2 ـ حکم حجاب براى زنان سالخورده

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
تفسیر نمونه جلد 14
1 ـ فلسفه استیذان و مفاسد عدم توجه به آنسوره نور / آیه 61


اصل استثناء این گروه از حکم حجاب، در میان علماى اسلام محل بحث و گفتگو نیست، چرا که قرآن ناطق به آن است، ولى در خصوصیات آن گفتگوهائى وجود دارد از جمله این که:
در مورد سن این زنان و این که تا چه حدّ برسند، حکم «قواعد» را دارند گفتگو است در بعضى از روایات اسلامى تعبیر به «مُسِنَّة» شده (زنان سالخورده).(1)
در حالى که در بعضى دیگر تعبیر به قعود از نکاح: «بازنشستگى از ازدواج» آمده.(2)
اما جمعى از فقهاء و مفسرین، آن را به معنى «پایان دوران قاعدگى و رسیدن به حدّ نازائى و عدم رغبت کسى به ازدواج با آنها» دانسته اند.(3)
ولى ظاهر این است: همه این تعبیرات به یک واقعیت اشاره مى کند، و آن این که: به سن و سالى برسند که معمولاً در آن سن و سال، کسى ازدواج نمى کند، هر چند ممکن است به طور نادر، چنین زنانى اقدام به ازدواج بنمایند.
و نیز در مورد مقدارى از بدن که جایز است آنها آشکار کنند، در احادیث اسلامى تعبیرات مختلفى آمده، در حالى که قرآن به طور سر بسته گفته است: مانعى ندارد لباس هاى خود را فرو نهند که البته این تعبیر ظاهر در لباس رو است.
در بعضى از روایات در پاسخ این سؤال که: کدام یک از لباس هایشان را  مى توانند فرو نهند؟ امام صادق(علیه السلام) مى فرماید: الجِلْبابُ: «چادر».(4)
در حالى که در روایت دیگرى تعبیر به جلباب و خمار شده است (خمار به معنى روسرى است).(5)
اما ظاهر این است: این گونه احادیث نیز با هم منافاتى ندارند، منظور این است: مانعى ندارد آنها سر خود را برهنه کنند، موها، گردن و صورت خود را نپوشانند و حتى در بعضى از احادیث و کلمات فقهاء، مچ دست ها نیز استثناء شده است، اما بیش از این مقدار، دلیلى درباره استثناء آن نداریم.
به هر حال، همه اینها در صورتى است که آنها خود آرائى نکنند (غَیْرَ مُتَبَرِّجات بِزِینَة) زینت هاى پنهانى خود را که دیگران هم واجب است بپوشانند باید مستور دارند، و همچنین لباس هاى زینتى که جلب توجه مى کند در تن نکنند و به تعبیر دیگر، آنها مجازند بدون چادر و روسرى با لباس ساده و بدون آرایش بیرون آیند.
اما با همه اینها این یک حکم الزامى نیست، بلکه اگر آنها مانند زنان دیگر پوشش را رعایت کنند ترجیح دارد، چنان که در ذیل آیه فوق، صریحاً آمده است; زیرا احتمال لغزش ـ هر چند به صورت نادر ـ در مورد این گونه افراد نیز هست.

* * *

 


1 ـ «وسائل الشیعه»، جلد 14، کتاب النکاح، باب 110، حدیث 4.
2 ـ «وسائل الشیعه»، جلد 14، کتاب النکاح، باب 110، حدیث 5.
3 ـ «جواهر»، جلد 29، صفحه 85 ـ «کنز العرفان»، جلد 2، صفحه 226.
4 ـ «وسائل الشیعه»، جلد 14، کتاب النکاح، باب 110، حدیث 1.
5 ـ «وسائل الشیعه»، جلد 14، کتاب النکاح، باب 110، حدیث 2 و 4.
1 ـ فلسفه استیذان و مفاسد عدم توجه به آنسوره نور / آیه 61
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma