SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

نگهداری جنین مرده در شیشه [احکام مرتبط با سقط جنین]

Questionنگهدارى جنين مرده در شيشه، جهت آموزش چه حكمى دارد؟ آيا جهت دکور آزمايشگاهى، يا نگهدارى در منزل جايز است؟
Answer: جهت آرایه و امثال آن جايز نيست ولى اگر ضرورتى براى آموزش‌های لازم ايجاب كند و چيزى جانشين آن نشود، مانعى ندارد.

افتادن جنین کمتر از دوماه در دستشویی [احکام مرتبط با سقط جنین]

Questionجنین دوماهه‌ای سقط کردم که ناخواسته داخل چاه دستشویی افتاد، آیا گناهی مرتکب شده‌ام؟ تکلیف من چیست؟
Answer: هرگاه ناخواسته بوده تکلیفی ندارید مگر بتوان همان لحظه به‌راحتی خارج کرد.

افتادن جنین چهارماهه در دستشویی [احکام مرتبط با سقط جنین]

Questionاگر بچه سقط شده چهار ماهش تمام‌شده باشد و در دستشویی بیفتد و امکان خارج کردن آن نباشد، چه حکمي دارد؟ آيا گناه است؟
Answer: اگر ممکن است باید خارج کنند و اگر ممکن نیست تا وقتی از بین برود ازآنجا استفاده نکنند.

تبلیغ برای سقط‌جنین [احکام مرتبط با سقط جنین]

Questionتبليغات زياد باعث شده كه افراد از داشتن فرزند احساس شرمندگى نموده و مبادرت به سقط‌جنین نمايند، آيا چنين تبليغاتى جايز است؟
Answer: چنین تبلیغاتی جايز نيست.

تعریف جنین [احکام مرتبط با سقط جنین]

Questionتعریف جنین ازنظر فقه اسلامی در خصوص اینکه از چه زمانی به نطفه جنین اطلاق می‌شود چیست؟ از زمان انعقاد نطفه یا مراحل دیگر؟ آیا بین جنین ناشی از لقاح طبیعی با جنین ناشی از تلقیح مصنوعی و جنین اهدایی ازنظر فقهی در تعاریفی که ارائه می‌شود، تفاوتی وجود دارد؟
Answer: عنوان جنین از همان لحظه انعقاد نطفه به آن اطلاق می‌شود و تفاوتی بین لقاح طبیعی و مصنوعی نیست.

عدم شمول عمومات قتل عمد در سقط‌جنین [احکام مرتبط با سقط جنین]

Questionآيا سقط‌جنین یک نوع قتل عمد نيست كه در اين صورت كفّاره خواهد داشت؟
Answer: خیر عمومات قتل عمد شامل سقط‌جنین نمی‌شود همان‌طور که قصاص در آن نیست.

عدم کفاره در سقط عمدی [احکام مرتبط با سقط جنین]

Questionآیا در سقط عمدی، پرداخت کفاره لازم است؟
Answer: سقط به‌طورکلی کفاره ندارد، هرچند احتیاط مستحب پرداختن کفاره قتل خطا در این مورد است. که عبارت است از آزاد کردن بنده و اگر این ممکن نبود شصت روز روزه گرفتن و اگر این ممکن نبود شصت فقیر را سیر کند.

مقدار دیه جنین [دیه جنین ]

Questionدیه جنین چه مقدار است؟
Answer: دیه جنین بنا بر احتیاط واجب به شرح زیر است: در بیست روز اوّل (که نطفه است) ۱۵ مثقال معمولی طلا و در بیست روز دوّم (که علقه است) ۳۰ مثقال و در بیست روز سوّم (که مضغه است) ۴۵ مثقال و در بیست روز چهار (که عظام است) ۶۰ مثقال و در بیست روز پنج (که لحم است) تا زمانی که اعضاء کامل شود و قبل از آن‌که جنین در شکم مادر به حرکت درآید ۷۵ مثقال و پس از دمیدن روح در پسر دیه کامل و در دختر نصف دیه کامل تعلّق می‌گیرد.

مسئول دیه سقط‌جنین [دیه جنین ]

Questionبا توجّه به اينكه افراد زيادى (ازجمله پزشك، فروشنده، خريدار، تزريق كننده، پدر و مادر جنين) در سقط به‌وسیله دارو نقش دارند، ديه سقط بر عهده كيست؟
Answer: دیه جنین بر عهده کسانی است که مباشر در سقط بوده‌اند و چنانچه مادر با میل و اختیار، خود را در اختیار طبیب قرارداده که سقط کند نیمی از دیه بر عهده اوست و باید علاوه بر پرداخت دیه از گناه بزرگی که مرتکب شده‌اند به‌طورجدی توبه کنند و با اعمال نیک آینده، گذشته را جبران نمایند.

تزریق کننده جاهل به اثر داروی سقط [دیه جنین ]

Questionاگر تزريق كننده از اثر داروى سقط‌جنین باخبر نباشد، ديه بر عهده چه كسى است؟
Answer: بر عهده كسى است كه اين دستور را به او داده است.

وارثان دیه جنین [دیه جنین ]

Questionوارثان دیه جنین چه کسانی هستند؟
Answer: ديه جنين به پدر و مادرش می‌رسد و اگر يکي از آن‌ها در سقط شرکت داشته از ديه ارث نمی‌برد و تمام آن به ديگري می‌رسد و اگر هر دو در سقط شرکت داشته‌اند ديه به پدربزرگ و مادربزرگ پدري و مادري و برادران و خواهران آن جنين می‌رسد و طبق قانون ارث تقسيم می‌شود و اگر آن‌ها رضايت دهند مشکل حل می‌شود.

چگونگی پرداخت دیه جنین [دیه جنین ]

Questionاین‌جانب با رضایت همسرم یک‌بار در سال ۷۲ مرتکب عمل سقط‌جنین شده‌ایم جنین مذکور حدود دو ماه بود و یک‌بار هم به علت مشکلات در سال ۸۲ مرتکب این عمل خلاف شرع شدیم این بار جنین ۴۵ روزه بود. لطف فرموده و بفرمایند هرکدام چه حکمی دارد؟
Answer: درصورتی‌که عامل سقط شما بوده‌اید، نه همسرتان، هرچند ایشان راضی به این کار بوده‌اند دیه جنین را شما باید به ایشان بپردازید؛ و اگر ایشان به شما ببخشد بری الذمه می‌شوید ولی چنانچه عامل هر دو باهم بوده‌اید دیه آن به برادران و خواهران و پدربزرگ و مادربزرگ آن جنین می‌رسد. ضمناً دیه آن دو جنین شصت مثقال معمولی طلا است.

دیه جنینی که مشترکاً توسط پدر و مادر سقط شده [دیه جنین ]

Questionاگر درخواست از مادر و تزریق از پدر باشد، دیه بر عهده چه کسى است؟
Answer: دیه بر عهده هر دو است هرکدام به مقدارى که در آن کار سهیم بوده‌اند.

برائت از دیه توسط پزشک [دیه جنین ]

Questionدر مواردى كه لازم است پزشك سقط‌جنین كند، ديه لازمه بايد توسّط چه كسى پرداخت شود، آيا پزشك می‌تواند شرط كند كه ديه بر عهده وى نباشد؟ آيا اين شرط، جهت رفع دين از وى كافى است؟
Answer: احتياط اين است كه طبيب با بيمار يا كسان او شرط كند كه ديه را خودشان بپردازند و الا خودش بايد عهده‌دار بشود (بنا بر احتياط).

بعد از سقط متوجه شود مجاز به سقط کردن بوده [دیه جنین ]

Questionفردی فرزند ۳۲ روزه خود را سقط کرده ولی بعد از سقط فهمیده است که درهرصورت باید فرزندش را سقط می‌کرده چون بارداری برایش ضرر دارد. آیا دیه را باید بپردازد؟
Answer: هرگاه بارداری ضرر مهمی برای او داشته باشد این کار جایز بوده ولی احتیاط آن است که دیه را بدهد و یا از کسانی که دیه به آن‌ها می‌رسد حلالیت بطلبد.

حکم دیه سقط‌جنین [دیه جنین ]

Questionدیه سقط‌جنین در صورت عمد احتیاط واجب است یا مقدار دیه؟ در صورت غیر عمد چه حکمی دارد؟
Answer: در هر دو صورت دادن دیه واجب است و مقدار آن احتیاط واجب است.

دیه جنین نامشروع که توسط مادر سقط شده [دیه جنین ]

Questionاگر مادر آمپول را به خود تزریق کند تا جنین نامشروع خود را سقط کند، دیه بر عهده چه کسى است و به چه کسى تعلّق می‌گیرد؟ اگر شوهر ببخشد چطور؟
Answer: دیه سقط در اینجا بر عهده مادر است؛ و دیه او به حاکم شرع می‌رسد و در مصارف بیت‌المال مصرف می‌شود.

حکم شرعی تغيير جنسیت [تغيير جنسيّت]

Questionتغيير جنسیت ازنظر شرع چگونه است؟
Answer: تغيير جنسیت و ظاهر ساختن جنسیت واقعى (در افراد دوجنسی كه یک جنس آن‌ها غلبه دارد) خلاف شرع نيست؛ بلكه واجب است. البته باید از مقدمات مشروع استفاده شود یعنى نظر و لمس حرام در آن نباشد، مگر اینکه به حد ضرورت برسد، ولى تغيير جنسیت صورى و كاذب جايز نيست.

تغییر جنسیت صوری [تغيير جنسيّت]

Questionمردى در اثر عدم تربيت صحيح و مراعات نكردن مسائل شرعى در خانواده، در كودكى لباس زنانه پوشيده و اکنون‌که بزرگ‌شده خود را زن می‌داند و با استفاده از داروهاى شيميايى حالات زنانه را در خود تقويت كرده و درخواست تغيير جنسیت دارد، آيا می‌تواند تغيير جنسیت بدهد؟
Answer: تغيير جنسیت صورى جايز نيست، ولى اگر جنسیت واقعى او خلاف آن است كه در او ظاهر است، تغيير آن جايز، بلكه گاه واجب است.

حکم ازدواج بعد از تغییر جنسیت [تغيير جنسيّت]

Questionمردى به علّت اينكه درگذشته علاقه زيادى به بازى با دختران داشته و به جهت اينكه صاحب فرزندى در زندگى مشترك خود نگرديده و به خاطر لجبازى در برخى مسائل با دوستانش، تصميم به تغيير جنسیت می‌گیرد. وى بدون اطّلاع خانواده‌اش، قريب به شش ماه داروهاى هورمونى زنانه مصرف كرده و جهت محكم نمودن تصميم خويش با روانشناسى مشاوره نموده است. ابتدا با طرح مسائلى دروغ در خانواده، از قبيل اينكه به گفته پزشكان «قلب من زنانه است» و مانند آن، قصد آماده‌سازی زمينه اين كار را داشته است، پس از مدّتى با اغفال خانواده‌اش موفّق می‌شود خانمش را طلاق دهد و در گام بعد براى اولین بار لباس زنانه پوشيده و با آراستن شكل ظاهرى خويش به شكل زنان به منزلشان می‌آید، كه با عکس‌العمل تند والدين روبه‌رو می‌شود، ولى نه‌تنها عقب‌نشینی نكرده، بلكه تهديد می‌نماید كه اگر به آرزويش نرسد انتحار خواهد كرد؛ و بالاخره تغيير جنسیت داده و با تغيير نام خود با مردى ازدواج می‌کند. حكم اين مسئله چيست؟
Answer: تغيير جنسیت دو صورت دارد: گاهى صرفاً ظاهرى و صورى است يعنى اثرى از آلت جنس مخالف نيست، بلكه فقط یک جرّاحى صورى انجام می‌گیرد و چيزى شبيه آلت جنس مخالف ظاهر می‌گردد، اين كار حرام است و بايد به شدّت از آن پرهيز نمود؛ و اگر ازدواجى بر اساس آن صورت گيرد حرام و باطل است و حدّ شرعى دارد. ولى گاه واقعى است، يعنى با جرّاحى كردن، عضو تناسلى مخالف ظاهر می‌گردد، اين كار ذاتاً جايز است و محذور شرعى ندارد، مخصوصاً در مواردى كه آثار جنس مخالف در او باشد امّا چون اين جرّاحى نياز به لمس و نظر دارد، تنها در موارد ضرورت جايز است.

وظیفه دو جنسه نسبت به اعمال گذشته [تغيير جنسيّت]

Questionشخصی پس از ازدواج تا دو سال مشخص نشد كه زن است ولى اين مطلب بعداً باعث طلاق شد. این شخص روستاى كوچكی که همه باهم خويشاوند هستند زندگی می‌کند و ايشان با همه مردها روابط حسنه و دوستانه‌ای دارد. اکنون‌که با اين مشكل مواجه شده، نمی‌تواند در روستا زندگى كند. با اين مشكل چه كند؟ نماز و روزه اين شخص چگونه است؟ كدام حالت را رعايت كند؟ مرد باشد همان‌گونه كه در اين مدّت بوده، يا زن شود؟
Answer: چنانچه واقعاً جنسیت او زن است و مرد بودن اشتباه بوده، بايد فعلاً به وظايف زن عمل كند و نسبت به گذشته كه اطّلاعى نداشته، گناهى مرتكب نشده است. البتّه ماندن او در آن محيط كوچك بااین‌حال مشكل است و مصلحت اين است كه ازآنجا مهاجرت كند. شکی نيست كه او گرفتار وضع دشوارى است، امّا به لطف خدا مشكل او حلّ می‌شود.

وظیفه پزشک نسبت به تقاضای تغییر جنسیت [تغيير جنسيّت]

Questionدخترى از كودكى لباس مردانه می‌پوشیده و اکنون‌که بزرگ‌شده خود را مرد می‌داند و با استفاده از داروهاى شيميايى حالت مردانه در خود ايجاد كرده و با مراجعه به پزشك، درخواست تغيير جنسیت نموده است، آيا پزشك مجاز به تغيير جنسیت است؟
Answer: تغيير جنسیت اگر صورى باشد، جايز نيست و اگر واقعى باشد (اين امر در افراد دوجنسی واقع می‌شود) به‌عنوان درمان و ظاهر شدن جنسیت واقعى جايز و گاه واجب است.

حکم ازدواج در صورت تغییر جنسیت هم‌زمان زن و شوهر [تغيير جنسيّت]

Questionاگر زن و شوهر باهم در یک‌زمان تغيير جنسیت دهند، حكم ازدواج قبلى آن‌ها چيست؟
Answer: اگر تغيير حقيقى باشد زوجیت بلافاصله فسخ می‌شود و می‌توانند مجدّدا عقد ازدواج در شكل جديد بخوانند ولى احتياط آن است كه زمان عدّه بگذرد.

حکم ازدواج و مهریه بعد از تغییر جنسیت [تغيير جنسيّت]

Questionاگر يكى از زوجين تغيير جنسیت دهد لطفاً بفرماييد: ۱. حكم ازدواج آن‌ها چيست؟ ۲. مهريّه زوجه چه حكمى دارد؟
Answer: اگر تغيير جنس واقعى باشد نه صورى، ازدواج آن‌ها باطل می‌شود، ولى مهريّه مربوط به زمان قبل به قوّت خود باقى است.

ازدواج خنثای مشکلِ [متفرقه ازدواج و زناشویی]

Questionحکم خنثاي مشکلِ که نه مي¬تواند با مردان ازدواج کند و نه با زنان و دچار عسر و حرج مي¬شود چيست؟
Answer: در عصر و زمان ما که مي¬توانند جنس اصلي و غالب فرد را تشخيص دهند و با عمل جراحي آن جنسيت را تقويت و آشکار کنند خنثاي مشکلِ بسيار نادر است؛ و در فرض مساوي بودن هر دو جنسيت، حذف يکي با عمل جراحي اشکال ندارد. ولي در افرادي که جنس غالب آن‌ها مشخص است بايد همان جنسيت را تقويت کنند و تغيير جنسيت صوری براي آن‌ها و افراد سالم و عادي جايز نيست.

تاریخچه عزاداری در زمان پیامبر [فلسفه عزاداری]

Questionآیا هیچ سنّتى از زندگى پیامبر (صلی‌الله علیه وآله) وجود دارد که بر اساس آن مراسم عزاداری ماه محرم برگزار شود؟
Answer: بدون شک عزادارى براى شهدا در زمان پیامبر اکرم (صلی‌الله علیه وآله) وجود داشته است. ازجمله براى شهادت مظلومانه حضرت حمزه عموى شجاع و بزرگوار پیغمبر اکرم (صلی‌الله علیه وآله) رسول خدا دستور عزادارى بر او داد و حتى زنان انصار را دعوت كرد كه به خانه حضرت حمزه بروند و براى او سوگوارى كنند. روش عزادارى باید مطابق سنّت آن حضرت و امامان معصوم (علیهم‌السلام) و عرف عقلا باشد.

دلیل زنده نگه‌داشتن واقعه کربلا [فلسفه عزاداری]

Questionبعضى از شبهه افکنان می‌گویند: حادثه کربلا مربوط به بیش از یک هزار و سیصد سال پیش است و امروز هیچ‌یک از طرفین آن قضیه و نسل‌های آن‌ها وجود ندارند، چرا هرسال یاد آن‌ها را زنده نگه می‌داریم؟
Answer: آن‌هایی که ایراد می‌کنند، توجّه به این حقیقت ندارند که عاشورا یک «حادثه» نبود بلکه یک «جریان تاریخى» بود. جریان مبارزه حق و باطل، عدالت و ظلم؛ و این مبارزه در همه اعصار و قرون ادامه دارد و عاشوراى حسینى درس لازم را براى پیروزى حق بر باطل به طرفداران حق می‌دهد و شعار «هیهات منا الذّله» بیانگر این جهاد پرارزش است و ما از این درس در طول تاریخ استفاده فراوان برده‌ایم.

عظیم‌تر بودن مصیبت ائمه از مصیبت دیگران [فلسفه عزاداری]

Questionاگر کسى بگوید: «مصیبت‌هایی که من در طول زندگى دیده‌ام، کمتر از مصیبت‌هایی که مثلاً حضرت فاطمه (علیها السلام) دیده نیست بلکه بیشتر است!» بنابراین دلیلى ندارد که براى آن بزرگوار به خاطر سیلى خوردن گریه کنم، جوابش چیست؟
Answer: با توجّه به مقامات والاى آن بزرگواران، مصیبت‌هایی که بر آن‌ها واردشده بسیار مهم‌تر از مصائب دیگران است. آیا اگر یک فرد عادى را سیلى بزنند، یا یک عالم بسیار بزرگ متّقى را سیلى بزنند، ازنظر مصیبت یکسان است؟

افراط گری مداحان [فلسفه عزاداری]

Questionآیا افراط گرى بعضى از مدّاحان در مقام امامت و برابرى آن با مقام خداوند، مورد تائید جناب‌عالی هست؟
Answer: اگرچه بعضى از مدّاحان و افراد ناآگاه (البته حساب اکثریت آگاه مداحان از آن‌ها جدا است) سخنان نادرستى درباره عزاى امام حسین (علیه‌السلام) و یا سایر امامان (علیهم‌السلام) یا غلو در حق آنان دارند ولى این مسئله ارتباطى به اصل عزادارى که باعث بیدارى و آگاهى امّت اسلامى و داراى جنبه ظلم‌ستیزی است و درواقع مکتبى است براى پرورش صفات برجسته انسانى، ندارد
TotalPages : 664