SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

خريد و فروش، ساخت و اخذ اجرت جهت ظروف طلا و نقره [احکام معامله طلا و نقره ]

Questionلطفا بفرمایید که خريد و فروش، ساخت و اخذ اجرت جهت ظروف طلا و نقره چه حکمی دارد؟
Answer: از ساختن ظروف طلا و نقره و مزدى که در مقابل آن مى گیرند بنابر احتیاط واجب باید اجتناب کرد، همچنین از خرید و فروش آنها و پولى که در مقابل آن گرفته مى شود نیز اشکال دارد.

خرید طلای قسطی به قیمت روز تسویه [احکام معامله طلا و نقره ]

Questionطلای قسطی بخریم و فروشنده به قیمت روز حساب کند آیا ربا محسوب میشه؟
Answer: این معامله باطل است ولی می تواند طلا را قرض دهد و مثلا هر ماه یک گرم از آن را به قیمت روز به او بفروشد.

روش صحیح معامله طلا با طلا [احکام معامله طلا و نقره ]

Questionمعامله طلا با طلا با افزایش قیمت چه حکمى دارد؟ راه حلّ شرعى این نوع معاملات چیست؟
Answer: بهترین راه براى معامله طلا در این گونه موارد این است که دو معامله جداگانه انجام شود مثلا یک کیلو طلا را با پول نقد یک میلیون و یک صد هزار تومان بفروشند و در مجلس ردّ و بدل شود سپس یک کیلو طلا را که در رأس یک سال تحویل داده شود به یک میلیون از او خریدارى کند، نتیجه آن مى شود که صاحب طلا با این دو معامله طلاى خود را در رأس سال خواهد گرفت به اضافه یک صد هزار تومان.

خرید و فروش سکه و ارز در شرایط بحران و التهاب بازار [احکام معامله طلا و نقره ]

Questionخرید و فروش ارز و سکه و طلا در شرایط کنونی که بازار ملتهب می‌باشد چه حکمی دارد؟
Answer: بهتر این است که در شرایط کنونی احتیاط شود زیرا معاملات ناسالم به نظر می رسد.

اضافه کردن قیمت طلای نسیه در طول مدت پرداخت اقساط [احکام معامله طلا و نقره ]

Questionمادر بنده مقداری طلای زینتی بصورت قسطی خریده است اما با گران شدن طلا، فروشنده بر مقدار اقساط اضافه کرده است. آیا این مبلغ اشکال دارد؟
Answer: این کار جایز نیست.

کیفیت و نوع تمکین در تعلق نفقه [احکام مربوط به نفقه]

Question1-اگر زوجه تمکین خاص انجام دهد ولی تمکین عام صورت ندهد یا بالعکس ،آیا استحقاق نفقه دارد یاخیر؟ 2-تمکین به شکل تعدد مطلوب مورد توجه است یا وحدت مطلوب؟ 3-اگر تمکین جزیی نیز مطلوبیت داشته باشد ،نفقه قابل تبعیض و تسهیم است یا خیر؟اگر به نظر حضرتعالی نفقه قابل تسهیم باشد عملا چگونه این تسهیم صورت پذیرد؟
Answer: 1- در تعلق نفقه احتیاط این است که هر دو تمکین انجام شود. 2-در مورد نفقه وحدت مطلوب است. 3- نفقه بر اساس تمکین تسهیم نمی شود، اگر در عرف زن را غیر متمکنه بدانند مطلقا نفقه ندارد هر چند بعضی از انواع تمکین را انجام دهد.

اسقاط حق نفقه خود در ضمن عقد [احکام مربوط به نفقه]

Questionآیا زن می تواند در ضمن عقد و یا در غیر آن حق نفقه خود را ساقط کند؟
Answer: می تواند ملتزم شود که این حقوق را مطالبه نکند ولی اسقاط آن جایز و صحیح نیست.

مسئول پرداخت باقیمانده هزینه تحصیل بعد از ازدواج [احکام مربوط به نفقه]

Questionزمانی که خرج تحصیل با خانواده است اگر مقداری از شهریه مانده باشد بعد از ازدواج دختر حق پرداخت بر عهده خانواده است یا فرزند؟
Answer: در صورتی که خود فرزند مالی دارد بر عهده اوست در غیر این صورت سزاوار است پدر هزینه تحصیل او را ادامه دهد مگر اینکه هنگام عقد شرط کرده باشند بر عهده شوهر است.

نفقه فرزند در صورت واگذاری حضانت به مادر [احکام مربوط به نفقه]

Questionاگر مردی حضانت فرزندش را به مادرش بدهد و به صورت قانونی ثبت کند باز هم مخارج فرزندش را پرداخت کند؟یا چیزی به عهده پدر نیست؟
Answer: باید نفقه توسط مرد پرداخت شود، مگر اینکه زن قبول کند و یا اینکه در عرف محل نفقه به عهده کسی باشد که حضانت به او سپرده می شود.

نفقه کودک حاصل از ترکیب چند نطفه [احکام مربوط به نفقه]

Question مولودی که نطفه اش از چند مرد تکون یافته است، نفقه اش بر عهده کیست؟
Answer: نفقه بر عهده صاحب اصلی نطفه است و اگر صاحب اصلی مشخص نباشد قرعه میزنند.

نفقه فرزندان بعد از طلاق در صورت انتخاب زندگی با مادر [احکام مربوط به نفقه]

Questionبعد از طلاق اگر فرزندان (دختر)، خودشان بخواهند که نزد مادر بمانند و با او زندگی کنند و تصمیم بگیرند تا دیگر نزد پدر برای همیشه برنگردند، در این صورت نفقه به فرزندان تعلق میگیرد یا نه ؟
Answer: نفقه فرزندان در هر حال بر عهده پدر است ولی اگر ماندن در نزد مادر نفقه سنگین تری داشته باشد مقدار اضافه واجب نیست .

لزوم تأمین نفقه در شأن زوجه [احکام مربوط به نفقه]

Questionاگر شأن زوجه رفاه بيشتري باشد( كه عرفا جزء نفقه اش محسوب شود مثلا اتومبيل يا ماشين ظرفشويي يا مبل بهتر بخواهد) آيا زوج مجاز است به رفاه كمتر او اكتفا كند تا بتواند نفقه ي اقاربش( والدين) رابدهد؟
Answer: لازم است نیازهای زوجه را در حد شأن تأمین نماید ولی همه آنچه نوشته اید معلوم نیست جزء شأن باشد.

نحوه اسقاط حق نفقه در عقد دائم [احکام مربوط به نفقه]

Questionدر عقد ازدواج به چه شکلی می توان نفقه را ساقط کرد ؟
Answer: نفقه حق است و اسقاط در ضمن عقد خارج لازم جایز است نه در ضمن خود عقد نکاح.

نفقه دوران عقد در صورتی که عروسی به تأخیر افتاده [احکام مربوط به نفقه]

Questionاگر در دوران عقد دختر تمکین کرده باشد پرداخت نفقه بر مرد واجب نیست حتی اگر مرد به دلیل مشکلات مالی عروسی را به تاخیر بیاندازد و دوره عقد طولانی شود؟
Answer: این مساله که در دوره عقد تا زمانی که دختر در خانه پدر است و به خانه مرد نیامده، نفقه بر عهده پدر است در عرف به صورت شرط ضمن العقد درآمده ولی چنانچه زمان آن بیش از حد معقول و متعارف باشد پرداخت نفقه الزامی است.

وجوب نفقه در زمانی که زن از حق حبس استفاده می کند [حق حبس]

Question فقهاى شیعه اکثرا فرموده اند زوجه حق دارد مهر غیر مؤجّل را مطالبه و قبل از دخول مى تواند از تمکین تا گرفتن مهر امتناع نماید، آیا در این مدت نفقه به زن تعلق می گیرد؟
Answer: ظاهر این است در صورتی که مهریّه ی زن نقد بوده و مرد توانایی پرداخت مهریه را به صورت یکجا یا اقساطی دارد و پرداخت نمی کند، زن مى تواند بدون گرفتن مهر مؤجّل خود را مطلقاً تسلیم شوهر نکند و در این مدّت بر زوج واجب است نفقه او را بدهد و الا نفقه واجب نمی باشد.

بی‌­احترامی و ناسزاگویی برخی معلمین در کلاس [آموزش و پرورش ]

Questionبی‌­احترامی و ناسزا گویی برخی از معلمین آن هم در سر کلاس و با وجود سایر دانش­‌آموزان چه حکمی دارد؟
Answer: زشت و زننده است و باید ترک شود.

صدق ظلم بر ارفاق نمره به دانش آموزی که استحقاق ندارد [آموزش و پرورش ]

Questionهمان گونه که در تفسیر نمونه جلد اوّل، ذیل آیه 124 سوره بقره کلمه ظلم را این گونه تعبیر نموده اید که: منظور از ظلم در جمله (لاَیَنَالُ عَهْدِى الظَّالِمِینَ) تنها ظلم به دیگران نیست بلکه ظلم در برابر عدل است و عدل به معناى گذاردن هر چیز به جاى خودش مى باشد، با توجّه به این مقدّمه، دانش آموزى که نمره نمى آورد و تحت عناوینى چون رضاى خدا و یا آشنایى، نمره اى که حقّ وى نیست به او داده مى شود، آیا عنوان ظلم درباره این کار صدق مى کند؟
Answer: این کار نوعى ظلم و تبعیض است و نه تنها موجب رضاى خدا نیست بلکه مایه نارضایى حق تعالى است، مگر در مواردى که استحقاق ارفاق دارد که باید آن را نیز درباره همه کسانى که آن ویژگى را دارند اعمال نمود.

وظیفه معلمین در صورت اجبار به دادن نمره [آموزش و پرورش ]

Questionدرمدارسی که معلمین را مجبور به دادن نمره به دانش آموزان می کنند و اگر چنین نکنند بیکار می شوند وظیفه معلمین چیست؟
Answer: این کار شرعا صحیح نیست. باید جای دیگری برای خود انتخاب کنند.

تنظیم لیست پرداخت غیرواقعی برای فرار از مالیات [آموزش و پرورش ]

Questionدر بعضى مدارس غير انتفاعى براى فرار از ماليات، ليست هاى حقّ الزحمه را به اشكال مختلف تنظيم مى كنند، شگردهايى را به كار مىبرند، و در برخى موارد ممكن است از امضاى معلّمان سوء استفاده هم بشود، با توجّه به اين كه نظام، نظام اسلامى است آيا اين گونه كارها شرعاً صحيح است؟ آيا معلّمانى كه اين گونه ليستها را امضا مىكنند تكليفى متوجّه آنها مى شود؟
Answer: اين كارها مشروع نيست و معلّمين محترم بايد به گونهاى عمل كنند كه از امضاى آنها سوءاستفاده نشود.

دیه خسارت وارده به دانش آموز بر اثر تنبیه بدنی [آموزش و پرورش ]

Questionاگر معلمی با چوب به کف دست دانش آموزی به قصد تأدیب بزند نه به قصد آسیب رساندن و به اندازه ی یک سانتی متر مربع خون جاری شود (چوب دارای لبه تیز بوده و معلم اطلاع نداشته) چقدر باید دیه پرداخت کند؟
Answer: احتیاط آن است که به اندازه قیمت دو شتر به او داده شود یا با وی مصالحه کند.

ارفاق نمره متداول در میان دبیران [آموزش و پرورش ]

Questionمن دبیر دبیرستان هستم گاهى اتّفاق مى افتد که در امتحان آخر سال دانش آموزى در درس من، براى قبول شدن محتاج یک یا دو نمره مى شود امّا هنگامى که ورقه او تجدید نظر مى کنم هیچ جایى براى اضافه کردن نمره به جوابهاى او وجود ندارد، مگر این که خودم به جوابهاى ورقه او، به میزان نیاز به آن نمره، اضافه، و در واقع به ورقه امتحانى او دست ببریم با توجّه به این که عمر انسان بسیار با ارزش است و بعضاً این دانش آموزان از خانواده هاى فقیر مى باشند و اگر مردود شوند، اثرات منفى در آنها و زندگى آنها ایجاد مى شود و معلّم تشخیص مى دهد که اگر این میزان نمره را به او بدهد، نتیجه مثبتى در زندگى و روحیّات او دارد، آیا این کار جایز است؟
Answer: چنانچه این مقدار ارفاق در میان دبیران متعهّد معمول باشد، مانعى ندارد.

اخذ شهریه ای بیش از آنچه مقررات تعیین کرده [آموزش و پرورش ]

Questionدر مدارس غير انتفاعى مبلغى به عنوان شهريّه در نظر گرفته شده، كه هنگام ثبت نام دريافت مىگردد، در اين مدارس گاهى مديران با تشكيل كلاسهاى بيشتر، يا جذب افراد كارآمدتر و توجيهاتى از اين قبيل، مبلغى بيش از حد تعيين شده مىگيرند. از سوى ديگر اوليا در معذورات اخلاقى قرار گرفته و شايد چارهاى جز پذيرش موضوع نداشته باشند و اين پول را پرداخت مىكنند. اين كار چه حكمى دارد؟
Answer: اخذ شهريه بيش از آنچه مقررات معيّن كرده جايز نيست؛ مگر اين كه مديران و اوليا توافق كنند كه در مقابل خدمات خاصّى مبلغ بيشترى بپردازند.

تدریس غیر قانونی معلمان در مدارس [آموزش و پرورش ]

Questionدر برخى اوقات به موجب قانون، انجام خدمت معلّمان در مدارس یا مراکز آموزشى مجوّز قانونى ندارد. تعدادى از معلّمان با علم به غیر قانونى بودن این عمل، با هماهنگى مدیران مدارس، به خدمت (که غالباً به صورت اضافه کار و حق التدریس است) ادامه مى دهند، ولى حقّ الزحمه چنین معلّمانى را به نام افراد دیگرى که خدمت آنان منع قانونى ندارد، ثبت کرده، و سپس جمع مبلغ را به شخصى که عملا فعالیّت داشته پرداخت مى کنند. اوّلا: حکم کلّى این امر چیست؟ ثانیاً: هر یک از افراد فوق (معلّمان، مدیران و معلّمانى که اجازه استفاده از نام خود را براى پرداخت حقوق به دیگران مى دهند) چه تکلیفى دارند؟
Answer: اگر این کار با هماهنگى مسؤولین بالا انجام گیرد اشکالى ندارد.

تنبیه بدنی دانش آموز [حق الناس]

Questionمعلمی هستم در برخی موارد دانش آموزان برای یاد گیری علم و یا ادب لازم است تنبیه شوند و در غیر این صورت نظم کلاس را به هم می زنند آیا می توانم آنها را برای این اهداف تنبیه کنم؟
Answer: تنبیه بدنی دانش آموزان جايز نيست، مگر اينكه بخاطر تربيت آنها لازم باشد، و با اجازه ولىّ صورت گيرد، و موجب جراحت و كبودى بدن نشود. و با توجّه به اينكه در شرايط فعلى آثار منفى آن بيشتر است، لازم است حتّى الامكان از آن صرفنظر گردد.

استفاده شخصی از امکانات مدرسه [آموزش و پرورش ]

Questionاستفاده شخصى از امکانات مدرسه، صرفاً براى امور تحصیلى، با اجازه مدیر آموزشگاه چه حکمى دارد؟
Answer: هرگاه مسئول مدرسه، طبق ضوابط اجازه دهد مانعى ندارد و همین اندازه که بگوید طبق ضوابط است کافى مى باشد.

انجام فعالیت های غیر درسی در ساعات درسی توسط معلمان [آموزش و پرورش ]

Questionتعدادى از معلّمان در ساعات کار و تدریس، به فعّالیّت هاى جنبى دیگر مثل بافتنى، خواندن روزنامه و مجلاّت غیر مربوط به درس و تدریس، و مانند آن مى پردازند. این کار چه حکمى دارد؟
Answer: جایز نیست.

تأخير زمانى اساتید نسبت حضور در کلاس [آموزش و پرورش ]

Questionتأخير زمانى استاد براى تدريس ، با توجّه به اين كه گاه دهها يا صدها نفر معطّل مى مانند و وقتشان تلف مى شود ، چه حكمى دارد؟
Answer: اين كار به صورت عمدى و بدون عذر اشكال دارد و آنها در مقابل اين امر مسؤولند.

لزوم قبض در وقف [شرایط وقف ]

Questionآيا قبض در وقف لازم است؟
Answer: بين وقف خاص و عام تفاوت وجود دارد. در وقف خاص مانند وقف بر اولاد يا وقف بر فرد خاصّي قبض به موقوف عليهم لازم است و اگر نسلاً بعد نسل است بايد به نسل موجود تحويل داده شود. ولي در وقف عام مانند مسجد و مدرسه و امثال آن قبض لازم نيست. هرچند احتياط مستحب آن است كه پس از خواندن صيغه آن را در اختيار كسانى كه وقف براى آنها شده قراردهند تا وقف كامل گردد.

زمان محقق شدن وقف [شرایط وقف ]

Questionآیا در صیغه وقف می توان تحقق وقف را به بعد از فوت موکول کرد؟ و یا می توان در وقف شرط کند تا مدتی توسط خود واقف مورد استفاده قرار گیرد؟ و یا می توان وقف را برای مدت مشخصی محدود کرد؟
Answer: 1.کسى که مالى را وقف مى کند بنابر احتیاط مستحب باید از همان موقع خواندن صیغه وقف کند، و اگر مثلاً بگوید این مال بعد از وفات من وقف باشد اشکال دارد. 2. ولی می توان مالی را برای همیشه وقف کرد مشروط بر اینکه مثلاً چند سال اوّل منافعش در اختیار واقف یا شخص دیگری باشد و در موقوفه مصرف نشود. 3. کسى که مالى را وقف مى کند باید براى همیشه مال را وقف کند یعنی اگر بگوید از حالا تا ده سال وقف باشد، اشکال دارد
TotalPages : 664