SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

حفر چاه در نزدیکی قنات موقوفه [سایر موقوفات ]

Questionقناتی وجود دارد که مقدار از آن موقوفه امام حسین(علیه السلام) مى باشد؛ با توجّه به قراین و شواهد، حفر چاه اطراف آن قنات سبب خشک شدن یا کم آب شدن مخزن قنات می شود، آیا صاحبان قنات و متولیّان موقوفه حقّ ممانعت حفر چاه را دارند؟ در صورت حفر چاه استفاده از آب آن جهت وضو و غسل چه صورتى دارد؟
Answer: در صورت ضرر زدن به قنات، احتیاط واجب ترک حفر آن چاه عمیق است و اگر حفر شده و صاحبان قنات زیان دیده اند باید مصالحه شود و الاّ وضو و غسل با آن اشکال دارد.

وقف سرقفلی [سایر موقوفات ]

Questionآیا وقف سرقفلی جایز و صحیح است؟
Answer: مانعی ندارد.

وظیفه افرادی که مهر یا تسبیح را از اماکن موقوفه خارج کرده اند [سایر موقوفات ]

Questionحکم افرادی که مثلا مهر یا تسبیح وقف شده برای مسجدی را برمی دارند چیست؟
Answer: چنانچه می توانند به هر طریقی حتی با کمک افراد دیگر آن را بازگردانند ولی اگر به هیچ عنوان ممکن نیست، قرار دادن در مسجد دیگری برای استفاده در همان مورد اولویت دارد.

حبس سرقفلی ملک اوقافی برای ذی نفع دیگر [سایر موقوفات ]

Questionآیا در ملک اوقافی سرقفلی را می توان حبس نمود برای ذی نفع دیگر؟
Answer: اگر ملک وقف شده است سرقفلی آن نیز حکم وقف را دارد و باید طبق وقف نامه عمل شود.

وقف سایت و فروشگاه مجازی [سایر موقوفات ]

Questionآیا وقف سایت و فروشگاه مجازی صحیح است؟
Answer: در صورتی که در نظر عرف دارای ارزش باشد و درآمد مشروع و حلالی برای آن متصور شود، وقف کردن آن با شرایط شرعی مانعی ندارد.

وقف نمودن اجناس قیمتی جهت مسجد [سایر موقوفات ]

Question آيا وقف‏ كردن اجناسى كه احتمال سرقت آن زياد است، و همين امر سبب مى‏شود كه اغلب اوقات درِ مسجد بسته باشد، صحيح است؟
Answer: چنين وقفى اشكال ندارد؛ و وظيفه مردم آن است كه از آن مواظبت كنند.

وجوب قبول هدایا و موقوفات غیر قابل استفاده [سایر موقوفات ]

Question اشیائى که مى خواهند به مسجد بدهند (وقف یا تملیک کنند) در صورتى که قدیمى باشد یا مناسب نباشد و استعمال آن فعلا معمول نیست یا مستهلک شده باشد، آیا مى توان این گونه اشیا را قبول ننمود و رد کرد؟
Answer: قبول هدایا براى مسجد واجب نیست، ولى اگر وقف یا تملیک شده باشد باید پذیرفت و مطابق وظیفه رفتار کرد.

وقف جنگل ها يا مراتع [سایر موقوفات ]

Questionآیا وقف کردن جنگل ها و مراتع صحیح می باشد؟
Answer: اين وقفها در صورتى صحيح است كه واقف اوّل آن محل را حيازت نموده باشد چون لا وقف الا فى ملك و منظور از حيازت زمين آن است كه زمينى را كه مالك ندارد مثل غالب جنگلها يا مراتع و بيابانها، فردى در دست بگيرد و روى آن عملى انجام دهد مثل اينكه در آن آبادى ايجاد كند يا پستى و بلندى آن را اصلاح و آماده استفاده كند يا آب آن را فراهم كند و امثال آن، البته لازم است. تذکر داده شود که حيازت بر دو قسم است: الف) اگر كسى مالى از مباحات را پيش از زمان اقامه حكومت اسلامى حيازت نمايد، ملكيّت او صحيح و ثابت است. ب) اگر كسى بعد از اقامه حكومت اسلامى قصد حيازت چيزى از مباحات را دارد بايد اين حيازت به اذن حكومت اسلامى باشد تا صحيح باشد و ملكيّت براى او حاصل شود.

پرداخت هزینه خانه ای که وقف مسجد شده از اموال همان مسجد [سایر موقوفات ]

Questionشخصى خانه اش را وقف مسجد نموده، مشروط بر این که خودش تا آخر عمر در آن ساکن باشد آیا مى توان از اموال آن مسجد خرج این خانه کرد؟
Answer: هنگامى که خانه در اختیار مسجد قرار گرفت، مى توان از درآمد مسجد خرج آن کرد.

ورشکستگی شرکت وقفی [سایر موقوفات ]

Questionچنانچه شرکتی که وقف شده است ورشکسته شود حکم وقف باقی است؟
Answer: مادامى که آن مؤسسه برقرار است، وقف برقرار است .

اختلاف قانون منابع طبیعی در موقوفه بودن مراتع [سایر موقوفات ]

Questionسالها پیش مراتعی با تأیید علماى منطقه وقف گردیده است. تا زمان اجراى مادّه 56 حفاظت از مراتع، طبق وقفنامه عمل مى شد ولى منابع طبیعى و جنگلدارى مدّعى است مراتع مشجّر جزء انفال است. آیا مراتع مشجّر کماکان وقف است یا نه؟ اگر بعضى از این مراتع جزء محدوده روستاها قرار گرفت، تکلیف شرعى چیست؟
Answer: در صورتى که احتمال داده شود در این مراتع در گذشته احیایى صورت گرفته، حکم وقف کماکان جارى است و باید درآمد آن در مصارف وقف مصرف گردد؛ همچنین هرگاه از اوّل، در محدوده روستا بوده، تعلّق به روستا دارد و مى توان با رضایت اهل روستا آن را وقف کرد و اگر قبلاً وقف شده، سپس در محدوده روستا قرار گرفته، حکم وقف باطل نمى شود.

وقف حق استفاده از مدارهاي ماهواره اي [سایر موقوفات ]

Questionبا توجه به اين که مدارهاي ماهواره‏اي در سازماني معين به کشورها اختصاص مي‏يابد که بعد از اين اختصاص، آن کشور مي‏تواند ماهواره‏هاي خود - اعم از خود ساخته، خريده يا استيجاري - را در آن مدارهاي محلي قرار دهد آيا وقف آن ها توسط اين کشورها ممکن است؟
Answer: اگر اين کار در عرف عقلا نوعي حق مالکيت محسوب شود هرچند اين حق ناشي از توافق بين المللي باشد، وقف آن جايز است.

احیاء حریم موقوفه توسط مستأجر و ادعای ملکیت آن قسمت [سایر موقوفات ]

Questionشخصى، قطعه زمین موقوفه اى را از متولّى اجاره مى کند، بعد از اجاره، قسمتى از زمینهاى موات حریم آن رانیز احیا مى کند،آیا متولّى مى تواند زمین مزبور را که مستأجر احیا کرده است جزء وقف محسوب دارد یا مستأجر مالک آن مى شود؟
Answer: چنانچه حریم شرعى بوده مستأجر حقّ احیا نداشته و مالک نمى شود و مادام که مدّت اجاره زمین تمام نشده مستأجر حقّ استفاده از آن را دارد و باید اجاره آن را بدهد ومتولّى نمى تواند از او بگیرد ولى بعد از اتمام مدّت اجاره، حقّى براى مستأجر باقى نیست.

وقف جمعی [سایر موقوفات ]

Question گروهی از خیرین هر کدام متناسب با توان مالی خود مبلغی پول به موسسه ای صلح می کنند مشروط بر اینکه با آن پول ها بیمارستانی (برای مثال) ساخته شود، سپس از طرف صاحبان پول وقف گردد لطفا به سوالات ذیل پاسخ دهید: 1. آیا در طول مدت احداث بیمارستان، صاحب پول می تواند قرارداد را فسخ نماید؟ 2. اگر در مدت اجرا، صاحب پول فوت کند آیا ورثه حق فسخ و تقاضای پول را دارند؟ 3. در طول مدت احداث بیمارستان، مالکیت پول از کیست؟ 4. حین اجرای صیغه وقف، وقف از طرف صاحب پول است یا ورثه یا پیمانکار؟
Answer: این مسئله دو صورت دارد، گاه موسسه ای تشکیل شده که شخصیت حقوقی دارد و اموال به آن مؤسسه تملیک می شود، مشروط بر اینکه بیمارستانی را (مثلا) بسازد و وقف کند و همچنین اگر به نهادی از نهادهای دولتی واگذار شود در اینصورت آن موسسه مالک است. گاه به موسسه و نهادی تملیک نشده بلکه آنها را به دست شخصی به عنوان مجری یا پیمانکار سپرده اند که پس از ساخت، آن را وقف کند، در اینجا حکم وکالت دارد که با موت موکل باطل می شود و ورثه می توانند وجه را بازپس بگیرند اما وقف از طرف چه کسی است، تابع قراردادی است که بسته اند.

جدا کردن قسمت وقفی ازغیر وقفی یک ملک [سایر موقوفات ]

Questionآیا ملکی که قسمتی از آن وقفی است را می توان از هم جدا کرد؟
Answer: در صورت لزوم حاكم شرع يا متولّى مى تواند مال موقوفه را با نظر اهل خبره جدا كند.

تغییر ارزش سهام و تأثیر آن بر وقف [سایر موقوفات ]

Questionتغییر ارزش سهام تأثیرى بر صحّت وقف دارد؟
Answer: تأثیرى ندارد.

وقف کلی روستا با وجود مسجد وحسینیه و حمام و اشجار، پل [سایر موقوفات ]

Question در سنوات گذشته بعضى از املاک، که گاهى شامل چندین روستا مى شده، توسّط مالکین بزرگ وقف شده است، با عنایت به این که در این روستاها قبل از وقف شدن املاک، حمّام، اشجار، پل، تپه، قبرستان، مسجد و امامزاده وجود داشته که وقفنامه اى جهت این مورد تنظیم نشده و اگر هم بوده فعلاً در دسترس نیست. آیا متولّى موقوفات مى تواند به استناد وقفنامه تنظیم شده، ادّعایى در خصوص اماکن موجود قبل از تنظیم وقفنامه داشته باشد؟
Answer: مساجد، حسینیّه ها، امامزاده، حمّام یا هر بناى وقفى دیگرى که از قبل در این روستاها بوده از محدوده وقف دوّم خارج است زیرا موقوفه را نمى توان بار دیگر وقف کرد بنابراین وقف روستا فقط شامل زمین و تمام بناها و اشجارى مى شود که در روستا وجود داشته و در ملک مالک بوده است؛ به استثناى موقوفات قبل.

داخل بودن حریم موقوفه در وقف [سایر موقوفات ]

Questionروستایی وقف خاصّ اولاد ذکور سادات گردیده است، در وقفنامه حدود چهارگانه روستاى مذکور مشخّص است، طبق وقفنامه کوههاى روستا که جزء آن روستاست، جزء سامان (یا مرز) ذکر شده است، اکنون عدّه اى مى گویند: «کوه ها جزء انفال است و واقف حقّ وقف کردن کوه ها را نداشته، در نتیجه در صحّت وقف تردید است»، آیا این ابهام وقف را باطل مى کند؟
Answer: آنچه در عرف و عادت محل جزء حریم و نیازهاى آبادى محسوب مى شود، جزء توابع موقوفه است و زاید بر آن جزء انفال مى باشد و اگر چیزى از انفال را زاید بر آنچه که گفته شد، جزء موقوفه قرار داده باشند، وقف باطل نمى شود بلکه اضافات باطل مى شود.
TotalPages : 2