمايشگاه با تخمك زن مذكور تركيب، سپس نطفه تركيب يافته در رحم زن نهاده شود، لطفاً بفرماييد: اولاً: آيا اين كار جايز است؟ ثانياً: آيا اين امر زنا محسوب می‌شود؟ ثالثاً: آيا مشخص بودن يا ناشناس بودن دهنده اسپرم در حكم مسئله تأثيرى دارد؟ رابعاً: رابطه شرعى كودك با شوهر زن ازلحاظ ارث، محرمیت و نكاح چگونه خواهد بود؟ خامساً: رابطه شرعى كودك با مرد صاحب اسپرم ازنظر ارث، محرمیت و نكاح چگونه است؟
Answer: اولاً: جايز نيست. ثانياً: زنا نيست ولى از جهاتى شبيه زناست. ثالثاً: هيچ تأثيرى ندارد. رابعاً: رابطه‌ای با او ندارد جز اينكه فرزند طبيعى همسر اوست و با او محرم است. خامساً: به‌منزله فرزند نامشروع اوست كه محرم است ولى از يكديگر ارث نمی‌برند.

حکم فرزند متولدشده از تلقیح نطفه مرد اجنبی با تخمک زن اجنبیِ در آزمایشگاه [مواردی که نطفه مرد مشکل دارد]

Questionآيا می‌توان اسپرم مرد و زن اجنبى را در لوله‌آزمایش قرارداد؟ اگر فرزندى متولّد شود متعلّق به كيست؟ آيا حكم ولد الزنا را دارد؟
Answer: اين كار جايز نيست و اگر فرزندى متولّد شود در بسيارى از احكام تابع صاحبان نطفه است ولى از آن‌ها ارث نمی‌برد.

دیدن خون حیض از نشانه‌های بلوغ [بلوغ]

Questionآیا دیدن خون حیض نشانه‌ی بلوغ می‌باشد؟
Answer: دو صورت دارد: الف: چنانچه فرد یقین دارد که این خون قبل از نه سال قمری می‌باشد، خون حیض محسوب نمی‌شود و اگر مربوط به زخم و جراحت نباشد، استحاضه محسوب می‌شود. ب: چنانچه فرد نمی‌داند سنش چقدر است، هرگاه عادت ماهیانه ببیند نشانه بلوغ است.

خون حیض قبل از رسیدن به 9 سالگی [بلوغ]

Questionاگر دختری قبل از سن نه‌سالگی خون حیض ببیند آیا عادت ماهیانه به‌حساب می‌آید؟
Answer: آنچه قبل از نه‌سالگی دیده می‌شود عادت ماهانه محسوب نمی‌شود، هرچند داراى همان صفات بوده باشد، بنابراین نشانه بلوغ نیست.

راه‌حل عقیم بودن زن [مواردی که تخمک زن مشکل دارد]

Questionدر مواردی که تخمک زن نابارور است آیا راه‌حل شرعی برای بچه‌دار شدن چنین زنی وجود دارد؟
Answer: تنها راه، این است که بین مرد و زن دیگری عقد موقت خوانده شود (هرچند اصلاً همدیگر را نبینند) سپس نطفه آن مرد را برداشته و در زمان عقد با تخمک زن ترکیب کنند؛ و پس‌ازآن، نطفه ترکیب‌شده را در رحم زن یک بکارند. فرزندی که متولّد می‌شود بر آن مرد و زن محرم است، ولی تنها از صاحبان نطفه ارث می‌برد.

تلقیح نطفه شوهر خواهر [مواردی که تخمک زن مشکل دارد]

Questionدو خواهرند که تخمک‌هایشان را گرفته‌اند و با اسپرم شوهر خواهر قاطي کرده‌اند و در رحم خواهرزن قرارداده اند، حکمش چيست؟
Answer: تنها تلقیح نطفه مرد با همسر شرعی جایز است.

لقاح خارج رحمى [لقاح خارج رحمی]

Questionتلقيح اسپرم و تخمك زن و شوهر شرعى در خارج از بدن و جايگزينى آن در رحم همان زن چه حكمى دارد؟ همچنین تلقيح اسپرم و تخمك زن و شوهر شرعى و رشد جنين در محيط غیرانسانی چه حكمى دارد؟ آيا در هر دو صورت كودك حاصل حلال‌زاده است؟
Answer: در هر دو صورت اين كار ذاتاً اشكالى ندارد ولى چون معمولاً مستلزم نظر و لمس حرام است، تنها در صورت ضرورت جايز است. (منظور از ضرورت اين است كه مثلاً اگر اين كار انجام نشود زندگى زناشويى آن مرد و زن مختل و يا زن گرفتار بيمارى می‌شود)؛ و درهرحال فرزند مذكور حلال‌زاده است.

انتقال جنین [لقاح خارج رحمی]

Questionاطباء می‌توانند جنين را از شكم زنى كه نمی‌تواند آن را در رحم معيوب خود پرورش دهد و سقط می‌کند خارج نموده و در رحم سالم زن ديگرى قرارداده تا در آنجا به رشد خود ادامه دهد و به‌طور طبيعى متولّد شود، بفرماييد: ۱. اگر زن دوّم هم همسر شوهر زن اوّل باشد (كه نطفه متعلّق به یک شوهر می‌شود) آيا اين كار جايز است؟ ۲. درصورتی‌که زن دو با شوهر زن اوّل بيگانه باشد، اين كار چه حكمى دارد؟ ۳. انجام اين كار قبل از ولوج روح يا بعد از ولوج روح چه تفاوتى دارد؟
Answer: در هر سه صورت، انتقال جنين (بعدازانعقاد نطفه) مانعى ندارد، ولى چون معمولاً مستلزم نظر و لمس حرام است، تنها در موارد ضرورت مجاز است.

انتقال جنین از رحم به دستگاه «انکوباتور» [لقاح خارج رحمی]

Questionجنينى است كه اگر در شكم مادر بماند خواهد مرد، ولى اگر آن را از شكم مادر خارج نمايند و در دستگاه مخصوص (انكوباتور) بگذارند زنده مانده و به رشد و حيات خود ادامه می‌دهد، بفرماييد: ۱. تكليف در اين مورد چيست، آيا می‌توان بچه را از شكم مادر خارج نمود؟ ۲. آيا قبل از ولوج روح و يا بعد از ولوج، حكم فرق می‌کند؟
Answer: ۱. اگر اين موضوع قطعى باشد نه‌تنها اشكالى ندارد، بلكه اقدام بر آن مطابق احتياط است. ۲. تفاوتى ندارد.

رضایت صاحبان جنین نسبت به اهدای جنین [لقاح خارج رحمی]

Questionدر مواردی که لقاح خارج از رحمى صورت می‌گیرد به اين معنا كه تخمك را از زوجه و نطفه را از شوهرش گرفته و آن‌ها را باهم مخلوط نموده تا از اختلاط و امتزاج تخمك و نطفه، جنين حاصل شود، سپس اين جنين به رحم زوجه منتقل شود تا حاملگى و بعد زايمان صورت گيرد. گاهى از اوقات، تعداد جنین‌های حاصل از نطفه زن و شوهر بيش از حدّ نياز است، كه در اين صورت اضافه بر نياز منجمد شده و پس از زايمان زن با رضايت زوجين، جنین‌ها از رده خارج و دور ريخته می‌شود. در صورت عدم نياز زوجين به جنين خود، آيا موافقت آن‌ها براى هديه جنين به غير لازم است؟
Answer: آرى، موافقت آن‌ها لازم است.

دریافت اجرت درازای اهدای جنین [لقاح خارج رحمی]

Questionدر صورت اهداء جنین حاصل از لقاح خارج رحمی، آيا والدين صاحب جنين می‌توانند درازای اهداى جنين خود وجهى دريافت نمايند؟
Answer: بهتر اين است كه چيزى نگيرند.

ثبت هویت اهداءکنندگان جنین [لقاح خارج رحمی]

Questionدر صورت اهداء جنین حاصل از لقاح خارج رحمی، آيا ارائه مشخصات اهداكنندگان جنين به دریافت‌کنندگان و برعكس لازم است؟
Answer: نظر به اينكه فرزند مزبور تعلّق به صاحبان اصلى نطفه دارد، لازم است هویت آن‌ها ثبت شود و به اطّلاع برسد.

پس گرفتن نوزادی که جنین آن اهداء شده بوده [لقاح خارج رحمی]

Questionدر صورت موافقت قبلى والدين صاحب جنين (صاحب نطفه و تخمك) در اهداى جنين خود، آيا می‌توانند پس از تولّد نوزاد و يا سال‌ها بعد، از شخص ثالث متقاضى استرداد طفل شوند؟
Answer: احتياط آن است كه با رضايت مادرِ جانشين، بچه را بگيرند.

پيوند تخمدان زن اجنبيّه به زوجه [پیوند رحم]

Questionدر مورد پيوند تخمدان زن اجنبى (مانند پيوند كليه) براى باردارشدن زوجه، لطفاً به سؤالات زير پاسخ دهيد: الف) آيا اين كار جايز است و ديه دارد؟ ب) آيا تخمدان را می‌توان فروخت؟ ج) حكم اولاد زوجه چگونه است؟ د) آيا زن اجنبى حقّى مانند مادر بودن پيدا می‌کند؟
Answer: چنانچه ضرورتى براى اين كار نباشد از آن صرف‌نظر شود؛ و اگر ضرورتى وجود دارد، بعد از پيوند اين عضو جزء بدن آن زن می‌شود و فرزند مال خود اوست؛ و در فرض فوق ديه ندارد و خریدوفروش آن جايز است هرچند بهتر است كه پول را در مقابل اجازه برداشتن عضو مزبور بگيرد، نه در مقابل خود آن.

مادر جانشین [رحم اجاره ای ]

Questionرحم بانويى به هر علّت قادر بر نگاهدارى جنين نيست و آن را سقط می‌کند. با آميزش تخمك وى و نطفه شوهرش در آزمايشگاه و انتقال جنين به رحم زن ديگرى (که به‌اصطلاح مادر جانشين، يا مادر قائم‌مقام ناميده می‌شود) بچه رشد نموده و به‌موقع، متولّد می‌شود و برابر قرارداد اجرت معيّنى به مادر جانشين داده می‌شود تا كودك تحويل زن و شوهر گردد. آيا اين كار جايز است؟
Answer: اين كار ذاتاً مانع شرعى ندارد، ولى مستلزم مسائل جنبى حرامى از قبيل لمس و نظر كردن است. بنابراين، هرگاه اين كار به‌وسیله محرمى مانند شوهر انجام شود، به اين صورت كه نطفه خود و يكى از دو همسرش را بگيرد و تركيب نمايد و در رحم همسر ديگر (هرچند عقد موقّتى با او خوانده باشد) كشت كند، مرتكب حرامى نشده‌اند. در غير اين صورت، براى مجاز بودن اين محرّمات جنبى بايد ضرورتى وجود داشته باشد. بنابراین هرگاه نطفه زن‌وشوهری را در خارج از رحم باهم تركيب كنند و در رحم شخص ثالثى قرار دهند، اين امر ذاتاً جايز است؛ ولى چون غالباً مستلزم نگاه و لمس حرام است، تنها در موارد ضرورت مجاز است.

حکم اجاره رحم محارم [رحم اجاره ای ]

Questionاگر زوجین که مشکل باروری دارند نطفه خود را در رحم زن دیگر مثلاً خاله زوج پرورش دهند، آیا شرعاً جایز است؟
Answer: درصورتی‌که نطفه زوجین در خارج از رحم تلقیح شود و سپس به رحم زن دیگری منتقل گردد، این کار ذاتاً اشکالی ندارد. ولی با توجه به این‌که غالباً مستلزم نظر و لمس حرام است جز در موارد ضرورت جایز نیست.

محارم و مورث فرزند پرورش‌یافته در رحم اجاره‌ای [رحم اجاره ای ]

Questionكودكی که در رحم مادر جانشين بزرگ‌شده، به کدام‌یک از اين دو زن تعلّق دارد و وارث کدام‌یک از آن‌هاست؟
Answer: اين فرزند متعلّق به صاحبان نطفه و تخمک و با آن‌ها محرم است و از آن‌ها ارث می‌برد؛ و در مورد مادر جانشين، به‌منزله فرزند رضاعى او است و به او محرم است، بلكه در بعضى جهات نسبت به آن اولويت دارد چراکه تمام گوشت و استخوان او از وى روييده است. بنابراين حرام است كه بعداً با آن زن و فرزندان او ازدواج كند، امّا ارث نمی‌برد.

اجازه صاحب رحم و اجرت گرفتن در رحم اجاره‌ای [رحم اجاره ای ]

Questionدر موردى كه تخمك زن سالم است، امّا رحم قدرت نگهدارى و پرورش جنين را ندارد، اگر اسپرم شوهر با تخمك زن در آزمايشگاه تركيب شود و سپس نطفه ترکیب‌شده يا جنين حاصله در آزمايشگاه به رحم زن ديگرى منتقل گردد، آيا اجازه صاحب رحم لازم است؟ و زنى كه نطفه ترکیب‌شده يا جنين در رحم او قرار می‌گیرد، آيا می‌تواند جهت انجام اين عمل درخواست اجرت كند؟
Answer: آرى اجازه صاحب رحم لازم است؛ و دریافت اجرت مانعى ندارد.

حکم نفقه و اجرت مادر جانشین [رحم اجاره ای ]

Questionآيا مادر جانشين (زن پذيراى جنين) مستحقت دريافت نفقه يا اجرةالمثل تا زمان تولّد جنين، از صاحب نطفه و پدر جنين است؟ و آيا اين كار نوعى اجاره اعضا (اجاره رحم) تلقّى می‌گردد؟ يا مشمول عقد ديگرى است؟
Answer: اين موضوع تابع قرارداد است و اگر قراردادى ندارند و جنبه رايگان نداشته، حقّ اجرة المثل دارد؛ و عمل مزبور نوعى اجاره است، نه اجاره اعضا بلكه اجير شدن براى پرورش جنين.

رابطه فرزند پرورش‌یافته در رحم اجاره‌ای با شوهر زن صاحب رحم [رحم اجاره ای ]

Questionدر موردى كه تخمك زن سالم است، امّا رحم قدرت نگهدارى و پرورش جنين را ندارد، اگر اسپرم شوهر با تخمك زن در آزمايشگاه تركيب شود و سپس نطفه ترکیب‌شده يا جنين حاصله در آزمايشگاه به رحم زن ديگرى منتقل گردد، رابطه شرعى اين كودك ازنظر نسب، ارث، محرمیت و نكاح با شوهر زن صاحب رحم چگونه است؟ و آيا پس از تولد، شوهر زنى كه نطفه طفل پس‌ازانعقاد در رحم او قرار داده‌شده می‌تواند بدون دليل و با اجراى لعان منكر انتساب طفل به خود شود؟
Answer: فقط نسبت به او محرم است و در فرض سؤال طفل تعلّق به شوهر آن زن ندارد تا مسئله لعان پيش آيد.

اجازه شوهر نسبت به رحم اجاره‌ای [رحم اجاره ای ]

Questionآيا مجرّد يا متأهّل بودن زن اجنبى (مادر جانشين)، علم و جهل مادر جانشين، مجّانى يا غير مجّانى بودن رحم، تأثيرى در احكام مربوطه می‌گذارد؟
Answer: هیچ‌کدام تفاوتى ندارد، ولى اگر مادر جانشين شوهر دارد، بايد با اجازه شوهرش باشد.

تعیین جنسیت با اصلاح ژنتیکی [احکام مرتبط با تلقیح]

Questionآیا تعیین جنسیت جنین شرعاً صحیح است؟
Answer: چنانچه تعيين جنسيت جنين از طريق رژيم غذايي باشد فی‌نفسه مانعي ندارد ولي اگر از طريق اصلاح ژنتيکي بر روي نطفه باشد چنانچه ضرورت مهمي نباشد جايز نيست و اگر ضرورت مهمي داشته باشد درصورتی‌که نطفه مشروع را در آزمايشگاه رشد دهند و زماني که جنسيت آن مشخص شد به رحم مادر منتقل نمايند و از نطفه مرد بيگانه استفاده نکنند اشکالي ندارد.

توليد فرزند فقط با اسپرم مرد در رحم مصنوعى [احکام مرتبط با تلقیح]

Questionاگر علم در آينده آن‌قدر پيشرفت كند كه اسپرم مرد را بدون تركيب با نطفه زن، در رحم مصنوعى پرورش دهند، حكم آنچه خواهد بود؟
Answer: آن مولود فقط منسوب به صاحب اسپرم است ولى فرزند شرعى او محسوب نمی‌شود.

تولید اسپرم توسط محصولات نباتی و تلقیح آن به رحم زن [احکام مرتبط با تلقیح]

Questionاگر علم تا آنجا پيشرفت كند كه اسپرم و نطفه را از دانه‌ها و محصولات نباتى و مانند آن بگيرند و به زن تلقيح كنند و نوزاد مصنوعى به عمل‌آورند، در اين صورت كودك متعلّق به چه كسى است؟
Answer: اين كودك فقط با آن زن محرم است، ولى ارث بردن او از آن زن ثابت نيست.

توليد فرزند با اسپرم و نطفه نباتى در رحم مصنوعى [احکام مرتبط با تلقیح]

Questionاگر نطفه و اسپرم را از فرآورده‌های نباتى تهيّه و آن را در رحم مصنوعى پرورش دهند و از آن كودكى به عمل‌آورند. نوزاد به چه كسى ملحق می‌شود؟
Answer: اين نوزاد متعلّق به كسى نيست يعنى نه پدر دارد و نه مادر.

سلول‌های بنیادین برای تولید اسپرم [احکام مرتبط با تلقیح]

Questionاستفاده از سلول‌های بنیادین برای تولید اسپرم و تخمک چه حکمی دارد؟
Answer: استفاده از سلول‌های بنیادین برای این کار اشکال دارد.

تلقيح نطفه متوفی به زوجه‌اش [احکام مرتبط با تلقیح]

Questionنطفه مرد ازنظر علمى تا ۷۲ ساعت پس از مرگ داراى حيات كامل است. اگر زوجه درخواست تلقيح مصنوعى از شوهر متوفّاى خود داشته باشد، آيا اطبّا مجاز به اين كار هستند؟ لازم به ذكر است كه اين عمل بعضاً در كشورهاى خارجى اعمال می‌گردد و عمدتاً در مواردى است كه زوجه از زوج فرزندى نداشته و زوج در همان اوايل ازدواج به هر دليلى از دنيا رفته است.
Answer: اشكال دارد.

حکم فرزند متولدشده از تلقیح نطفه بعد از فوت زوج [احکام مرتبط با تلقیح]

Questionاسپرم زوج با رضايت او و به طريق اصول پزشكى گرفته‌شده تا به زوجه او تلقيح شود، امّا قبل از اين كار از دنيا رفته است؛ و پس از فوت شوهر تلقيح صورت گرفته و فرزند به دنيا آمده است. آيا فرزند مذكور فرزند مشروع همان زوج است و از او ارث می‌برد؟
Answer: اين كار مجاز نبوده است ولى چنانچه نمی‌دانستند فرزند مزبور حلال‌زاده است و احكام محرمیت را دارد و از مادرش ارث می‌برد، ولى از پدر ارث نمی‌برد.
TotalPages : 664