1 ـ معنى چند لغت

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
تفسیر نمونه جلد 14
قرآن وجدان آنها را به داورى مى طلبد 2 ـ معاد از طریق عمومیت قدرت خدا


«اساطیر» جمع «اسطوره» به گفته ارباب لغت، از ماده «سطر» در اصل، به معنى «صف» مى باشد، از این رو، به کلماتى که در ردیف هم قرار دارند و به اصطلاح صف کشیده اند، سطر مى گویند.
 به این ترتیب، «اسطوره» به معنى نوشته ها و سطورى است که از دیگران به یادگار مانده، و از آنجا که در نوشته هاى پیشین افسانه ها و خرافات وجود دارد، این کلمه، معمولاً به حکایات و داستان هاى خرافى و دروغین گفته مى شود.
واژه «اساطیر» در قرآن نُه بار تکرار شده، و همه از زبان کفار بى ایمان در برابر پیامبران، به منظور توجیه مخالفتشان به آنها است.
«ربّ» ـ همان گونه که در جلد اول در تفسیر سوره «حمد» گفته ایم ـ به معنى «مالک مصلح» است، بنابراین، به هر کس که مالک چیزى باشد اطلاق نمى شود، بلکه به مالکى مى گویند که در صدد اصلاح، حفظ و تدبیر ملک خویش است، به همین دلیل، گاه به معنى تربیت کننده و پرورش دهنده نیز آمده است.
«ملکوت» از ریشه «ملک» (بر وزن حکم) به معنى حکومت و مالکیت است، و اضافه «واو» و «ت» براى تأکید و مبالغه مى باشد.
«عرش» به معنى تخت پایه بلند است، و گاه به سقف و داربست نیز اطلاق مى شود، این کلمه، هنگامى که در مورد پروردگار، به کار مى رود به معنى «مجموعه عالم هستى» است که در حقیقت تخت حکومت و فرمان روائى او محسوب مى شود، اما گاهى این کلمه، فقط بر جهان ماوراء طبیعت اطلاق مى گردد، در مقابل «کرسى» که اشاره به عالم طبیعت و ماده است مانند: «وَسِعَ کُرْسِیُّهُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ». (1)

 * * *


1 ـ بقره، آیه 255 ـ درباره «عرش» در جلد 6، صفحه 204، ذیل آیه 54 سوره «اعراف» مشروحاً بحث کرده ایم.
قرآن وجدان آنها را به داورى مى طلبد 2 ـ معاد از طریق عمومیت قدرت خدا
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma