SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

مطالبه مهریه از والدین میت [ارث زن و شوهر]

Questionآیا مطالبه مهریه از ابوین میت وجه شرعی دارد؟
Answer: مهریه باید با دیون دیگر از ماترک میت پرداخت شود و اگر ماترک میت کفاف مهریه را نکند والدین میت و ورثه دیگر تکلیفی نسبت به آن ندارند هرچند بهتر است کسانی که توانایی دارند بدهی‌های میت را بپردازند.

امتناع یکی از ورثه از دریافت سهم‌الارثش از مهریه [ارث زن و شوهر]

Questionاگر به علت اختلافات شخصی و یا خانوادگی یکی از ورثه از دریافت سهم‌الارث امتناع کند می‌توان سهم او را بین بقیه ورثه تقسیم کرد؟
Answer: باید آن را نگه‌دارید تا زمانی که حاضر به دریافت آن شود.

تقسیم اموالی که زن و شوهر هدیه گرفته‌اند [ارث زن و شوهر]

Questionوسایلی که از دیگران اهدا می‌شود، ملک کدام‌یک از زن و شوهر است؟
Answer: وسایلى را که براى زن آورده‌اند مال زن است و وسایلى که براى مرد آورده‌اند مال اوست و اگر کسانى قصد هر دو کرده‌اند مال هر دوست.

هبه ثلث اموال به زن در قبال انصراف او از سهم‌الارث خود [ارث زن و شوهر]

Questionاگر شوهر قسمتى از ثلث اموالش را به همسرش هبه کند، مشروط بر اینکه بعد از مرگ شوهر از هشت‌یک خود صرف‌نظر کند، آیا زوجه می‌تواند بعد از مرگ زوج درخواست هشت‌یک کند؟
Answer: زوجه باید به شرطی که با او شده عمل نماید و اگر به‌شرط عمل ننماید هبه از سوى ورثه قابل‌فسخ است.

اختصاص سهمی برای زن در وصیت مشروط به عدم ازدواج او [ارث زن و شوهر]

Questionمردی وصیت می‌کند درصورتی‌که همسرش بعد از فوت او ازدواج مجدد نکند اضافه بر یک‌هشتم سهم‌الارث ببرد؛ اما او بعد از توافق با ورثه و گرفتن مبلغ موردتوافق، ازدواج می‌کند آیا ازدواج او صحیح است و پولی که بیشتر از سهم‌الارث خود گرفته است چه حکمی‌دارد؟
Answer: درصورتی‌که به‌شرط عمل‌نکرده و ازدواج نموده باشد، ازدواجش صحیح است ولى باید مازاد بر یک‌هشتم را به ورثه برگرداند. (اگر هر دو همسر حیات دارند یک‌هشتم سهم مجموع آن‌هاست).

ارث زن از دیه مرد [ارث زن و شوهر]

Questionآیا زوجه از پولى که عوض دیه خون شوهر گرفته حقّى دارد و چه مقدار؟
Answer: دیه از اموال مرد محسوب می‌شود و زن از آن مانند سایر اموال ارث می‌برد.

ارث زن از درآمد اموال منقول و غیرمنقول [ارث زن و شوهر]

Questionاگر چندین سال از فوت مردی گذشته باشد و اموال او را تقسیم نکرده باشند آیا زن از درآمد اموال مذکور ارث می‌برد؟
Answer: نسبت به درآمد اموال منقول باید منافع این مدّت را بپردازند و احتیاط آن است که نسبت به اعیانى نیز همین کار را بکنند.

ارث زن از سرقفلی [ارث زن و شوهر]

Questionآیا زوجه از سرقفلى املاک موقوفه ارث می‌برد؟
Answer: زوجه از سرقفلى ارث می‌برد، چه در املاک موقوفه و چه در غیر موقوفه.

سهم‌الارث زن از حق کسب و پیشه [ارث زن و شوهر]

Questionآیا همسر مستأجر متوفی از حق کسب و پیشه ارث می‌برد؟
Answer: آری؛ تفاوتی نمی‌کند ولی اصل گرفتن حق کسب و پیشه جز به رضایت طرفین مشکل است

ارث زن و مرد و فرزندان در صورت بطلان عقد [ارث زن و شوهر]

Questionاگر زن، مرد را وكيل در اجراى عقد دائم كند و مرد مدعى اجراى عقد موقّت باشد (آن هم بعد از چند سال) حكم عقد، مهر و توارث بين زن و شوهر و فرزندان چيست؟
Answer: چنانچه يقين داشته باشد كه مرد راست مى‏گويد و عقد موقّت خوانده است، عقد باطل است و زن و مرد از هم ارث‏ نمى‏برند ولى فرزندان آنها از آنها ارث‏ مى‏برند مگر اين‏كه مرد عالم بوده به بطلان عقد بوده باشد، كه در اين صورت فرزندان، تنها از زن ارث‏ مى‏برند نه از مرد و حدّ زنا بر مرد جارى می‌شود و درهرحال بايد مهرالمثل زن را بپردازد.

ارث همسر موقت و فرزندان آنها [ارث زن و شوهر]

Questionاگر در ازدواج موقّت فرزندى متولّد شود از پدر و مادر و بستگان خود ارث‏ مى‏برند؟
Answer: فرزندانى كه از آن متولد مى‏شوند تمام حقوق فرزندى را دارند و از پدر و مادر و بستگان خود ارث‏ مى‏برند هرچند آن زن و شوهر از هم ارث‏ نمى‏برند.

ارث زن از اموال از بین رفته شوهر که توسط دولت جبران شده است [ارث زن و شوهر]

Questionشخصى با کامیون خود به جبهه رفته، هم خودش شهید شده و هم کامیون او نابود گردیده است، سپس دولت عوض کامیون را به خانواده شهید داده است، آیا همسر شهید می‌تواند سهم‌الارث خود را از آن ادعا کند؟
Answer: اگر آوردن کامیون به جبهه به امر دولت بوده یابه ضمانت او (هرچند ضمانت جنبه عام داشته باشد نه در خصوص این شخص) همسر شهید یک‌هشتم از کامیون را به ارث می‌برد و اگر شخص مزبور با میل خود و بدون امر و ضمانت دولت اقدام به چنین کارى کرده، باید از مسؤولین ذی‌ربط پرسید که هدف آنها تنها کمک کردن به فرزند شهید بوده یا همسر او را هم شامل می‌شود و نیز باید سؤال کرد که آیا این هدیه به نسبت سهم‌الارث است یا بیشتر و کمتر.

عدم ارث زوجه از دیه زوج که با مصالحه یکی از اولیای دم حاصل‌شده [ارث زن و شوهر]

Questionدر مورد شخصى كه عمداً به قتل رسيده و ورثه او يك همسر و دو پسرند، لطفاً بفرماييد: الف) اگر يكى از دو پسر مجّاناً عفو و پسر ديگر حقّ قصاص خود را با قاتل به ديه مصالحه كند، آيا زوجه از اين ديه ارث می‌برد؟ آيا ديون و وصاياى مقتول از اين مال ادا مى‌گردد؟ ب) اگر در ابتدا يكى از دو پسر نسبت به سهم خود با قاتل مصالحه كرده و نصف ديه را بگيرد، سپس پسر ديگر خواهان قصاص شود و نصف ديه را به قاتل بازگرداند و قصاص كند، آيا زوجه از ديه‌اى كه پسر اوّل اخذ كرده ارث می‌برد؟ ج) اگر يكى از دو پسر خواهان ديه و ديگرى خواهان قصاص باشد و متقاضى قصاص به خواهان ديه، ديه پرداخت‌نموده، سپس قاتل را قصاص كند، آيا زوجه از ديه‌اى كه متقاضى ديه از خواهان قصاص گرفته، ارث می‌برد؟
Answer: با توجّه به اینکه اين مال عوض حقّ قصاص فرزند است حكم ديات بالاصاله را ندارد، نه بدهى ميّت را مى‌توانند از آن بردارند و نه زن سهمى از آن دارد.

تعلق سهم زوجه به عین بنای موروثی [ارث زن و شوهر]

Questionآيا با موت زوج، سهم زوجه از قيمت بنا به ذمّه ساير ورثه منتقل می‌شود و عندالمطالبه بايد پرداخت گردد، يا پرداخت سهم او تا زمان فروش بنا قابل تأخير است؟
Answer: سهم او در عين است.

تعلق ارث به زوجه از لوازم و متعلقات چاه عمیق [ارث زن و شوهر]

Questionشوهر خانمى از دنيا رفته است. آيا اين زن از چاه عميق و آب آن ارث می‌برد؟ آيا از آب هم ارث می‌برد، يا فقط از لوازم چاه عميق ارث می‌برد؟
Answer: زوجه از چاه عميق ارث نمى‌برد؛ ولى از لوازم و متعلّقات و بناى آن ومقدار آب موجود در حال مرگ شوهر ارث می‌برد.

حق مطالبه اجرت از سوی زوجه نسبت به تصرف وراث در ملک میت [ارث زن و شوهر]

Questionاگر وارثان ميّت بدون اذن و رضايت زوجه‌اش، در خانه وى سكونت نموده، يا آن را اجاره دهند، آيا زوجه نسبت به اجرت ايّام سكنى حقّى دارد؟
Answer: نسبت به سهم خود از اعيانى حقّ مطالبه اجرت دارد.

سهم‌الارث زن از شوهری که سایر وراثش غیرمسلمان‌اند [ارث زن و شوهر]

Questionزن مسلمانى با مردى از اقليّت‌هاى مذهبى (كليمى) پس از تشرّف وى به دين مبين اسلام ازدواج نموده و پس از چند سال زندگى مشترك مرد به رحمت خدا رفته و تنها وارث مسلمان وى همسر او است. سه خواهر و يك برادر مرحوم كه در خارج از كشور بسر مى‌برند بر دين خود باقی‌مانده و در حال حاضر با خدعه و نيرنگ خواهان سهم‌الارث مى‌باشند! نحوه تقسيم اموال آن مرحوم چگونه است؟
Answer: یک‌چهارم اموال آن مرد (به‌غیراز زمين) به زوجه مسلمانش مى‌رسد و بقيّه تحويل حاكم شرع داده می‌شود.

سهم ارث زن از شوهر [ارث زن و شوهر]

Questionزن چه مقدار از شوهر ارث می‌برد؟
Answer: هرگاه مردى از دنيا برود چنانچه در زمان مرگ، فرزندی نداشته باشد، یک‌چهارم مال او را همسر دائمى او می‌برد و بقيّه را ورثه ديگر و هرگاه از آن زن يا از زن ديگر فرزند داشته باشد، یک‌هشتم مال به زن او مى‏رسد و بقيّه به وارثان ديگر.

ارث زن و شوهر از یکدیگر اگر ورثه دیگری نداشته باشند [ارث زن و شوهر]

Questionارث زن و شوهر از همدیگر، درصورتی‌که وارث دیگرى نباشد، چگونه است؟
Answer: هرگاه زوج یا زوجه از دنیا برود و وارث دیگرى نباشد، اگر زوجه از دنیا برود تمام مال از آنِ زوج است و اگر زوج از دنیا برود، یک‌چهارم مال از آنِ زوجه و بقیّه به امام (علیه‌السلام) تعلّق مى‌گیرد؛ و در زمان ما باید به دست حاکم شرع برسانند؛ و اگر واقعاً آن زن نیازمند باشد، حاکم شرع مى‌تواند همه یا قسمتى از آن را به او بازگرداند.

ارث زن از زمین و ساختمان [ارث زن و شوهر]

Questionزن از کدام اموال شوهر ارث می‌برد و از چه چیزهایی ارث نمی‌برد؟
Answer: زن از تمام اموال منقول شوهر ارث می‌برد، ولى از زمين و قيمت آن ارث نمى‏برد، خواه زمين خانه باشد يا باغ، يا زمين زراعتى و مانند آن و نيز از خود هوايى ساختمان ارث نمى‏برد، مثل بنا و درخت، امّا بايد هوايى را قيمت كنند و از قيمت آن سهم ارث او را بدهند.

ادله فقهی عدم ارث زوجه از زمین [ارث زن و شوهر]

Questionآيا دليل اینکه زوجه از زمين ارث نمی‌برد تنها به جهت اختلاف ميان شيعه و اهل سنّت است؟
Answer: اين مطلب صحيح نيست و هفده روايت بر عدم جواز ارث وارد شده و تنها يک روايت معارض دارد که نمی‌توان آن هفده روايت را در برابر يک روايت ناديده گرفت. ولي افراد می‌توانند از ثلث اموالشان براي همسران خود وصیت کنند که گاه بيش از ارث آنها نيز می‌شود.

ارث زن از آپارتمانی که زمین آن مشاع است [ارث زن و شوهر]

Questionزن در زمین ارث نمی‌برد، حال حکم این قضیه در آپارتمان مسکونی با توجه به اینکه زمین آپارتمان به‌صورت مشاع بین مالکین است و هیچ‌کدام از مالکین واحدهای آپارتمانی نمی‌توانند ادعای مالکیت بر روی قسمت مشخصی از زمین را داشته باشند چیست؟
Answer: در اینگونه موارد مالکان آپارتمان در زمین مزبور به‌طور مشاع شریک‌اند و زن از اعیانی یعنی ساختنان آپارتمان ارث می‌برد.
TotalPages : 2