فلسفه لزوم سالم بودن «قربانی»؟

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

فلسفه لزوم سالم بودن «قربانی»؟

Question از نظر امام علی(ع) چرا حیوانی که برای «قربانی» انتخاب می شود باید صحیح و سالم باشد؟
AnswerSmall:

امام علی(ع) در خطبه 53 نهج البلاغه مى فرمايد: «از شرائط كمال قربانى آن است كه گوشهايش صاف و برافراشته و چشمانش سالم باشد، بنابراين هرگاه گوش و چشمش سالم باشد، قربانى كامل و سالم است». این کار از این جهت است که قربانى كردن يك عبادت است و از باب رعایت ادب و احترام براى تقديم به درگاه پروردگار، شایسته است که بهترين مورد برگزيده شود. همان طور كه نماز خواندن زنان با حجاب كامل، پوشيدن لباسهاى تميز و معطر بودن به هنگام نماز، و ... همه نوعى اداى احترام به پيشگاه حق است.

AnswerLarge:

امام علی(عليه السلام) در خطبه 53 نهج البلاغه مى فرمايد: (از شرائط كمال قربانى آن است كه گوشهايش صاف و برافراشته و چشمانش سالم باشد، بنابراين هرگاه گوش و چشم قربانى سالم باشد، قربانى كامل و سالم است)؛ «وَ مِنْ تَمَامِ الاُضحِيَةِ(1) اسْتِشْرَافُ(2) أُذُنِهَا وَ سَلاَمَةُ عَيْنِهَا، فَإِذَا سَلِمَتِ الاُذُنُ وَ الْعَيْنُ سَلِمَتِ الاُضْحِيَةُ وَ تَمَّتْ». سپس در ادامه اين سخن مى فرمايد: (هر چند شاخش شكسته باشد و با پاى لنگ به قربانگاه آيد)؛ «وَ لَوْ كَانَتْ عَضْبَاءَ(3) الْقَرْنِ تَجُرُّ رِجْلَهَا إِلَى المَنْسَكِ».

در اینجا سؤالی مطرح است و آن این که چرا قربانی باید بی عیب و نقص باشد، با اين كه هدف نهايى از قربانى كردن آن است كه گروهى از نيازمندان از آن بهره مند شوند همانطور كه قرآن مجيد مى فرمايد: «فَاِذا وَجَبَتْ جُنُوبُها فَكُلُوا مِنْها وَ اَطْعِمُوا الْقانِعَ وَ الْمُعْتَرَّ كَذلِكَ سَخَّرْناها لَكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ»(4)؛ (و هنگامى که پهلوهایشان به زمین رسید و هنگامى که پهلوهایشان به زمین رسید  [و جان داد]، از گوشت آنها بخورید، و مستمندان قانع و سائلان را نیز از آن اطعام کنید. این گونه ما آنها را مسخّرتان ساختیم، تا شکر خدا را به جا آورید) و مسلّم است سالم بودن و نبودن گوش يا شاخ حيوان كمترين تأثيرى در اين معنى ندارد.

پاسخ این سؤال با توجّه به اين نکته روشن می شود كه قربانى كردن يك عبادت است و انتخاب حيوان معيوب و ناسالم مناسب ساحت قدس پروردگار نيست، براى تقديم به درگاه پروردگار، بايد بهترين را برگزيد و اين يك نوع ادب و احترام به ساحت قدس خداوند متعال است. نماز خواندن زنان با حجاب كامل، پوشيدن لباسهاى تميز به هنگام نماز، خوشبو كردن خويشتن به هنگام عبادت و حتى غسل و كفن ميت با آب پاك و لباس پاك، همه نوعى اداى احترام به پيشگاه حق است.(5)

Peinevesht:

(1). «أضحية» به معنى قربانى و در اصل از «ضُحى» (بر وزن هُما) به معنى ظهور و بروز است و صبحگاهان را از اين رو «ضحى» مى گويند كه آفتاب بالا مى آيد و ظاهر و آشكار مى شود و قربانى را از اين رو «اضحيه» مى گويند كه پس از بالا آمدن آفتاب روز عيد، انجام مى گيرد.

(2). «استشراف» از ماده «شرف» در اصل به معنى بلندى ظاهر يا بلندى مقام آمده است و منظور از «استشراف اُذُن» اين است كه گوشهاى حيوان، بلند و برافراشته باشد كه نشانه سلامت آن است.

(3). «عضباء» از ماده «عضب» (بر وزن عزم) به معنى قطع كردن است و «عضباء القرن» به معنى حيوانى است كه شاخش شكسته يا قطع شده باشد و گاه به شترى كه گوشش را شكاف داده باشند «ناقه عضباء» گفته مى شود.

(4). قرآن کریم، سوره حج، آيه 36.

(5). پيام امام امير المومنين(عليه السلام)‏، مكارم شيرازى، ناصر، تهيه و تنظيم: جمعى از فضلاء، دار الكتب الاسلامية‏، تهران‏، 1386 ش، چاپ اول‏، ج 2، ص 604.

TarikheEnteshar: « 1397/11/04 »
CommentList
*TextComment
*PaymentSecurityCode http://makarem.ir
CountBazdid : 2415