SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

وظیفه فردی که درخت وقفی را جابه جا کرده [سایر موقوفات ]

Questionاگر کسی درخت وقفی را بدون اجازه واقف از جا بکند و در محل دیگری بنشاند؛ در حال حاضر وظیفه او چیست؟
Answer: در صورت امکان باید برگرداند و اگر امکان ندارد باید از آن نگهداری کند و درآمد آن را در مورد وقف هزینه نماید.

ایجاد مزاحمت درخت وقفی برای دیگران [سایر موقوفات ]

Questionدرختی که سایه اش وقف شده و الان برای زمین کشاورزی همسایه مانع کشت است حکمش چیست؟
Answer: آن قسمتی از درخت که وارد زمین همسایه شده است باید حذف شود یا رضایت همسایه جلب شود.

تکلیف درختی که از ریشه درخت وقفی رشد و نمو کرده [سایر موقوفات ]

Questionدر صورتی که ریشه درخت وقفی در باغ همسایه تبديل به درخت شده باشد،درخت ،ميوه و سایر منافع آن متعلق به چه کسی است؟ و اگرمزاحم بود مي توان آن را قطع کرد؟
Answer: در صورت مزاحمت قطع می شود واگر مزاحم نبود درخت متعلق به وقف است ولی مال الاجاره زمین را باید بدهد.

وقف کردن سهام شرکت [سایر موقوفات ]

Questionآیا مى توان سهام شرکتهاى تجارى را وقف نمود؟ و تغییر ارزش سهام تأثیرى بر صحّت چنین وقفی دارد؟
Answer: در صورتى که شرکتى داراى سهامى باشد، و این سهام به صورت اموالى مانند کارخانه، ساختمان و امثال آن بوده باشد، وقف آن سهام مانعى ندارد و بعد از حصول وقف، بازگرداندن آن میسّر نیست حتّى وقف سهم مشاع در اموال هم مانعى ندارد و تغییر ارزش سهام نیز تأثیرى بر صحت وقف ندارد و عموم ادلّه وقف و همچنین اطلاقات شامل این مورد مى شود و مانعى از شمول نیست.

گرفتن سرقفلی برای موقوفات [سایر موقوفات ]

Questionموقوفه تحت تولیت این جانب داراى تعدادى مغازه و رقبه تجارى است، آیا گرفتن مبلغى بابت نقل و انتقال سرقفلى و مابه التّفاوت آن در انتقالات بعدى جهت موقوفه طبق قانون عرف، شرعى است؟
Answer: اگر در زمان واگذارى موقوفه به افراد، چنین حقّى در عرف وجود داشته، حکم شرط ضمن العقد پیدا مى کند و حالا که مى خواهند سرقفلى را نقل و انتقال دهند موظّف به پرداخت آن هستند، و اگر در واگذارى موقوفه اصولاً مسأله نقل و انتقال به دیگرى مطرح نبوده، گرفتن حقّى براى موقوفه به هنگام نقل و انتقال سرقفلى مانعى ندارد.

جابجا کردن درختی که وقف شده [سایر موقوفات ]

Questionدر جلو حیاط خانه ام یک درخت خرما وجود دارد که هر سال ثمره آن نذر مولا علی است، در روی حیاط یک انبار برای لوازم خانگی در حال ساخت دارم که درخت خرما در مسیر ساخت انبار قرار دارد والأن فصل کاشت درخت خرما است، آیا از نظر اسلام میتوانم این درخت را از ریشه درآورم و در جایی دیگر آن را بکارم یا باید آن را دست نزنم و انبار را اریب کنم؟ و اگر خشک شود حکمش چیست؟
Answer: در صورتی که مزاحم باشد و جابجا کردن آن امکان پذیر باشد مانعی ندارد.

درختی وقف در زمین دیگری و فوت واقف [سایر موقوفات ]

Questionدرختی وقف بوده و صاحبش فوت شده و آن درخت در زمین دیگری است یعنی صاحب زمین کس دیگری است و زمینش را لازم دارد حال چکار باید کرد؟
Answer: تابع قرارداد است و اگر قرار این بوده که برای همیشه درخت بماند، نمی توان قطع کرد.

در معرض تخریب بودن موقوفه یهودیان [سایر موقوفات ]

Questionاگر در مذهب کلیمیان ملکی وقف عام شود و به کنیسا و مکان مذهبی اختصاص یابد و پس از سالیان دراز در خطر ریزش وخرابی قرار گیرد آیا می توان آنجا را تخریب و به فروش رساند؟ و به مخارج عامه یهودیان مانند بیمارستان اختصاص داد؟
Answer: در صورتی که بتوانند آن را بفروشند و در جای دیگری عمل مناسبی که درآمدزا باشد انتخاب کنند، باید این کار را انجام دهند.

قطع کردن بعضی از درختان وقف شده جهت بیشتر شدن محصول [سایر موقوفات ]

Questionفردی تعدادی درخت گردو وقف کرده که محصول آن شبهای جمعه به مسجد برده شود باعنایت به اینکه فاصله درختان کم است و افراد آگاه میگویند چنانچه یک در میان درختان بیرون بیاوریم محصول مابقی زیادتر از کل محصول فعلی میشود آیا اجازه میفرمایید نسبت به قطع یک در میان انها اقدام نمایم؟
Answer: این کار جایز نیست.

تعمیر یک موقوفه از درآمد موقوفات دیگر [سایر موقوفات ]

Questionچند زمین موقفه درروستای وقف شده یکی از زمینهای وقفی سیل برده میتوان ازپول های زمین دیگری برای آن زمین خرج کرد؟
Answer: اگر موضوع وقف یکی بوده مانعی ندارد.

تغییر نیت پولی که داخل ضریح ریخته به نیت دیگری [سایر موقوفات ]

Questionما داشتیم میرفتیم شاهچراغ یه نفر 10000تومان به خانمم داد وگفت بینداز داخل ضریح وما عجله داشتیم خانمم اشتباهی 8000تومان داخل جیب دیگرش بود وان پول را انداخت داخل ضریح ومن هم داخل ضریح 5000تومان انداخته ام میشه 2000تومان پول خودم که داخل ضریح انداختم جای پول اون باشد؟
Answer: کفایت نمی کند و باید دو هزار تومان دیگر از طرف او داخل ضریح بیندازید.

حکم مسجد ساخته شده در املاک موقوفه [سایر موقوفات ]

Questionدر شهری مثل مشهد مقدس که اکثر زمین ها و املاک آن اوقافی بوده و وقف حضرت ثامن الأئمه (علیهم السلام) می باشند و اکثر مردم اگر چه ظاهرا مالک ملک خود هستند؛ اما در واقع اجاره نشین محسوب می شوند و اجاره بهای سالانه به آستان مقدس پرداخت می کنند؛ اگر برخی از این زمین ها توسط مالکین فوق وقف مسجد شوند که در واقع وقف علی الوقف خواهد بود؛ آیا این چنین مسجدی احکام مسجد مثل ممنوعیت ورود معذورین شرعی (جنب و حائض) را خواهد داشت یا صرفا در حکم تکیه و حسینیه و نمازخانه می باشد؟
Answer: احکام مسجد را نداشته و نمازخانه محسوب می شود.

درخت میوه وقف عام شده بعد از به ارث رسیدن به ورثه [سایر موقوفات ]

Questionپدر بزرگ بنده درخت انجیری 50 سال پیش در زمین خود کاشته و از روز اول استفاده از میوه این درخت را برای عموم آزاد گذاشتند ایشان الان فوت کردند و زمین به یکی از وراث فروخته شده آیا الآن سایرین بدون اجازه صاحب زمین میتوانند هنوز از میوه این درخت استفاده کنند؟
Answer: اگر درخت عملا وقف عام شده همه مردم همچنان می توانند از میوه آن استفاده کنند.

حفر چاه در برابر قنات موقوفه خشک شده و سهم موقوف علیهم [سایر موقوفات ]

Questionقناتی متعلق به 16 نفر می باشد که هر فرد 24 ساعت از آب آن را مالک بوده و 48 ساعت از آب قنات فوق الذکر وقف اولاد می باشد،آب این قنات حدود 20 سال است که خشک شده است ولی اکنون مالکان مجوز حفر چاه عمیق را از دولت به جای این قنات گرفته اند، چاه مذکور از آبریز قنات حدود 5 کیلومتر فاصله دارد و احتمال اینکه زمینهای جدید نزدیک به چاه واگذار گردد،وجود دارد؛با توجه به موارد ذکر شده، در شرایط فوق آیا 48 ساعت آب این چاه جدید که به جای قنات حفر شده است و نیز زمین های مربوطه هنوز به صورت وقفی باقی می باشد و طبق نیت واقف باید بکار گرفته شود یا خیر؟
Answer: آنچه سهم موقوفه می شود مربوط به آن است.

آوردن کتاب های مستهلک مسجد به خانه [سایر موقوفات ]

Questionآیا آوردن کتابهای وقفی مسجد به خانه که می خواهند دور بریزند جایز است؟
Answer: اگر در مساجد و کتابخانه ها به هیچ وجه قابل استفاده نباشد مانعی ندارد، البته اگر ارزش و قیمت داشته باشد باید به قیمت آن کتابهای مشابه بخرد و به مسجد بدهد.

فروش زمین وقفی بیمارستان که فاقد كارايى لازم جهت احداث بيمارستان [سایر موقوفات ]

Questionاينجانب يك قطعه زمين جهت احداث بيمارستان، يا درمانگاه مورد نياز در شهر را واگذار نموده‌ام. با عنايت به گزارش موثّق متخصّصين امر، اين پلاك با ابعادی که دارد فاقد كارايى لازم جهت احداث بيمارستان مى‌باشد با توجّه به اين كه هيئت امنا وهيئت مديره‌اى مركّب از معتمدين شهر جهت احداث بيمارستان سوانح و سوختگى تشكيل شده، آيا مى‌توان اين پلاك را در اختيار هيئت امناى مذكور قرار داد تا با فروش آن و خريد قطعه زمينى مناسب كه براى احداث بيمارستان داراى شرايط لازم باشد اقدام نمايند. لازم به ذكر است كه تشريفات شرعيّه لازم جهت تحقّق عقد وقف انجام نشده است؟
Answer: با توجّه به اين كه ابعاد زمين مذكور براى تأمين نظر واگذاركننده مناسب نيست، تبديل آن به زمين ديگر مانعى ندارد.

واگذاری سرقفلی موقوفه بدون اجازه متولی [سایر موقوفات ]

Questionملکى وقفی در طول سالیان گذشته به صورت مغازه هاى تجارى درآمده که اعیان احداثى مانند عرصه، متعلّق به موقوفه مى باشد و اجاره داده شده است، تعدادى از مستأجرین که داراى حقّ سرقفلى در مغازه می باشند، سرقفلى خود را بدون اجازه متولّى به غیر منتقل نموده اند؛ آیا مى توان جهت حفظ حقوق حقّه وقف از دادگاه صالحه تقاضا کرد در راستای تخلیه آن مکان ها از کسانى که بدون اجازه، مغازه ها را متصرّف شده اند و اجاره بهاى معوّقه و حقّ نقل و انتقال را طبق قانون اوقاف پرداخت نمى کنند اقدام کند؟
Answer: مستأجرین حق ندارند بدون اجازه سرقفلى را به دیگرى واگذار کنند مگر این که در قرارداد اجاره به آنها اجازه داده شده باشد و اگر واگذار کنند متولّى حق دارد محل را تخلیه کند و به مستأجر اوّل بدهد و اگر مستأجر اوّل حاضر نیست شخصاً از آن محل استفاده کند باید با توافق متولّى به شخص ثالث داده شود.

دور ریختن بخشی از خاک موقوفه برای زراعت بهتر [سایر موقوفات ]

Questionزمینى وقف است و از نظر زراعت باید از آن زمین خاک برداشته شود تا زراعت خوب شود، آیا این کار جایز است؟
Answer: اشکالى ندارد.

درخت های وقفی که دیگر قابل استفاده نیستند [سایر موقوفات ]

Question زمینی خریداری شده تعدادی نخل داخل زمین است که نخلها وقف نماز وروزه است الان نخلهازیاد بلند شده قابل استفاده نیست چه حکمی دارد ؟
Answer: اگر قابل استفاده نباشد تکلیفی ندارید.

نحوه استفاده از آب انبارهای متروکه [سایر موقوفات ]

Questionآیا جایز است آب انبارهایى که قبلا مورد استفاده اهالى بوده و اکنون به آن نیازى نیست آن را تخریب نموده و در زمین آن دارالقرآن احداث نماییم؟
Answer: احتیاط آن است که آن را براى این کار اجاره بدهند و مال الاجاره آن را صرف لوله کشى آب براى مستضعفان کنند.

عدم انتفاع بلکه زیان آور بودن موقوفه [سایر موقوفات ]

Questionدر ایّام گذشته آسیاب آبى بوده که محلّ آرد کردن گندم اهالى بوده است که نصف درآمد آسیاب وقف مى باشد و به عناوین مختلف مصرف مى شده، در اثر تکنولوژى و صنعت جدید، آسیاب مخروبه و پر شده و جزء راه عبورى مردم مى باشد و در آینده جزء خیابان مى شود و به علّت نم دادن و رطوبت به ساختمان مسجد و خانه هاى مجاور، تغییر مسیر و ممرّ آب در 4 ـ 5 مترى مسیر قبلى لازم است، آیا این کار را تجویز مى فرمایید؟
Answer: چنانچه آسیاب به کلّى مخروبه شده و جوى آب فعلى باعث ضرر و زیان به اطراف مى شود تغییر مسیر آن جایز است.

انتقال کتب مسجد مخروبه به مساجد دیگر [سایر موقوفات ]

Questionآیا جایز است قرآنها و مفاتیح مسجدى که خراب شده را در مسجد دیگرى در شهر یا روستا مورد استفاده قرار داد و از آن مسجد خارج نمود؟
Answer: اگر در آینده نزدیکى بازسازى نمى شود مى توان به مساجد دیگرهمان شهر یا روستا انتقال داد واگر بازسازى شد به جاى اوّل برگردانند.

برداشتن قرآن های مسجد الحرام [سایر موقوفات ]

Questionقرآنهایى در مسجدالحرام وجود دارد که بر روى بعضى از آنها جمله «وقف لله تعالى» نوشته شده، و بر تعدادى نیز این جمله نوشته نشده است در بین حجّاج مشهور است که برداشتن قرآنهایى که جمله مذکور در آن وجود ندارد، جایز است،آیا این سخن صحیح است؟
Answer: برداشتن آنها بدون اجازه مسئولین مربوطه جایز نیست، و کسانى که بدون اجازه برداشته اند، باید بازگردانند.

وقف سپرده و سهام به شرط استفاده از سود آن در زمان حیات [سایر موقوفات ]

Question شخصى تصميم دارد مبلغ سپرده سرمايه‌گذارى خود در بانك، و نيز سهام مشخّصى را وقف آستان حضرت عبدالعظيم (ع) كند: به شرط آن كه تا خود زنده است از سود سپرده‌گذارى و سهام استفاده نموده و پس از مرگ وی، ملحق به وقف بشود، آيا چنين وقفى صحيح است؟
Answer: به فتواى ما جايز است.

حفر چاه در نزدیکی قنات موقوفه [سایر موقوفات ]

Questionقناتی وجود دارد که مقدار از آن موقوفه امام حسین(علیه السلام) مى باشد؛ با توجّه به قراین و شواهد، حفر چاه اطراف آن قنات سبب خشک شدن یا کم آب شدن مخزن قنات می شود، آیا صاحبان قنات و متولیّان موقوفه حقّ ممانعت حفر چاه را دارند؟ در صورت حفر چاه استفاده از آب آن جهت وضو و غسل چه صورتى دارد؟
Answer: در صورت ضرر زدن به قنات، احتیاط واجب ترک حفر آن چاه عمیق است و اگر حفر شده و صاحبان قنات زیان دیده اند باید مصالحه شود و الاّ وضو و غسل با آن اشکال دارد.

وظیفه افرادی که مهر یا تسبیح را از اماکن موقوفه خارج کرده اند [سایر موقوفات ]

Questionحکم افرادی که مثلا مهر یا تسبیح وقف شده برای مسجدی را برمی دارند چیست؟
Answer: چنانچه می توانند به هر طریقی حتی با کمک افراد دیگر آن را بازگردانند ولی اگر به هیچ عنوان ممکن نیست، قرار دادن در مسجد دیگری برای استفاده در همان مورد اولویت دارد.

وقف سرقفلی [سایر موقوفات ]

Questionآیا وقف سرقفلی جایز و صحیح است؟
Answer: مانعی ندارد.

وقف جنگل ها يا مراتع [سایر موقوفات ]

Questionآیا وقف کردن جنگل ها و مراتع صحیح می باشد؟
Answer: اين وقفها در صورتى صحيح است كه واقف اوّل آن محل را حيازت نموده باشد چون لا وقف الا فى ملك و منظور از حيازت زمين آن است كه زمينى را كه مالك ندارد مثل غالب جنگلها يا مراتع و بيابانها، فردى در دست بگيرد و روى آن عملى انجام دهد مثل اينكه در آن آبادى ايجاد كند يا پستى و بلندى آن را اصلاح و آماده استفاده كند يا آب آن را فراهم كند و امثال آن، البته لازم است. تذکر داده شود که حيازت بر دو قسم است: الف) اگر كسى مالى از مباحات را پيش از زمان اقامه حكومت اسلامى حيازت نمايد، ملكيّت او صحيح و ثابت است. ب) اگر كسى بعد از اقامه حكومت اسلامى قصد حيازت چيزى از مباحات را دارد بايد اين حيازت به اذن حكومت اسلامى باشد تا صحيح باشد و ملكيّت براى او حاصل شود.
TotalPages : 2