SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

مراجعه به دندان‌پزشک غیر هم‌جنس [پزشك غير همجنس]

Questionمراجعه زنان نامحرم به دندان‌پزشکانى كه با دستكش پلاستيكى كار می‌کنند و تماس دست آنان با صورت به‌وسیله دستكش است، چه حكمى دارد؟
Answer: درصورتی‌که هم‌جنس يافت نشود، جايز است.

وظیفه پزشک در قبال درمان بیمار غیر هم‌جنس [پزشك غير همجنس]

Questionبعضى از خانم‌ها براى معالجه به دكتر مرد مراجعه می‌کنند. آيا با علم به اينكه اين خانم قادر است به دكتر زن مراجعه كند، می‌توان او را معالجه كرد؟
Answer: در فرض سؤال دكتر بايد او را به طبيب زن راهنمايى كند مگر اينكه آن زن واقعاً اعتقادى به طبيب زن نداشته باشد و خود را ناچار بداند.

انجام امور بیماران توسط پرستاران غیر هم‌جنس در غیر ضرورت [پزشك غير همجنس]

Questionدر صورت عدم ضرورت، آيا پرستاران می‌توانند پانسمان بيمارهاى غير هم‌جنس را بررسى و تعويض نمايند؟
Answer: جايز نيست.

مراجعه زن به سونوگرافیست مرد [پزشك غير همجنس]

Questionسونوگرافى نسوج نرم، مثل بیضه‌ها، پستان، عروق دست‌وپا، نيازمند عريان شدن موضع است و اين موضع در معرض ديد سونوگراف قرار می‌گیرد. با توجّه به اينكه متخصّص سونوگراف زن، بسيار كم و در برخى از شهرها وجود ندارد، رجوع به مرد آنچه حكمى دارد؟
Answer: تنها در صورت ضرورت براى درمان جايز است.

عریان کردن اطراف محل مورد معاینه [پزشك غير همجنس]

Questionدر موارد ضرورت مراجعه به پزشک یا پرستار غیرهمجنس، غير از محل مورد معاينه، اطراف آن نيز عريان می‌شود. عريان كردن اطراف، كه در معرض ديد قرار می‌گیرد، چه حكمى دارد؟
Answer: تنها به مقدارى كه لازم است بايد عريان شود.

عدم تفاوت اعضای مختلف بدن ازنظر حرمت نگاه [پزشك غير همجنس]

Questionآيا در سونوگرافى از شكم يا پستان خانم‌ها، ازنظر حرمت نگاه پزشك غير هم‌جنس، تفاوتى وجود دارد؟
Answer: تفاوتى ميان اين دو نيست.

مشاهده و لمس موهای بیمار [پزشك غير همجنس]

Questionدر صورت لزوم، مشاهده و لمس موهاى خانم بيمار، جهت معاينه توسط پزشك مرد چه صورتى دارد؟
Answer: درصورتی‌که مراجعه به پزشک غیر هم‌جنس همچنین لمس يا مشاهده براى تشخيص بيمارى ضرورت داشته باشد جايز است.

ملاک مراجعه بیماران به پزشک مرد یا زن [پزشك غير همجنس]

Questionدر صورت وجود پزشك زن و مرد به تعداد كافى، آيا ملاك مراجعه بيماران، هم‌جنس بودن پزشك است يا حاذق بودن؟
Answer: درصورتی‌که در عدم مراجعه به حاذق‌تر، بيم خطر و ضرر باشد، بايد حاذق‌تر را مقدّم بشمرد؛ و اگر بيم ضرر و خطرى نباشد، معيار هم‌جنس بودن است. (البتّه در مواردى كه معاينات بدنى لازم است).

مرجع تعیین حاذق بودن طبیب [پزشك غير همجنس]

Questionتعيين حاذق بودن طبيب به عهده چه مرجعى است؟ بيمار يا مراجع ديگر؟
Answer: بديهى است حاذق بودن را تنها اهل خبره می‌توانند تشخيص دهند.

الزام بیمار به مراجعه به پزشک هم‌جنس [پزشك غير همجنس]

Questionآيا می‌توان بيماران را به مراجعه به پزشك هم‌جنس، حتّى با ادّعاى اضطرار و مجوّز شرعى، ملزم كرد؟
Answer: درصورتی‌که بيمار خود را ناگزیر از مراجعه به غير هم‌جنس ببيند، مراجعه به غير هم‌جنس مجاز است.

لمس و نظر بیماران غیرهمجنس کودک [پزشك غير همجنس]

Questionلمس و نظر بيماران غير هم‌جنس تا چه سنّى جايز است؟
Answer: مادامی‌که مميّز نباشند، لمس و نظر جايز است؛ و هنگامی‌که به حدّ تميز رسيدند نگاه كردن قبل از بلوغ، اگر مفسده خاصی نداشته باشد، اشكالى ندارد.

خودداری پزشک از معاینه بیمار غیر هم‌جنس [پزشك غير همجنس]

Questionآيا پزشك می‌تواند از معاينه بيمار غير هم‌جنس، كه به او مراجعه كرده، خوددارى كند؟
Answer: درصورتی‌که بيمار بتواند به‌وسیله طبيب هم‌جنس مشكل خود را حل كند، بايد به او مراجعه نمايد.

مراجعه به پزشک غیر هم‌جنس در روستا [پزشك غير همجنس]

Questionاگر جان بيمار درخطر نباشد بلكه یک بيمارى خفيف يا متوسّط باشد، آيا خانم بيمار حتماً بايد به پزشك هم‌جنس در شهر مراجعه كند، يا در روستا پزشك مرد مجاز است با انجام معاينات ضرورى، اقدام به تشخيص و درمان نمايد؟
Answer: اگر رفتن به شهر كارى شاق و موجب عسر و حرج باشد و بيمار مزبور نياز به مراجعه به طبيب داشته باشد جايز است.

معاینه غیر هم‌جنس توسط دانشجوی پزشکی جهت آموزش [پزشك غير همجنس]

Questionبا توجّه به اينكه هر پزشكى در طول دوران دانشجويى خود بايد هرچند مختصر از انواع و اقسام اختلالات و بیماری‌ها چه در مورد آقايان و چه خانم‌ها آگاهى يافته و آموزش ببيند و با توجّه به اينكه در مورد دانشجویان، اين موارد بيشتر آموزشى هستند تا درمانى و درواقع دانشجو براى مراحلى كه در آينده زندگى بيماران وابسته به وجود او خواهد بود، آماده می‌شود. با در نظر گرفتن تمامى اين شرايط، بفرماييد تكليف و وظيفه دانشجو در جمع بين وظيفه پزشكى و دانشجويى كه در كتب پزشكى بر انجام آن تأكيد شده و وظيفه شرعى و اسلامى چيست؟
Answer: چنانچه نجات مسلمين (ولو در آينده) متوقف بر این‌گونه آموزش‌ها باشد و راه منحصر به اين معاينات و مشاهدات باشد جايز است.

معاینه عورت بیمار هم‌جنس جهت تشخیص بیماری [پزشك غير همجنس]

Questionبا توجّه به اينكه جهت معاينه ساده پروستات، حتماً بايد از طريق مقعد، بيمارى را موردبررسی قرارداد تا تشخيص قطعى بیماری‌های پروستات داده شود همچنين در بسيارى از بیماری‌های آلت تناسلى، مشاهده و گاه لمس آن ضرورى است. آيا در چنين مواردى پزشك مرد می‌تواند بيمار مرد را بدون اشكال شرعى معاينه نمايد؟ اگر با عدم انجام اين معاينه، بيمارى را تشخيص ندهد و بيمارى ـ مثلاً سرطان ـ پيشرفت كند، آيا پزشك مسئول است؟ (با توجّه به اينكه استفاده از آيينه هميشه امکان‌پذیر نيست و در ضمن عمل لمس نيز بايد بادید كامل و با دست انجام شود و ازاین‌رو در حال حاضر در تمامى مراكز درمانى اين معاينه مستقيماً انجام می‌شود).
Answer: از سؤال استفاده می‌شود كه اين امر ضرورى است و در اين صورت معاينات مزبور اشكالى ندارد؛ و اگر در این‌گونه موارد پزشك كوتاهى كند مسئولیت دارد.

نحوه اجرای حد بر بیمار و زن باردار [احكام حدود و تعزيرات]

Questionدرصورتی‌که حدّى بر شخص مريضى واجب شود، آيا می‌توان هشتاد چوب نازك در كنار هم گذاشت و با آن‌یک ضربه بر بدن بيمار زد؟ درصورتی‌که پاسخ مثبت باشد، آيا تعزير هم همين حكم را دارد؟ با توجّه به اين مقدّمه حكم مسئله زير را بيان فرماييد: زنى در زمان مجرّد بودن كارى كرده كه حكمش تعزير بوده و اكنون پس از ازدواج درحالی‌که در دوران حمل به سر می‌برد و شوهرش نيز از اين كار او مطلع نبوده، جرم او ثابت‌شده است، با توجّه به اينكه اين زن در حال حاضر هم بيمار است و هم دوران حمل را سپرى می‌کند و هم اگر تعزير شود شوهر وى مطلع گشته و ممكن است وى را طلاق دهد، يا مفاسد ديگرى ايجاد می‌شود، آيا در چنين مواردى مثلاً می‌توان سی تركه نازك كنار هم گذاشت و به‌عنوان تعزير با آن‌یک ضربه بر بدن او وارد كرد؟
Answer: در مورد بيمار می‌توان به تعداد حد، چوبه روی‌هم گذارد و بر بدن او زد؛ و در مورد زن حامل بايد بعد از وضع حمل اجراى حد شود. امّا در مورد تعزير می‌توان به یک يا چند شلّاق هم قناعت كرد و تعزير منحصر به شلاق نيست و می‌توان در این‌گونه موارد به‌وسیله توبيخ يا نصيحت به‌شرط اينكه اميد اثر در آن باشد قناعت كرد.

اجرای حد بر بیمار مبتلابه صرع [احكام حدود و تعزيرات]

Questionشخصى كه حالت صرع (غش) دارد محکوم‌به شلاق شده و هر زمان که او را براى اجراى حدّ حاضر می‌کنیم دچار صرع می‌شود. چه بايد كرد؟
Answer: بايد حدّ را متوقف كرد تا از اين حالت بهبودى يابد؛ و اگر اميد بهبودى نيست بايد از «ضغث و شماريخ» استفاده كرد.

خودکشی [احكام حفظ جان]

Questionحکم خودکشی چیست؟
Answer: خودکشي از گناهان کبيره محسوب می‌شود و مجازات شديدي در جهان آخرت دارد و شخص مؤمن هرگز به آن فکر نمی‌کند و نشانه ضعف ايمان و ناتواني او است.

دعا و شرکت در مراسم کسی که خودکشی کرده [احكام حفظ جان]

Questionآیا برگزاری مراسم و شرکت در مراسم کسی که خودکشی کرده است جایز است؟
Answer: خودکشى به‌یقین از گناهان کبیره است و مالکیت انسان نسبت به نفس خویش، نمی‌تواند دلیل بر خودکشى شود. همان‌گونه که مالکیت انسان نسبت به اموالش، نمی‌تواند مجوّز آتش زدن آن گردد. البتّه باید تمام مراسم را براى این‌گونه افراد مانند مسلمان عادی انجام داد و شرکت در این مراسم و دعا براى نجات آن‌ها مانعی ندارد، شاید مشمول عفو الهى واقع شوند.

ممانعت از خودکشی [احكام حفظ جان]

Questionنسبت به شخصى كه قصد خودکشی دارد؛ ۱. آيا جلوگيرى از خودكشى وى بر ديگران واجب است؟ ۲. اگر ممانعت از خودكشى آن شخص، مستلزم مخارجى باشد تا چه مبلغى بايد تحمّل كرد؟ و پرداخت آن بر عهده كيست؟ ۳. اگر بازدارى شخص فوق از خودكشى، مستلزم استقبال از خطر جانى يا به خطر افتادن سلامت نجات‌دهنده باشد تا چه اندازه بايد از اين خطر استقبال نمايد؟
Answer: ۱ تا ۳. جلوگيرى از خودكشى بر هر مسلمانى واجب است و اگر هزينه كمى داشته باشد بايد شخص بازدارنده بپردازد. امّا اگر هزينه آن سنگين باشد، يا مستلزم خطر جانى باشد، بر آن شخص لازم نيست ولى چنانچه بیت‌المال توانايى داشته باشد بايد آن را بپردازد.

نجات جان کافر [احكام حفظ جان]

Questionآيا نجات جان كافر حربى و كافر غير حربى لازم است؟
Answer: نجات جان كافر حربى لازم نيست و در مورد كافر ذمّى احتياط نجات دادن است.

عدم رضایت نجات شونده [احكام حفظ جان]

Questionآيا براى ممانعت از خودكشى شخص، رضايت يا عدم رضايت وى ـ براى نجات ـ در تكليف نجات‌دهنده، مدخلیت دارد؟ و در صورت عدم رضايت براى نجات جان خود، اگر كسى اقدامى در جهت نجات وى انجام داد كه در ضمن آسيبى هم به شخص خودكشى كننده وارد شد، آيا منجى ضامن است؟
Answer: رضايت او لازم نيست؛ و درصورتی‌که نجاتش منحصر به راهى است كه آسيبى به او می‌رسد اشكالى ندارد و ضامن نيست.

خودداری بیمار از درمان [احكام حفظ جان]

Questionآيا بيمار حق دارد از درمان سرپيچى كند، حتّى اگر وضعیت او بدتر شود، يا بميرد؟
Answer: در صورت خطر مرگ، بيمار نمی‌تواند درمان را قطع كند. همچنين جايى كه ضرر مهمی به او می‌رسد و درمان آزار مهمی به او نمی‌رساند.

حفظ جان اعتصاب‌کننده غذا [احكام حفظ جان]

Question نسبت به كسى كه اعتصاب غذا نموده و جان خود را به خطر انداخته، يا لااقل سلامتى خود را دچار مخاطره كرده و تنها با تغذيه اجبارى توسّط پزشك می‌توان او را از خطر جانى حفظ نمود، بفرماييد: ۱. آيا اين كار براى پزشك واجب است، يا می‌تواند اقدامى نكند؟ ۲. اگر تغذيه واجب و راه آن منحصر به ضرب‌وجرح اعتصاب‌کننده باشد، براى نجات وى، چه مقدار ضرب‌وجرح او مجاز است؟ ۳. اگر ضرب‌وجرح چنين كسى موجب تغيير رنگ پوست وى و مستلزم ديه گردد، ديه آن بر عهده كيست؟ ۴. آيا حكم فوق نسبت به اعتصاب‌کننده‌ای كه می‌داند با اعتصاب غذا، خود را در معرض مرگ قرار می‌دهد، با شخصى كه از عواقب كارش بی‌خبر است فرق می‌کند؟ اگر فرق دارد، وظيفه طبيب در مورد او چيست؟ ۵. اگر پزشك را مجبور به تغذيه اجبارى نسبت به اعتصاب‌کننده غذا بنمايند، نه به جهت حفظ جان اعتصاب‌کننده، بلكه براى اقرار گرفتن از وى نسبت به امرى، پزشك چه تكليفى دارد؟
Answer: ۱. اين كار براى پزشك و ساير مسلمانان در موارد وجوب، واجب است. ۲. حداقل لازم در موارد احساس خطر براى اعتصاب‌کننده غذا جايز است. ۳. در موارد وجوب ديه ندارد. ۴. براى طبيب تفاوتى ندارد. ۵. هرگاه جان بيمار درخطر نباشد، طبيب نمی‌تواند او را مجبور به غذا خوردن كند مگر در مواردى كه مصالح مهم كشور و جامعه اسلامى در ميان باشد.

عیب‌های مخصوص زنان [احکام مرتبط با ازدواج]

Questionزوج در چه مواردى حقّ فسخ عقد نكاح را دارد؟
Answer: هرگاه مرد بعد از عقد بفهمد كه همسرش يكى از هفت عيب زير را دارد می‌تواند عقد را فسخ كند: ۱. ديوانگى ۲. بيمارى خوره ۳. بيمارى برص ۴. كور بودن ۵. شَل بودن، به‌طوری‌که آشكار باشد ۶. افضا شدن (يعنى راه بول و حيض او، يا راه حيض و غائطش يكى شده باشد و به‌طورکلی پارگى طورى باشد كه قابل‌استفاده براى آميزش جنسى نباشد) ۷. گوشت يا استخوان يا غدّه‌ای در او باشد كه مانع نزديكى شود؛ و چنانچه مرد به سبب يكى از اين عيوب عقد را به هم بزند نياز به طلاق نيست، همان فسخ كافى است.

عدم بکارت [احکام مرتبط با ازدواج]

Questionآيا نبودن بكارت در دختر باعث جواز فسخ عقد می‌شود؟ معناى فسخ چيست؟
Answer: درصورتی‌که شرط بكارت كرده باشد حق فسخ دارد و معمولاً در محیط‌های ما، شرط بكارت به‌عنوان یک شرط ضمنى و از پيش توافق شده است.

معنای فسخ عقد [احکام مرتبط با ازدواج]

Questionمعناى فسخ عقد چيست؟
Answer: معناى فسخ اين است كه بگويد: «من عقد را فسخ كردم، يا به هم زدم» و به هر زبانى باشد كافى است.

قصدی بودن تدلیس [احکام مرتبط با ازدواج]

Questionبا توجّه به این‌که در موردترمیم پرده بکارت می‌فرمایید؛ «... قصد تدليس نداشته باشند» آيا تدليس یک امر قصدى است؟
Answer: آرى تدليس یک امر قصدى است.

آزمايش پرده بكارت [احکام مرتبط با ازدواج]

Questionچنانچه عروسى از باب احتياط، براى بررسى بكارت به دكتر زن و در صورت نبودن زن به طبيب مرد مراجعه كند، با توجّه به لزوم لمس و نظر اين كار چه حكمى دارد؟
Answer: هرگاه ترك اين كار مظنّه مفاسد و اختلافات مهمی بوده باشد جايز است؛ و در اين صورت بايد حتّى الامكان از طبيب زن استفاده شود و اگر ممكن است از غير طريق رؤيت مثلاً با استفاده از لمس غیرمستقیم به‌وسیله دستكش و مانند آن انجام گيرد.
TotalPages : 664