SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

زمان محقق شدن وقف [شرایط وقف ]

Questionآیا در صیغه وقف می توان تحقق وقف را به بعد از فوت موکول کرد؟ و یا می توان در وقف شرط کند تا مدتی توسط خود واقف مورد استفاده قرار گیرد؟ و یا می توان وقف را برای مدت مشخصی محدود کرد؟
Answer: 1.کسى که مالى را وقف مى کند بنابر احتیاط مستحب باید از همان موقع خواندن صیغه وقف کند، و اگر مثلاً بگوید این مال بعد از وفات من وقف باشد اشکال دارد. 2. ولی می توان مالی را برای همیشه وقف کرد مشروط بر اینکه مثلاً چند سال اوّل منافعش در اختیار واقف یا شخص دیگری باشد و در موقوفه مصرف نشود. 3. کسى که مالى را وقف مى کند باید براى همیشه مال را وقف کند یعنی اگر بگوید از حالا تا ده سال وقف باشد، اشکال دارد

تغییر در تولیت توسط واقف [متولی]

Questionوقتى باغى وقف گرديده و در اختيار ذكور و اناث قرار گرفته، آيا واقف مى‌تواند براى بار دوم و پس از گذشت مدت مثلا 11 سال مجدداً تغييرى در توليت آن ايجاد نمايد؟
Answer: هنگامى كه وقف تمام شود و متولّى در وقفنامه اوّليه تعيين شده باشد هيچ كس حتّى واقف نمى‌تواند آن را شرعاً تغيير دهد، مگر اين كه ثابت شود متولّى منصوص صلاحيّت ندارد، كه در اين صورت متولى جديد از سوى حاكم شرع تعيين مى‌شود.

اگر متولی معین شده فاقد صلاحیت باشد [متولی]

Questionباغی را اینگونه وقف کرده اند که اگر از خاندان فرد خاصی کسی روحانی شود و چنانچه در فلان مسجد مشغول تبلیغ باشد به مقدار نیاز از درآمد و یا محصول آن استفاده کند و مابقی را به مصرف فقرا برساند. حال سوال این که: 1. آیا این وقف خاص است و یا وقف عام؟ 2.در هر دو صورت اگر روحانی که متولی این باغ شده تخلفی کند و صلاحیت تولیت موقوفه رانداشته باشد تکلیف چیست؟ 3. سوال دیگر محدوده نیاز روحانی و یا موقف علیه در چه حدی می باشد؟
Answer: 1. بخشی عام و بخشی خاص است. 2. در فرض سوال باید درآمد موقوفه را صرف نیازمندان کنید. 3. در حد یک زندگی ساده و خالی از تشریفات.

انصراف متولی و تعیین وکیل [متولی]

Questionهرگاه متولی موقوفه به عللی نتواند و یا نخواهد به تولیت خود ادامه دهد، آیا می تواند فردی امین و مدیر را به عنوان متولی یا وکیل خود تعیین نماید؟
Answer: تنها می تواند کسی را به عنوان وکیل انتخاب کند و تعیین تولیت در اینگونه موارد به دست حاکم شرع است.

خیانت کردن متولی در موقوفه [متولی]

Questionچنانچه متولی در اجرای وقف مرتکب خیانت شود چه حکمی دارد؟
Answer: هرگاه در اوقاف عمومى متولّى خيانت كند و عايدات آن را به مصرفى كه معيّن شده نرساند، حاكم شرع بايد متولّى امينى براى آن معيّن نمايد يا در كنار او بگذارد و اگر متولّى وقف خاص خيانت كند، حاكم شرع با موافقت طبقه موجود براى آنها متولّى تعيين، يا ضميمه مى‏كند.

تعیین متولی برای موقوفه [متولی]

Questionمتولی در وقف چگونه تعیین می شود؟
Answer: هرگاه براى چيزى كه وقف كرده متولّى معيّن كند، بايد مطابق قرارداد او رفتار نمايد و اگر معيّن نكند اگر از قبيل اوقاف عامّه (مانند مسجد و مدرسه) باشد تعيين متولّى وظيفه حاكم شرع است و اگر وقف خاص باشد (مانند ملكى كه وقف بر اولاد است) در مورد كارهايى كه مربوط به مصلحت وقف و منفعت طبقات بعد مى‏باشد، احتياط آن است كه نسل موجود و حاكم شرع با موافقت يكديگر تعيين متولّى كنند و اگر تنها مربوط به منافع طبقه موجود است اختيار آن با خود آنهاست در صورتى كه بالغ باشند و اگر بالغ نباشند اختيار با ولىّ آنهاست.

حیطه مسئولیت واقف و متولی در مساجد و حسینیه ها [متولی]

Questionحیطه مسئولیت واقف و متولی در امثال مسجد و حسینه تا چه حد می باشد؟
Answer: بعد از تحقق وقف در مورد انتخاب امام جماعت يا عزل او نه متولّى و نه واقف هيچ كدام حقى ندارد و اين حق مردم است و نظر آنها ملاك است. حيطه مسؤوليت متولّى رسيدگى به موقوفات مسجد است. پس متولّى، واقف يا هر شخص ديگرى بعد از تحقق وقف حق دخالت در برنامه ريزى‏ها و فعاليتهاى اين اماكن را ندارند و اين حق مردم است و رضايت آنها در چنين امورى ملاك است.

حق الزّحمه ی متولّی [متولی]

Questionاگر واقف حق التولیه را مشخص نکرده باشد، آیا حق التولیه اندازه ی معینی دارد یا بستگی به عرف و قوانین موضوعه در سازمان اوقاف دارد؟
Answer: متولی می تواند حق الزحمه خود را طبق نظر کارشناس بگیرد.

نوع وقف بر امام معصوم علیه السلام [وقف خاص ]

Question وقف بر امام حسين عليه‏ السلام وقف عام است يا خاص؟
Answer: مصرف این وقف خاص امام حسین علیه السلام است.

عدم جواز تبدیل وقف خاص به وقف عام [وقف خاص ]

Questionآیا می توانیم وقف خاص را بعد از تنظیم وقف نامه و قبض موقوفه، تبدیل به وقف عام نمائیم؟ یا ماهیت وقف و مفاد وقف نامه را تغییر دهیم؟
Answer: جایز نیست.

موقوفه خاصی که موقوف علیه آن قابل شناسایی نیست [وقف خاص ]

Questionقرآن خطی موجود است که وقف اولاد می باشد که متاسفانه اولاد واقف نامعلوم هستند و در حال حاضر آن قرآن در اختیار شخصی است که به علت نیاز مالی قصد فروش آن را دارد؛ شخص دیگری تصميم دارد آن را خريدارى نموده و به جهت حفظ و نگهداری به آستان قدس رضوی تقديم نمايد؛ آیا این کار جایز است؟
Answer: اگر موقوفٌ عليهم به هيچ وجه قابل شناسايى نيستند، همگان می توانند آن قرآن را قرائت كنند و سپردن آن به جايى كه اصلًا قرائت نمى‏ شود، اشكال دارد؛ مگر اين كه قرآن بسيار نفيسى باشد كه بيم از دست رفتن آن برود.

انواع وقف عام [وقف عام ]

Question لطفا انواع وقف عام را تشریح کنید.
Answer: وقف عام بر دو نوع است: 1ـ وقف بر جميع؛ كه در اينجا طبق نظر صحيحتر در واقع فك ملك صورت گرفته نه اينكه تمام مالكيت آن به تمام مسلمين رسيده . 2ـ وقف بر عنوان خاص؛ مثلاً وقف بر طلاب مى‏كند. اين هم وقف عام است نه خاص، به عبارت ديگر وقف عام است بر عنوان خاصى. در اينجا فكّ ملك نيست و بلكه مالك همان عنوانى است كه موقوف عليه واقع شده.

راه جلوگیری از موقوفه خواری [جایگاه و اهمیت وقف ]

Questionلطفا بفرمایید که از چه راه هاىی می توان از موقوفه خوارى جلوگیرى نمود؟
Answer: بهترین راه بالا بردن سطح فرهنگ عمومى از نظر مذهبى، و گماردن افراد امین بر موقوفات است.

عدم لزوم عربی بودن صیغه وقف [وقف با صیغه ]

Questionآیا صیغه وقف را باید به زبان عربی خواند؟
Answer: صيغه وقف را مى‏توان به عربى يا به هر زبان ديگر خواند، مثلًا اگر بگويد: «خانه خود را براى فلان منظور وقف كردم» كافى است.

تعریف وقف‏ [مفهوم شناسی وقف ]

Questionوقف چیست؟
Answer: جدا كردن يك مال از اموال خود و اختصاص دادن منافع آن براى افراد خاص يا امور خيريه را وقف گویند.

ایقاع بودن وقف [جایگاه و اهمیت وقف ]

Questionوقف عقد است یا ایقاع؟
Answer: وقف ایقاع است.

روش های وقف کردن [شرایط وقف ]

Questionبه چند طریقه می توان وقف کرد؟
Answer: 1- یا خواندن صیغه وقف. 2- با نوشتن و امضاء کردن. 3- وقف معاطاتی

اجرای حد در ماه محرم و صفر [نحوه اجرای حدّ ]

Questionآیا در ماه محرم و صفر، اجرای حد مانند اعدام جایز است؟
Answer: اشکالی ندارد ولی در حرم مکّه نباید انجام شود.

اختصاص دادن قسمتی از حسینیه برای خانه عالم [حسینیه]

Questionقطعه زمینی متعلق به سه نفر بوده به این صورت وقف شده است: یکی جهت عزاداری امام حسین علیه السلام و یکی جهت تعزیه و یکی دیگر جهت امورات خیر. مدتی بعد بخشی از حیاط حسینیه تبدیل به سالن کتاب خانه و قسمت دیگر حسینیه به سالن آشپز خانه تبدیل شده و مدتی بعد در یک قسمت از شبستان حسینیه که بلا استفاده بوده اتاقی جهت روحانی در ایام تبلیغ ساخته شده و ازحسینه جدا نشده است. باتوجه به اینکه واقفین مشخص نکرده بودند که کجای این زمین جهت امر خیر بوده و اینها همه زیر نظر هیت امنا انجام شده، حال چند نفر قصد تخریب خانه روحانی را دارند آیا خانه روحانی از نظرشرعی مشکل دارد؟
Answer: در صورتی که خانه عالم مزاحمتی برای عزاداران داشته باشد باید جزء حسینیه شود.

استفاده عمومی از موقوفات خاص [حسینیه]

Questionاستفاده از اموال حسینیّه یا مسجد چه حکمى دارد؟
Answer: در غیر احتیاجات همان مسجد یا حسینیّه جایز نیست مگر این که واقف آنها تصریح به عمومیّت استفاده از آنها کرده باشد.

استفاده از زمین گرفته شده برای حسینیه در غیر مصرف حسینیه [حسینیه]

Questionعدّه اى از معتمدین محل، زمینى را از سازمان زمین شهرى براى حسینیّه گرفته اند. امّا نه سند آن به نام خورده، و نه از آن سازمان پیگیرى شده است. حال اگر کسى، یا کسانى، پیگیرى نمایند و این زمین را به عنوان حسینیّه به نام خود نمایند، ولى مورد استفاده دیگرى مانند کتابخانه، یا باشگاه ورزشى، یا کلوپ، یا سینما، و مانند آن قرار دهند چه حکمى دارد؟
Answer: باید آن را در همان راهی بکار گیرند که توافق بر آن شده است.

وقف قسمتی از مسجد برای هیأت یا حسینیه [حسینیه]

Questionدر جوار مسجد خانه ‏اى قديمى وجود دارد كه مالك آن، آن را به مسجد اهدا نموده و حال مسجد نیاز به توسعه پيدا كرده است، در قسمت غربى مسجد چهار صفّه و غرفه وجود دارد، آيا جايز است آن صفّه و غرفه ‏ها را به صورت مجزّى به نام هيأت چهارده معصوم وقف‏ و صيغه جارى كرد؟
Answer: صفّه‏ ها و غرفه ‏هاى مسجد متعلّق به خود مسجد است و نمى ‏توان آن را وقف مجدّد كرد.

وقف یک طبقه از آپارتمان برای حسینیه [حسینیه]

Questionشخص نیکوکاری قصد دارد منزلش را حسینیه کند لکن طبقه فوقانی آنرا برای خود و فرزندانش نگه دارد نحوه وقف او باید به چه نحوی باشد؟
Answer: می تواند فقط همان طبقه پایین را وقف کند.

ساخت حسینیه در زمینی که به نیت مسجد خریده شده است [حسینیه]

Questionاگر زمینی را به نیت مسجد بخرند و بعد از خرید از ساخت مسجد در آن منصرف شوند و حسینیه بسازند این زمین حکم مسجد را دارد؟
Answer: در صورتی که صیغه مسجد نخوانده اند یا به نیت مسجد نماز نخوانده اند و صاحبان پول راضی هستند مانعی ندارد.

ساخت حسینیه در طبقه ی دوم مسجد [مسجد]

Questionاگر زمينى براى مسجد وقف شده باشد، آيا جايز است طبقه اوّل آن را حسينيّه و طبقه دوّم را مسجد بنا كنند؟
Answer: هر دو طبقه حكم مسجد را پيدا مى كند؛ ولى عزادارى در آن اشكال ندارد؛ به شرط آن كه مزاحم نماز نباشد.

برگزاری مراسم آلوده به گناه در حسینیه [حسینیه]

Questionبرگزاری مجالسی همچون جشن ازدواج و بعضى از مجالس شخصى دیگر، که مع الأسف در بسیارى از آن مجالس کارهاى خلاف صورت مى گیرد، در حسینیّه چه حکمی دارد؟
Answer: برگزارى مجالس گناه و آلوده به معصیت در هیچ مکانى جایز نیست و در مکانهاى منسوب به اهل بیت گناه مضاعفى دارد، و باید از آن نهى کنید، و اگر هیئت أمنا با این کارها موافقت کنند باید معزول شوند. و امّا استفاده هاى مشروع شخصى از وسائل هیأت تنها در صورتى جایز است که واقفین به هنگام وقف آن را وقف عام کرده باشند. مزاحمت براى همسایگان در هیچ صورت جایز نمى باشد.

ممنوعیت تخریب حسینیه قدیمی به صرف ساخت حسینیه جدید [حسینیه]

Questionدر روستای ما حسینه ای قدیمی وجود دارد که به دلیل افزایش جمعیت حسینیه ای جدید بنا شده است و تقریبا حسینیه قدیمی راکد مانده ولی تعدادی از مردم نذورات را به حسینیه قدیم می برند؛ آیا می شود حسینیه قدیم رو تخریب کرد و ازآن به عنوان آشپزخانه حسینیه جدید استفاده کرد؟
Answer: تخریب و تبدیل آن به آشپزخانه جایز نیست اما می توانند از آن به عنوان کلاس درس قرآن، احکام و یا به عنوان کتابخانه و مانند آن استفاده کنند و اگر آشپزخانه ای در کنار آن بسازند که با عزاداری در آنجا منافات نداشته باشد مانعی ندارد.

تجمیع نقاط پراکنده وقف شده بر سید الشهدا با اختصاص مکان جدید [حسینیه]

Questionاينجانب در چند جاى روستا، داراى باغ هستم. دو تكّه از جاهاى مختلف دو باغم را قبلاً وقف حضرت سيّدالشهداء(ع) نموده‌ام. امّا الان به دليل ضرورت و تقسيم ارث، مى‌خواهم اين دو تكّه وقف را تجميع و به‌هم متّصل نمايم. درضمن مكانى كه مى‌خواهم براى وقف اختصاص دهم از لحاظ ارزش و ميزان بازدهى محصول بهتر از جاهاى ديگر است. اين كار چه حكمى دارد؟
Answer: هرگاه ماندن وقف به اين صورت ضرر مهمّى براى وقف داشته باشد، يكى كردن آن مانعى ندارد.

عدم جواز اجاره ظروف حسینیه [حسینیه]

Questionآيا مى‌توان ظروف حسينيّه را براى جشن عروسى، يا جهت وليمه دادن اجاره يا امانت داد؟
Answer: جايز نيست؛ مگر اين كه به هنگام وقف چنين چيزى شرط شده باشد.
TotalPages : 664