سوره شعراء

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
تفسیر نمونه جلد 15
دعا، راه خودسازى و خداشناسى سوره شعراء / آیه 1 - 6

این سوره، در «مکّه» نازل شده و داراى 227 آیه است
 

محتواى سوره شعراء

معروف در میان مفسران این است که: تمام آیات 227 گانه این سوره، جز چهار آیه آخر آن، در «مکّه» نازل شده است.(1)
لحن آیات این سوره، نیز با دیگر سوره هاى «مکّى» کاملاً هماهنگ است، و مى دانیم: در سوره هاى مکّى که در آغاز دعوت اسلام نازل گردید بیشتر روى اصول اعتقادى، توحید و معاد و دعوت پیامبران خدا و اهمیت قرآن تکیه شده، و تقریباً تمام بحث هاى سوره «شعراء» پیرامون همین مسائل دور مى زند.
در حقیقت مى توان محتواى این سوره را در چند بخش خلاصه کرد:
بخش اول، طلیعه سوره است که از حروف مقطعه، و سپس عظمت مقام قرآن و تسلى خاطر پیامبر(صلى الله علیه وآله) در برابر پافشارى و خیره سرى مشرکان و اشاره اى به بعضى از نشانه هاى توحید و صفات خدا سخن مى گوید.
بخش دوم، فرازهائى از سرگذشت هفت پیامبر بزرگ و مبارزات آنها را با قومشان، و لجاجت ها و خیره سرى هاى آنان را در برابر این پیامبران بازگو مى کند، که: بعضى مانند داستان موسى و فرعون مشروح تر، و بعضى دیگر مانند سرگذشت ابراهیم، نوح، هود، صالح، لوط و شعیب(علیهم السلام) کوتاه تر است.
مخصوصاً در این بخش، اشاره به منطق ضعیف و تعصب آمیز مشرکان در هر عصر و زمان در برابر پیامبران الهى شده است که: شباهت زیادى با منطق مشرکان عصر پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) داشته، و این مایه تسلى خاطر براى پیامبر(صلى الله علیه وآله) و مؤمنان اندک نخستین بود که: بدانند تاریخ از این گونه افراد و منطق ها بسیار به خاطر دارد و ضعف و فتورى به خود راه ندهند.
و نیز مخصوصاً روى عذاب دردناک این اقوام و بلاهاى وحشتناکى که بر آنها فرود آمد، تکیه شده است که: خود تهدید مؤثرى براى مخالفان پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) در آن شرائط است.
بخش سوم، در حقیقت جنبه نتیجه گیرى از بخش هاى گذشته دارد، پیرامون پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله)، عظمت قرآن، تکذیب مشرکان مى باشد و دستوراتى به آن حضرت در زمینه روش دعوت، و چگونگى برخورد با مؤمنان مى دهد، و سوره را با بشارت به مؤمنان صالح، و تهدید شدید ستمگران به پایان مى رساند.
ضمناً، نام این سوره از چند آیه آخر، که پیرامون شعراى بى هدف سخن مى گوید گرفته شده است.
این نکته نیز قابل توجه است که: این سوره از نظر تعداد آیات، بعد از سوره «بقره» بر همه سوره هاى قرآن فزونى دارد، هر چند از نظر تعداد کلمات، چنین نیست، بلکه از بسیارى از آنان کوتاه تر است.

* * *

1 ـ تفسیر «مجمع البیان»، جلد 7، صفحه 182 ـ تفسیر «فخر رازى»، جلد 24، صفحه 118 ـ تفسیر «قرطبى» و تفسیر «تبیان» ـ در تفسیر «روح المعانى» پنج آیه را استثناء کرده است.
ولى بعضى از مفسران همچون «علامه طباطبائى» در «المیزان» استثناء این آیات را نپذیرفته اند، و به خواست خدا در ذیل همان آیات بحث بیشترى خواهیم داشت.



فضیلت سوره شعراء

در حدیثى از پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) در اهمیت تلاوت این سوره چنین مى خوانیم:
مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الشُّعَراءِ کانَ لَهُ مِنَ الأَجْرِ عَشْرُ حَسَنات، بِعَدَدِ مَنْ صَدَّقَ بِنُوح وَ کَذَّبَ بِهِ وَ هُود وَ شُعَیْب وَ صالِح وَ اِبْراهِیْمَ، وَ بِعَدَدِ مَنْ کَذَّبَ بِعِیْسى وَ صَدَّقَ بِمُحَمَّد(صلى الله علیه وآله):
«کسى که سوره شعرا را بخواند، به عدد هر کسى که نوح را تصدیق و یا تکذیب کرده است ده حسنه براى او خواهد بود، و همچنین هود، شعیب، صالح و ابراهیم، و به عدد تمام کسانى که تکذیب عیسى و تصدیق محمّد(صلى الله علیه وآله) را کرده اند».(1)
ناگفته روشن است: این همه اجر و پاداش، تنها براى تلاوت، منهاى اندیشه و عمل نیست، بلکه قرائن متعددى در روایات فضائل سوره ها است که نشان مى دهد: منظور تلاوتى است که مقدمه تفکر و سپس اراده و عمل باشد و در گذشته به آن اشاره کرده ایم.
اتفاقاً تعبیرى که در حدیث فوق آمده نیز مؤید همین مطلب است; زیرا استحقاق حسنات به تعداد تصدیق کنندگان و تکذیب کنندگان انبیاء، به خاطر قرار گرفتن در خط تصدیق کنندگان و بیگانگى با خط تکذیب کنندگان است.

* * *

1 ـ «مجمع البیان»، جلد 7، صفحه 183، آغاز سوره «شعراء».
دعا، راه خودسازى و خداشناسى سوره شعراء / آیه 1 - 6
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma