SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

مبنای صدور حکم بر اساس علم قاضی [علم قاضی]

Questionآیا احکامى که قضات بر اساس علم صادر مى کنند در آثار و احکام مانند احکام صادره بر اساس اقرار یا بر اساس بیّنه است و یا راه سوّمى است که ملحق به هیچ کدام نخواهد بود؟
Answer: در هر موردى باید تابع دلیل آن مورد بود مثلا در مسأله فرار از حفیره ادلّه شامل علم قاضى نمى شود و حدّ ساقط نمى گردد.

عدم اجرای قاعده مروز زمان در املاک و مانند آن [علم قاضی]

Questionبا توجه به قاعده مرور زمان در فقه اسلامى، در مورد املاک بلا صاحب، مجهول المالک، یا مجهول المکان، یا املاکى که از آنها اعراض شده و متروک مانده اند نظر شرع مقدس برای اجرای قاعده مرور زمان در این موارد مذکور چیست؟
Answer: مروز زمان در تحجیر و غصب و املاک بلا صاحب وجود ندارد، بلکه معیار آن است که یقین به اعراض صاحب اصلى پیدا کنیم خواه یقین در یک روز پیدا شود، یا پنجاه سال.

وظیفه قاضی در صورت تعارض علم او با اقرار و بیّنه [علم قاضی]

Questionدر هنگام تعارض علم قاضى با اقرار و بیّنه کدام مقدّم است؟
Answer: علم قاضى، در صورتى که از مبادى حسیّه یا قریب به حس حاصل شده باشد، مقدّم است.

تکلیف قاضی در صورت یقین به قتل با شهادت یک نفر [علم قاضی]

Questionاگر قتلى تنها در حضور یک مرد، یا یک زن واقع شود، و بر اثر شهادت وى براى قاضى در خصوص وقوع قتل عمد یقین حاصل شود، آیا مى تواند به استناد این علم حکم صادر کند، و یا قتل فقط از طرق خاص، مانند بیّنه، اقرار و قسامه ثابت مى شود؟
Answer: احتیاط آن است که بر دیه صلح کنند. مگر آن که اولیاى مقتول راضى به کمتر از آن شوند.

حجیت علم قاضی در اثبات روابط نامشروع با وجود شاکی خصوصی [علم قاضی]

Questionهمان گونه که از اخبار و احادیث معصومین(علیهم السلام) استفاده مى شود شارع مقدّس در روابط نامشروع بنابر افشا و رسوایى زن و مرد ندارد. لذا طریقه اثبات اعمال منافى عفّت را چهار بار اقرار، یا شهادت چهار شاهد عادل قرار داده است به همین جهت برخى از محاکم در این گونه جرائم بنا بر تفتیش و اثبات جرم ندارند. وظیفه محاکم هنگامى که پاى شاکى خصوصى در میان است چیست؟ آیا در این گونه موارد بر قاضى واجب است به علم خود عمل کند، یا مى تواند به علم خود عمل کند؟
Answer: شاکى حقّ شکایت دارد، و چنانچه بتواند ادّعاى خود را با دلیل شرعى اثبات نماید، حاکم باید طبق موازین شرع مقدّس به وظیفه خود عمل کند، و قاضى در این گونه موارد تحقیقات لازم را جهت احقاق حقّ شاکى انجام مى دهد، و چنانچه از مقدّمات حسّى، یا قریب به حسّ، براى او علم حاصل شود، علم او حجّت است.

شرط حجیت ظن قاضی [علم قاضی]

Questionآيا فقط علم قاضي حجت است يا اطمينان و يا ظن متأخم به يقين قاضي هم حجيت دارد؟ و فرق علم و اطمینان چیست؟
Answer: در مورد حجيت، علم قاضي شرط است ولي اطمينان که ظن قوي مي باشد نیز کافي است.

عدم اثبات زنا و لواط با علم قاضی [علم قاضی]

Questionاگر قاضی دادگاه شخصا زنای دو نفر را دیده باشد ولی نه زنا کاران اقرار به زنا کنند ونه شاهدی باشد آیا قاضی میتواند بر اساس علم خود رای صادر کند؟
Answer: زنا و لواط تنها با شهادت چهار شاهد یا چهار مرتبه اقرار در چهار مجلس مختلف، ثابت می شود و با علم قاضی ثابت نمی شود.

اعتبار فیلم و نوار و ابزار جدید برای اثبات دعوی [علم قاضی]

Questionاستفاده از نوار ضبط صوت و فیلم یا ابزار جدید مانند دوربین مداربسته با توجّه به امکان مونتاژ و ایجاد تغییر در آن، تا چه حدّ مى تواند دلیل اثبات دعوا باشد؟
Answer: هیچ یک از این امور به تنهایى دلیل اثبات دعوا نیست؛ مگر این که به قرائن واضح دیگرى ضمیمه شود، به طورى که از مجموع آنها براى قاضى علم قطعى حاصل شود.

لزوم تحقیق قاضی برای صدور حکم [علم قاضی]

Questionاگر اصول اسناد مدعی که موثر در اثبات ادعا نیز هستند نزد مراجعی چون شورای حل اختلاف یا شهرداری باشند، از آنجا که دسترسی اشخاص به آنها جهت ارائه به دادگاه غیر ممکن است، آیا بر اساس مسلمات فقه و شرع بین، قاضی محترم بمنظور صدور رای عادلانه مکلف به مطالبه یا استعلام مراتب از مراجع مذکور میباشد یا خیر؟
Answer: قاضی در این گونه موارد باید تحقیق کند.

صدور حکم علیه متهم بدون محاکمه توسط قاضی [علم قاضی]

Questionآیا حکم مجازات یا اعدام بدون محاکمه و یا محاکمه بدون شنیدن دفاعیات متهم شرعا جایز است و در صورت صدور چنین حکمی آیا گناهی بر قاضی صادر کننده حکم هست یا خیر ، وظیفه مجری حکم چیست ؟
Answer: قاضی باید دفاعیات متهم را کاملا بشنود آنگاه حکم دهد مگر در مواردی که محذور خاصی وجود داشته باشد و قاضی بدون شنیدن سخنان مجرم علم و یقین پیدا کند.
TotalPages : 1