SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

تسری حکم تاخیر حد زنا به سایر حدود [نحوه اجرای حدّ ]

Questionآیا حکم تأخیرِ حدِّ جلد، یا اجراى آن به صورت ضغث، که در حدّ زنا مطرح است، در تعزیرات و سایر حدود نیز قابل عمل است؟
Answer: در صورتى که شرایط آن یکسان باشد، قابل تسرّى است.

حکم اجرای حدود در زمان غیبت امام معصوم علیه السلام [نحوه اجرای حدّ ]

Questionآیا در شرایط فعلى (غیبت امام معصوم علیه السلام)«حدود» قابلیّت اجرا دارند؟
Answer: ما معتقدیم اجراى حدود مخصوص زمان معیّنى نبوده، و گروه زیادى نیز با این رأى موافقند.

نحوه اجرای مجازات حبس، شلّاق و قصاص نفس برای یک مجرم [نحوه اجرای حدّ ]

Questionشخصى به علّت ارتکاب سرقت ساده، سرقت مسلّحانه، و قتل نفس به دو فقره حبس تعزیرى (پنج سال و ده سال) و پنجاه ضربه شلاّق، و قصاص نفس محکوم مى گردد. با عنایت به قاعده جمع مجازاتها (مبنى بر این که اجراى هر کدام از مجازاتها باید به نحوى باشد که موجب زوال زمینه اجراى مجازات دیگر نگردد) مجازاتهاى فوق شرعاً چگونه باید اجرا گردد؟
Answer: در صورتیکه بتوانند تعزیر را تبدیل به تعزیر مالی کنند، که قابل جمع با قصاص است، اولویت دارد و در صورتیکه ممکن نباشد، چنانچه اولیای دم راضی به تاخیر قصاص شوند، تعزیر زندان مقدم است و اگر اولیای دم راضی نشوند، قصاص مقدم داشته می شود و شلاق در هر حال باید انجام شود.

نحوه برخورد با مجرمان غیر مسلمان [نحوه اجرای حدّ ]

Questionآیا مجرمین غیر مسلمان طبق احکام اسلام مجازات مى شوند یا طبق مذهب خودشان؟ و در صورت دوّم مجرى آن قاضى مسلمان است یا قاضى خودشان؟
Answer: آنچه از آیه شریفه 42 سوره مایده استفاده مى شود و فتاواى فقهاى ما در ابواب حدود و جهاد مویّد آن است و روایات متعدّدى نیز بر آن دلالت دارد این است که: قاضى مسلمان راهى جز این دو ندارد که اگر آنها درخواست کنند، طبق حکم اسلام با آنها رفتار شود یا آنها را ارجاع به قاضى خودشان بدهند تا به حکم خودشان داورى کند، امّا این که قاضى مسلمان طبق احکام مذهب آنان که به اعتقاد ما مذهب تحریف یافته و منسوخ است قضاوت کند و بر آن صحّه بگذارد چنین چیزى نه از ادلّه استفاده مى شود و نه از فتاواى بزرگان. تنها راهى که براى پرهیز از آنچه در بالا مطرح فرمودید وجود دارد این است که قاضى صالحى از خودشان زیر نظر حکومت اسلامى طبق احکام آنها داورى کند و براى رعایت دقّت و اقامه قسط قبلا احکام مذهب آنان با استفاده از کارشناسان، تصویب و ضمن مواردى (در احوال شخصیّه) تنظیم کنند تا هیچ گونه سوء استفاده اى نشود.

مجری حدود الهی در ممالک فاقد حکومت اسلامی [نحوه اجرای حدّ ]

Questionبا توجّه به وضع کنونى افغانستان،چه کسانى عهده دار اجراى احکام و حدود الهى هستند؟
Answer: هر مجتهد عادلى که در آن منطقه است مى تواند اقدام کند و در صورت نبودن مجتهد، علما عادل که نمایندگى از طرف مجتهد جامع الشرایط داشته باشند مى توانند مجرى حدود شوند.

توضیح ماده 63 و 66 قانون در مورد حد زنا [نحوه اجرای حدّ ]

Questionدر مادّه 63 قانون مجازات اسلامى چنین آمده است: «زنا عبارتست از جماع مرد با زنى که بر او ذاتاً حرام است.» بعضاً از این جمله چنین استفاده مى شود: «چنانچه مرد و زنى حرمت ذاتى در عمل زناشویى آنها نباشد، این زناشویى حرمت ندارد، و وقتى که حرمت نداشته باشد، رجم و جلد شامل آنها نخواهد شد.» و در مادّه 66 همان قانون، چنین مى خوانیم: «هرگاه مرد و زنى که با هم جماع نموده اند، ادّعاى اشتباه و ناآگاهى کنند، در صورتى که احتمال صدق مدّعى داده شود، ادّعاى مذکور، بدون سوگند پذیرفته مى شود، و حدّ ساقط مى گردد.» مفهوم مخالف جملات اخیر چنین مى شود: «در صورتى که احتمال صدق مدّعى داده نشود، مدّعى مى تواند با اتیان سوگند، مبنى بر این که دچار اشتباه و ناآگاهى شده، خود را از اجراى حدّ نجات دهد.» آیا منظور از کلمات «اشتباه و ناآگاهى» که در مادّه اخیر الذّکر آمده، اعمّ از اشتباه موضوعى و حکمى است، یا فقط اشتباه موضوعى منظور است؟ لطفاً بقیّه موادّ مذکور را نیز توضیح دهید؟
Answer: منظور از جمله ذاتاً حرام است خارج نمودن موردى است که بالعرض حرام شده است. مثلا زن در حال حیض، یا ماه مبارک رمضان بر شوهرش حرام است که این حرمت ذاتى نیست، و لذا جماع آنها، زنا محسوب نمى شود امّا اگر با هم عقد زوجیّت نخوانده باشند، ذاتاً حرام است. و امّا منظور از جمله بدون شاهد و سوگند... این است که ادّعاى اشتباه کافى است، و لازم نیست او را وادار به سوگند کند، و اگر احتمال صدق وجود ندارد، سوگند بى فایده است. ادّعاى (اشتباه و ناآگاهى) نیز خواه در جهت حکم باشد یا موضوع، یکسان است.

حکم مجازات در صورت تداخل حدّ و تعزیر [نحوه اجرای حدّ ]

Questionهرگاه شخصى متّهم به زناى غیر محصن باشد، و در مرحله سوّم و چهارم از اقرار خود عدول کند، و حکم تعزیر در مورد ایشان منظور شود، و همزمان در شعبه دیگرى به همان اتّهام محکوم گردد، حکم شرعى مسأله چیست؟
Answer: اگر در مورد دوّم، حکم حدّ بر او ثابت شده، تعزیر ساقط مى شود.

حکم تخفیف مجازات حدّ برای مجرم حافظ قرآن [نحوه اجرای حدّ ]

Questionاگر کسى حافظ کل و یا قسمتى از قرآن باشد و جرمى مرتکب شودکه موجب حد است، آیا حفظ قرآن سبب تخفیف و یا گذشت از حد مى شود؟
Answer: اگر اثبات عمل از طریق اقرار باشد، حاکم شرع مى تواند مجازات او را تخفیف دهد و یا صرف نظر کند و اگر از طریق بیّنه باشد، حکم مجازات به قوّت خود باقى است.

حکم اجرای حدّ توسط شخص مجرم [نحوه اجرای حدّ ]

Questionآیا مرتکب زناى محصنه و لواط، مى تواند خود را به قتل برساند؟
Answer: اجراى حد، باید به وسیله حاکم شرع باشد و لزومى ندارد مرتکب گناه خود را به حاکم شرع معرفى کند، بلکه مى تواند فوراً توبه کند و با اعمال صالحه، گذشته خود را جبران کند و خود را از اجراى حدّ شرعى معاف سازد.

مفهوم مهدور الدم و شیوه اجرای حکم او [نحوه اجرای حدّ ]

Questionمهدور الدّم یعنى چه؟ ملاک در مهدور الدّم چیست؟ به طور کلّى چه گروهها، یا اشخاصى مهدور الدّم مى باشند؟ آیا ریختن خون اشخاص مهدور الدّم در هر شرایطى، حتى بدون اذن ولىّ امر و حاکم شرع جایز است؟
Answer: مهدور الدم از نظر مفهوم لغوى و فقهى کسى است که ریختن خونش جایز است. و گروه هاى مختلفى مشمول آن هستند مانند قاتل عمد، مفسدین فى الارض، گروهى از محاربین و بعضى دیگر ولى همیشه باید این کار با دقّت کافى و بررسى لازم و اجازه حاکم شرع صورت گیرد.

مسئول تأمین هزینه درمان شخص حد خورده [نحوه اجرای حدّ ]

Questionآیا هزینه درمان و بهبود شخصى که در اثر اجراى حد یا قصاص اطراف، یکى از اعضاى خود را از دست داده، چه فقیر باشد یا غنی بر عهده بیت المال است، یا محکوم علیه؟
Answer: با توجّه به این که در ادلّه سخنى از این مطلب به میان نیامده، جز فعل حضرت امیر المومنین(علیه السلام) در بعضى از روایات، که آثار استحباب در آن نمایان است حاکم شرع مى تواند ارفاقاً هزینه ها را بپردازد، ولى در مورد افراد نیازمند و فقیر باید این کار را انجام دهد.

حکم مجازات مجدّد افراد محاکمه شده در خارج از کشور [نحوه اجرای حدّ ]

Questionچنانچه افرادى در خارج از کشور مرتکب جرایمى شده، و طبق قوانین آن کشور تعقیب و محاکمه گردیده، و کیفر مقرّر براى جرم مورد نظر را گذرانده باشند، و سپس به ایران مراجعت کنند لطفاً بفرمایید: الف) در جرایم مستوجب قصاص، در صورت درخواست اولیاى دم آیا قابل تعقیب و مجازات هستند؟ ب) در جرایم حدّى حکم چیست؟ ج) در جرایم تعزیرى و بازدارنده چگونه است؟
Answer: الف) در مواردى که قصاص تعلّق مى گیرد، اگر شاکى تقاضاى قصاص کند حکم قصاص جارى مى شود. و اگر به جاى آن خسارتى گرفته و راضى شده، حکم قصاص ساقط است و اگر راضى نشده، وجه خسارات را باز مى گرداند و تقاضاى قصاص مى کند. ب) در موارد حدود حد ساقط نمى شود زیرا آنها صلاحیّت اجراى حد را ندارند، و به علاوه قایل به حد نیستند. ج) با توجّه به این که تعزیر بسته به نظر حاکم است چنانچه در آنجا تعزیر شده باشند، هر چند به صورت زندان، حاکم شرع مى تواند تعزیر را در اینجا تخفیف دهد، و لو تعزیر او به صورت ملامت و سرزنش و اندرز بوده باشد.

مالکیت عضوی که با حد قطع شده [نحوه اجرای حدّ ]

Questionپس از اجراى حدّ سرقت، عضو قطع شده ملک کیست؟ ملک حکومت است که اجراى حد کرده، یا ملک سارق؟ در صورت دوم، پیوند آن عضو به شخص سارق، یا فروش آن براى پیوند به دیگرى چه حکمى دارد؟
Answer: عضو قطع شده متعلّق به صاحب آن است، ولى پیوند مجدّد آن به صاحب اصلى جایز نیست. امّا مى تواند به دیگرى به صورت مجّانى یا در برابر قیمت آن واگذار کند.

حکم اجرای حد بر مجرم دارای صرع [نحوه اجرای حدّ ]

Questionمجرم دارای صرع(غش) محکوم به شلاق شده است، و هر زمان که او را براى اجراى حدّ حاضر مى کنند دچار صرع مى شود؛ در مورد مذکور چه باید کرد؟
Answer: باید حدّ را متوقف کرد، تا از این حالت بهبودى یابد. و اگر امید بهبودى نیست باید از ضغث و شماریخ استفاده کرد. و منظور از ضغث و شماریخ بسته شاخه هاى کوچک و متعدّدى است که گاه از هم جدا بوده ولى آن را روى هم گذارده اند، و گاه متّصل است مانند خوشه درخت خرما پس از جدا شدن میوه از آن .

حکم شخص در صورت تکرار عمل موجب حد قبل از اجرای آن [نحوه اجرای حدّ ]

Questionاگر شخص قبل از اجرای حد، همان عمل موجب حد را انجام دهد و هر دو ثابت شود آیا دو حد بر او جاری می شود؟
Answer: مادام که حد بر او جاری نشده، حد دیگری جاری نمی شود.

حد زنای با نابالغ [نحوه اجرای حدّ ]

Questionحد زنای محصنه با دختر نابالغ و یا دیوانه چیست؟
Answer: حد او تازیانه است نه رجم.

حکم شرعی در مورد زنده شدن شخص اعدام شده [نحوه اجرای حدّ ]

Questionاگر بعد از اعدام و معاینه پزشکی قانونی و انتقال جسد به سردخانه، شخص اعدامی زنده شود باید دوباره او را اعدام کنند؟
Answer: احتیاط آن است که در این موارد قصاص به دیه تبدیل شود و آن مقدار که دفعه اول خسارت بر قاتل وارد شده است از دیه کسر شود.

حکم اجرای حد سرقت برای شخص فاقد دست راست [نحوه اجرای حدّ ]

Questionچنانچه سارقی که سرقت موجب حد انجام داده، دست راست نداشته باشد، تکلیف چیست؟
Answer: دست چپ را جایگزین می کنند.

معیار پیری برای تبدیل شلاّق به صورت ضغث [نحوه اجرای حدّ ]

Questionمراد از پیرمرد و پیرزنى که باید شلاّق به صورت ضغث (یک توده چوب باریک) درباره آنها اجرا شود، چیست؟ آیا از حیث سن معیار خاصّى دارد؟ اگر ندارد، آیا قدر متیقّنى دارد؟
Answer: منظور، پیرمرد یا پیرزنى است که زدن شلاّق بر آنها قابل تحمّل نیست، یا خوف خطر دارد.

حکم بستن مجرم در هنگام اجرای حد [نحوه اجرای حدّ ]

Questionآیا بستن محکوم در هنگام اجراى حکم شلاّق جایز است؟ در صورتى که اجراى حکم شلاّق بدون بستن محکوم، امکان نداشته باشد یا متعسّر باشد، چه باید کرد؟
Answer: بستن محکوم جایز نیست مگر در جایى که اجراى حکم بدون آن غیر ممکن یا متعسّر است.

میزان شدت ضربات شلاق در اجرای حدّ مجرم [نحوه اجرای حدّ ]

Questionبا توجّه به این که افراد از حیث قدرت جسمانى و تحمّل مجازاتها، مختلف هستند، شخصى که مجرى حکم شلاّق مى شود، چگونه باید باشد؟ نحوه وارد کردن شلاّق بر بدن محکوم چگونه مى باشد؟ مجرى باید تا چه اندازه دست خود را جهت فرو آوردن شلاّق بالا ببرد؟
Answer: بى شک ضارب باید تناسب را در این موضوعات در نظر بگیرد و در نحوه وارد کردن شلاّق احتیاط آن است که دست خود را آن قدر بالا نبرد که زیر بغل پیدا شود، و مجرم را نباید براى شلاّق زدن خوابانید.

لزوم تقسیم شلاّق بر روى بدن مجرم [نحوه اجرای حدّ ]

Questionشلاّق باید بر کدام یک از قسمت هاى بدن محکوم وارد شود و بر کدام قسمت ها نباید وارد شود؟ آیا به یک قسمت از بدن باید وارد شود، یا به تمام قسمت هاى بدن به صورت پراکنده و یکنواخت؟
Answer: باید شلاّق روى بدن تقسیم شود و بر محلّ واحد که سبب آسیب بیشتر مى شود نباشد، و باید بر هیچ نقطه خطرناکى (مانند سر، صورت، عورت، قلب و مانند آن) شلاّق نزند.

مشخصات نوع شلاق برای مجازات مجرم [نحوه اجرای حدّ ]

Questionشلاّقى که با آن حدّ یا تعزیر را اجرا مى نمایند، از حیث ضخامت، اندازه و نوع جنس چه خصوصیّاتى باید داشته باشد؟ آیا مى تواند از جنس چرم، پلاستیک، چوب یا سیم باشد؟
Answer: مسلّماً استفاده از سیم، کابل، چوب و امثال آن جایز نیست و باید از شلاّقهاى متعارف و بافته باشد نه زیاد قطور و نه زیاد باریک.

زمان و فضای اجرای حکم شلاّق [نحوه اجرای حدّ ]

Questionزمان و فضایى که در آن حکم شلاّق اجرا مى شود، چگونه باید باشد؟
Answer: باید در زمان و فضایی باشد که بر اثر گرما و سرما شدّت خاصّى پیدا نکند؛ در غیر این صورت اجراى حد شرعاً اشکال دارد.

تفاوت نحوه شلاق زدن بین زن و مرد [نحوه اجرای حدّ ]

Questionآیا هنگام اجراى حکم شلاّق بین زن و مرد، بالغ و غیر بالغ (در مواردى که تأدیب دارد)، بین تعزیرات و حدود، بعض حدود با بعض دیگر، ضعیف البنیه و قوىّ البنیه فرق است؟
Answer: در مورد نحوه زدن شلاّق بین آن ها تفاوت است یعنى باید به نسبت توان اشخاص شلاّق زد.

چگونگی پوشش بدن مجرم در هنگام شلاق [نحوه اجرای حدّ ]

Questionمحکوم به شلاّق در هنگام اجراى حکم از حیث پوشیده و عریان بودن، چگونه باید باشد؟ در مواردى که باید پوشیده باشد، مراد از پوشیده بودن چیست؟ آیا در نحوه پوشش بین زن و مردی که شلاّق مى خورند تفاوتی وجود دارد؟
Answer: احتیاط واجب آن است که افراد را مطلقاً برهنه نکنند ولى نباید پوشش بقدرى کلفت باشد که تأثیر شلاّق را از بین ببرد و در مورد زنان باید لباسهایشان را به آنها بپیچند که بدنشان نمایان نشود و ظاهراً در لباس فرقى از نظر ضعیف و قوىّ البنیه نیست.

نحوه قرار گرفتن مجرم در هنگام اجرای حکم شلاق [نحوه اجرای حدّ ]

Questionحالت محکوم در هنگام اجراى حکم شلاّق از حیث نشسته، درازکش و ایستاده بودن چگونه باید باشد؟ آیا بین زن و مرد، بالغ و غیر بالغ، تعزیرات و حدود، فرق است؟
Answer: در حدّ زنا، مرد باید ایستاده باشد و زن نشسته، و در غیر زنا نیز احتیاط واجب آن است که همین روش رعایت شود.

حکم شرعی در مورد زنده ماندن مجرم بعد از اجرای مجازات رجم [نحوه اجرای حدّ ]

Questionدر صورتى که پس از اجراى مجازات رجم، به زعم این که مجرم به قتل رسیده، جسد وى به سردخانه منتقل شود، ولى بر حسب اتّفاق، علائم حیاتى در او مشاهده شود و پس از معالجه سلامت خود را بازیابد آیا صرف صدق عنوان رجم، ولو به قتل منجر نشود، کفایت مى کند (تا در فرض مسأله نیازى به اجراى مجدّد حکم نباشد)؟ یا چون قتل از طریق رجم موضوعیّت دارد، باید مجدّداً حکم رجم را در مورد وى به مرحله اجرا گذاشت؟ که در این صورت آیا مجرم مى تواند دیه جراحات وارده در اثر اجراى حکم در مرتبه اوّل را مطالبه نماید؟و مسئولیت پرداختن دیه به عهده کیست؟
Answer: در صورتى که مسأله از طریق شهود ثابت شده باشد، باید رجم منتهى به قتل شود و اگر از طریق اقرار بوده، قاضى مى تواند حکم عفو صادر کند و در صورتى که رجم اوّل طبق موازین بوده و تعدّى و تفریط در آن رخ نداده و زنده بودن مرجوم بر حسب تصادف بوده باید مجدّداً رجم شود و پرداختن دیه جراحات سابقه بر کسى واجب نیست ولى همان گونه که در بالا گفته شد، در صورتى که حدّ به سبب اقرار ثابت شده باشد، حاکم شرع مى تواند او را مورد عفو قرار دهد (ضمناً توجّه داشته باشید که اجراى حدّ به صورت رجم در شرایط عصر ما در بسیارى از موارد خالى از اشکال نیست و باید به انواع دیگر قتل مبدّل شود.

عدم تاثیر رضایت زانیه در تخفیف مجازات زنا [نحوه اجرای حدّ ]

Questionمرد متأهّلى (به صورت عنف، یا با رضایت دختر) دخترى را، که از نظر شرعى و قانونى بالغ است، را ازاله بکارت نموده است، آیا اعلان رضایت چنین دخترى بدون رضایت ولىّ، یا جدّ پدرى در تخفیف مجازات مرد متجاوز مؤثّر است؟
Answer: در اجراى حد تأثیرى ندارد ولى نسبت به مهرالمثل در فرض عنف مؤثّر است.
TotalPages : 3