نکته ها:

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
تفسیر نمونه جلد 15
حرکت سایه ها! سوره فرقان / آیه 51 - 55



1 ـ در این آیه، سخن از چهارپایان و انسان هاى بسیار، به میان آمده، هر چند تمام حیوانات و انسان ها از آب باران استفاده مى کنند.
این، به خاطر آن است که: اشاره به بیابانگردان، و چادرنشینانى کند که مطلقاً آبى غیر از باران در اختیار ندارند، و به طور مستقیم از آب باران استفاده مى کنند، این نعمت بزرگ براى آنها محسوس تر است، هنگامى که قطعه ابرى در آسمان ظاهر مى شود، رگبارى مى زند و گودال ها پر از آب زلال باران مى شود، حیواناتشان سیراب و خودشان نیز از آن مى نوشند، جنبش حیات و زندگى را در وجود خود و چهارپایانشان به خوبى احساس مى کنند.
2 ـ «نسقیه» از ماده «اسقاء» است، و تفاوت آن با «سقى»، چنان که «راغب» در «مفردات» و بعضى دیگر از مفسران گفته اند، این است که: «اسقاء» به معنى آماده ساختن آب، و در اختیار گذاردن است که: هر موقع انسان اراده کند، از آن بنوشد، در حالى که، ماده «سقى» به معنى آن است که ظرف آب را به دست کسى بدهند، تا بنوشد و به تعبیر دیگر اسقاء، معنى وسیع تر و گسترده ترى دارد.
3 ـ در این آیه، نخست سخن از زمین هاى مرده به میان آمده، بعد چهارپایان و بعد انسان ها، این تعبیر، ممکن است به خاطر این باشد که: تا زمین ها به وسیله باران زنده نشوند، چهارپایان غذائى نخواهند داشت، و تا چهارپایان جان نگیرند، انسان نمى تواند از آنها تغذیه کند.
4 ـ مطرح کردن مسأله حیات بخشى آب، بعد از مسأله پاکسازى، ممکن است اشاره به ارتباط نزدیک این دو با هم باشد.(1)

* * *

در آخرین آیه مورد بحث، اشاره به «قرآن» کرده، مى گوید: «ما این آیات را به صورت هاى گوناگون و مؤثر در میان آنها قرار دادیم تا متذکر شوند و از آن به قدرت پروردگار، پى برند، اما بسیارى از مردم جز انکار و کفر کارى در برابر آن نشان ندادند» (وَ لَقَدْ صَرَّفْناهُ بَیْنَهُمْ لِیَذَّکَّرُوا فَأَبى أَکْثَرُ النّاسِ إِلاّ کُفُوراً).
گرچه بسیارى از مفسران، مانند مرحوم «طبرسى» و «شیخ طوسى» در «تبیان» و «علامه طباطبائى» در «المیزان» و بعضى دیگر، ضمیر در جمله «صَرَّفْناهُ» را به باران بازگردانده اند که مفهومش چنین مى شود: ما قطرات باران را در جهات مختلف روى زمین و مناطق گوناگون مى فرستیم، و آن را در میان انسان ها تقسیم مى کنیم تا متذکر این نعمت بزرگ خدا بشوند.
ولى حق این است که: این ضمیر به قرآن و آیات آن باز مى گردد; چرا که این تعبیر، (به صورت فعل ماضى و مضارع) در ده مورد از قرآن مجید آمده که در 9 مورد، صریحاً به آیات قرآن و بیانات آن باز مى گردد، و در موارد متعددى جمله «لِیَذَّکَّرُوا» یا مانند آن، پشت سر آن قرار گرفته، بنابراین، بسیار بعید به نظر مى رسد که: در این یک مورد، این تعبیر، مفهوم دیگرى داشته باشد.
اصولاً، ماده «تصریف» که به معنى تغییر دادن و دگرگون ساختن است تناسب چندانى با نزول آب باران ندارد، در حالى که با آیات قرآن که در لباس هاى مختلف، گاه به صورت «وعد» و گاهى به صورت «وعید»، گاه به صورت «امر»، گاهى به صورت «نهى» و گاه به صورت «سرگذشت پیشینیان» مى آید، مناسب تر است.

* * *


1ـ درباره اثرات حیات بخش آب، به طور مشروح در جلد 13، ذیل آیه 30 سوره «انبیاء» بحث کرده ایم.
حرکت سایه ها! سوره فرقان / آیه 51 - 55
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma