عادت، مانع شناخت

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
سیگار پدیده مرگبار عصر ما
پیشگفتارادلّه حرمت سیگار

یکى از موانع اجتهاد، و به تعبیر دیگر از جمله موانع معرفت و شناخت، آلوده بودن خود انسان، یا جامعه اى که در آن زندگى مى کند، به چیزى است که مى خواهد درباره آن تحقیق نماید. هرگاه شخصى مثلا تاجرِ کالاهاى آمریکایى و اسرائیلى باشد، یا این گونه کالاها در جامعه وى رواج زیادى داشته باشد، شناخت ضررهاى آن، و صادر کردن حکم شرعى اش، براى وى کار ساده اى نخواهد بود. همان گونه که اگر کسى آلوده به سیگار باشد، نمى تواند در مورد سیگار مطالعه درستى داشته باشد، یا کسى که در محیط آلوده به دخانیات زندگى مى کند، نمى تواند به راحتى پیرامون آن سخن گفته، و نظریّه دهد.

معروف است هنگامى که علاّمه حلّى(رحمه الله) تصمیم مى گیرد پیرامون «منزوحات بئر»(1) در مورد آن فتوا دهد، ابتدا دستور مى دهد چاه آب آشامیدنى داخل منزلشان را پر نمایند، تا مبادا وجود آن چاه، مانع تصمیم گیرى صحیح او در احکام شرعى این موضوع گردد!

نتیجه این که: به هنگام بحث و تحقیق پیرامون مسأله اى، باید تعلّقات و وابستگى هاى به آن مسأله را از بین برد، یا نادیده گرفت. به همین دلیل، منشأ اشکالات زیادى که در مورد حرمت سیگار خصوصاً، و انواع دخانیات عموماً، مطرح مى شود، آلودگى طیف گسترده اى از جامعه به آن است. و لذا در موارد مشابه که این آلودگى وجود ندارد، یا در مقیاس محدودترى است، گفتگو و مقاومت در مورد آن نیز به همان نسبت کمتر است.

با توجّه به این مقدّمه، ادلّه حرمت سیگار و سایر دخانیات را بررسى مى کنیم:


1. «بئر» به معناى چاه آب، و «منزوحات» تعداد سطل هاى آب است که به هنگام آلوده شدن آب چاه به نجاستى (مثلا مردار حیوانى) از چاه کشیده مى شود، تا چاه پاک گردد، ولى معروف در میان فقهاى امروز این است که آب چاه تنها با تغییر بو یا رنگ یا طعم آبِ آن، به سبب وقوع چیز نجس، نجس مى شود، و در غیر این صورت پاک است.

پیشگفتارادلّه حرمت سیگار
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma