2. انواع مالكيّت زمان بندى شده

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
دائرة المعارف فقه مقارن ج 2
1. تعريفبحث اول:منظور از مالكيّت زمان بندى شده
مالكيّت عين به دو صورت مى تواند زمان بندى شود:
الف. تقسيم ملك مشاع در ميان شركا به صورت تقسيم حقوق انتفاع براى هر كدام از آنها در زمانهاى تعيين شده بر اساس سهام. مثلا يك ملك مشترك بين دوازده نفر كه همه به مقدار مساوى داراى سهام هستند به دوازده سهم تقسيم شده و براى هر سهم به صورت دائمى به مقدار يك ماه در هر سال حق استفاده از عين داده مى شود. (البته با فرض عدم تفاوت ارزش انتفاع در ماه هاى سال و در فرض تفاوت، مى توانند مثلا مدت را بيست روز يا چهل روز قرار دهند تا در تمام فصول گردش كند).
در اين نوع از زمان بندى، تقسيم ملك مشاع ميان شركا بر اساس اجزاى زمان صورت مى گيرد. بر خلاف آنچه كه در املاك مشاع مرسوم است كه خود عين به مقدار سهام مشترك به اجزاى مختلف تقسيم مى شود و به هر شريك سهمى به نسبت سهام مشاركت اختصاص داده مى شود.
اين نوع تقسيم كه در فقه اسلامى از نوع «مهايات» است مى تواند در ضمن عقد لازمى انجام گردد تا حتى اگر مهايات را از عقود لازم ندانستيم باز هم قابل فسخ نباشد.
قرارداد بيع در اين نوع زمان بندى علاوه بر اينكه با تعريف بيع زمانى و مالكيّت زمان بندى منطبق است از نظر فقهى نيز قرارداد جديدى نبوده و همان بيع ملك مشاع است منتهى سهم هر مالك بر اساس زمان تعيين شده است، بنابراين ادله و احكام بيع در مورد آن جارى بوده و قرارداد صحيح و لازم خواهد بود و از نظر كلى فرقى با بيع يك جزء از تمام عين ندارد.
ب. تقسيم ملك غير مشاع بر اساس اجزاى زمانى توسط مالك كل عين (يعنى تبديل ملك غير مشاع به مشاع زمانى).
مثلا فردى ملك خود را به دوازده سهم تقسيم كرده و هر سهم را به مدت يك ماه در نظر گرفته و مالكيّت عين مورد نظر را به مدت يك ماه در هر سال به شخص ديگرى واگذار مى كند، همان گونه كه در اين زمان برخى از شركت ها در خصوص برخى از ويلاها و هتل هاى كنار دريا و يا تفريحى انجام مى دهند.
در اين نوع از مالكيّت (مالكيّت زمان بندى شده) دو بحث قابل طرح است:
1. مقصود از مالكيّت زمان بندى شده و بررسى امكان و عدم امكان تقسيم مالكيّت عين به صورت زمان بندى; يعنى آيا از نظر شرع مقدس اسلام مى توان مالكيّت عين معين را به صورت گردشى در هر ماه يا هفته معين از سال به اجزاى زمانى تقسيم كرد؟
2. بررسى حكم انتقال مالكيّت زمان بندى شده; يعنى آيا چنين مالكيّتى قابل انتقال به غير است؟ اگر هست چگونه و در قالب چه قراردادى؟
به تعبير ديگر: در اين مسأله بحثى موضوعى داريم و بحثى كلى:


1. تعريفبحث اول:منظور از مالكيّت زمان بندى شده
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma