الف ـ تفسیر بعضى از فلاسفه قدیم

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
تفسیر نمونه جلد 20
2 ـ حقیقت اسرارآمیز وحى نقد و بررسى



آنها روى مقدمات مفصلى، معتقد بودند که «وحى» عبارت است از اتصال فوق العاده نفس پیامبر(صلى الله علیه وآله) با «عقل فعال» که سایه آن بر عالم «حس مشترک» و «خیال» نیز گسترده مى شود.
توضیح این که: آنها معتقد بودند روح انسانى داراى سه قوه است: «حس مشترک» که با آن صور محسوسات را ادراک مى کند، و «قوه خیال» که با آن صورت هاى جزئیه ذهنى را درک مى نماید و «قوه عقلیه» که با آن صور کلیه را درک مى کند.
این از یکسو، از سوى دیگر، آنها اعتقاد به افلاک نُه گانه «بطلمیوسى» داشتند، و براى افلاک، نفس مجرد (همچون روح براى بدن ما) معتقد بودند، و مى افزودند: این نفوس فلکى، از موجودات مجردى بنام «عقول» الهام مى گیرند، و به این ترتیب «نه عقل» مربوط به «افلاک نه گانه» قائل بودند.
از سوى سوم، عقیده داشتند که نفوس انسانى، و ارواح آنها براى فعلیت یافتن استعدادها و درک حقایق، باید از وجود مجردى که آن را «عقل فعال» مى نامیدند، کسب فیض کنند، که نامش «عقل دهم» یا «عقل عاشر» بود، و نام «عقل فعال» را به این مناسبت بر آن مى گذاردند که سبب فعلیت استعدادهاى  «عقول جزئیه» بود.
از سوى چهارم، معتقد بودند، هر قدر روح انسان قوى تر باشد، ارتباط و اتصالش با «عقل فعال» که منبع و خزانه معلومات است، بیشتر خواهد بود، بنابراین یک روح قوى و کامل، مى تواند در کوتاه ترین مدت، وسیع ترین معلومات را به فرمان خدا از «عقل فعال» کسب کند.
و همچنین هر اندازه «قوه خیال»، قوى تر باشد، بهتر مى تواند، این مفاهیم را در لباس صورت هاى حسى قرار دهد، و هر اندازه حس مشترک قوى تر، گردد انسان صور محسوسه خارجیه را بهتر درک مى کند.
سپس از مجموع این مقدمات، چنین نتیجه مى گرفتند: روح پیامبر(صلى الله علیه وآله) چون فوق العاده قوى است رابطه و اتصالش با «عقل فعال» بسیار زیاد است، و به همین دلیل مى تواند، در اکثر اوقات، معلومات را به صورت کلى از «عقل فعال» بگیرد.
و از آنجا که «قوه خیالیه» او نیز بسیار قوى است، و در عین حال تابع قوه عقلیه است، مى تواند «صورت هاى محسوسه» مناسبى به آن صور کلیه که از «عقل فعال» دریافت داشته، بدهد، و در لباس هاى حسى در افق ذهن خود ببیند! مثلاً اگر آن حقایق کلى از قبیل معانى و احکام باشد، به صورت الفاظى بسیار موزون، و در نهایت فصاحت و بلاغت، از زبان شخصى در نهایت کمال بشنود!
و چون «قوه خیالیه» او تسلط کامل بر حس مشترک دارد، مى تواند به این صور جنبه حسى دهد و پیامبر(صلى الله علیه وآله) آن شخص را با چشم ببیند و الفاظش را با گوش بشنود!

2 ـ حقیقت اسرارآمیز وحى نقد و بررسى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma